Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Zahodna Madžarska / Badacsony / Badacsony - Badacsony (južna pot)

Badacsony - Badacsony (južna pot)

Natisni
Izhodišče: Badacsony (105 m)
Ime poti: južna pot
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 333 m
Višinska razlika po poti: 333 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: Marx
Ogledov: 2.593
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 30
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
S pomurske avtoceste zavijemo na izvoz Dolga Vas, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Madžarski. Pot naprej nas vodi skozi kraj Redics, nato pa sledimo oznakam za mesto Zalaegerszeg, od tam pa v smeri Blatnega jezera / Balaton, Heviz in Keszthely. Ko prispemo do kraja Keszthely zavijemo na obvoznico in nato sledimo oznakam za Balatonfuered (ob obvoznici se nahajajo krožna križišča). Ko se na koncu kraja Keszthely odcepi cesta proti kraju Sopron, mi nadaljujemo proti vzhodu in pridemo v mesto Badacsony (Badacsony je nekakšno predmestje Badacsonytomaja). Parkiramo na parkirišču za MOL-ovo bencinsko črpalko (v poletnih mesecih je parkirišče plačljivo!) ali nekje v bližini na primernem parkirnem mestu.
Nekoliko krajša je pot Lendava - Pince - Tornyszentmiklos - Nagykanizsa - izvoz Balatonszentgyörgy - Keszthely, a je orientacijsko precej težja.
Opis poti:
Pot se uradno začne pri MOL-u, kjer je pristanišče za čolne in od katerega se vidi naš cilj, ker pa smo parkirali na urejenem parkirišču, se naša pot začne tam.
S parkirišča se vrnemo na glavno cesto in nato preko železniške proge rahlo navzgor (tu bomo opazili markacije v obliki rumene črte). Pot se nadaljuje po ulicah kraja Badacsony in v nadaljevanju skozi park skozi katerega se zmerno vzpenja. Nad parkom v križišču nadaljujemo levo, v naslednjem pa desno. V nadaljevanju postane cesta še nekoliko bolj strma in nas pripelje do naslednjega križišča, kjer gremo ponovno desno do bližnje restavracije Kisfaludi Haz (do tu lahko prispemo tudi z avtomobilom, vendar je parkirišče plačljivo).
Nadaljujemo po poti, ki nas višje pripelje do mesta, kjer se priključimo poti, ki obkroži vulkan (tu se pot z rumenimi markacijami konča in priključimo se poti z rdečimi markacijami - rdeča pot obkroži vulkan in poteka na višini okrog 300 m). Omenjeni poti sledimo v desno, le ta pa nas mimo počivališča, za katerim se prične vzpenjati pripelje do označenega razpotja. Na omenjenem razpotju zapustimo pot z oznako rdeča črta in nadaljujemo levo po poti, ki je v nadaljevanju markirana z oznako rdeči trikotnik. Pot naprej postane bolj strma ter se prične vzpenjati po kamnitih stopnicah ter nas mimo obeležja škofu Ferencu Hertelendyju, pripelje do mesta, kjer se nam z leve priključi še pot z zahodne smeri. Nekaj časa se še vzpenjamo po stopnicah, nato pa se le te končajo in pot se položi. Pot naprej nas vodi mimo zaklonišča, kjer se nam z leve priključi še nemarkirana pot s prej omenjene zahodne poti. Nadaljujemo desno proti vzhodu po rahlo vzpenjajoči se poti, po kateri hitro prispemo na vrh Badacsony.
Z vrha se lahko na lastno odgovornost povzpnemo še na razgledni stolp, s katerega se nam odpre razgled, ki seže vse do Donačke gore, Boča, Ivanščice, Ravne gore in Pohorja.
zemljevid poti - Badacsony
Priporočamo: podobni izleti
Slike:
Badacsony - Badacsony1
Badacsony - Badacsony2
Badacsony - Badacsony3
Badacsony - Badacsony4
Badacsony - Badacsony5
Badacsony - Badacsony6
Badacsony - Badacsony7
Badacsony - Badacsony8
Badacsony - Badacsony9
Badacsony - Badacsony10
Badacsony - Badacsony11
Badacsony - Badacsony12
Badacsony - Badacsony13
Badacsony - Badacsony14
Badacsony - Badacsony15
Badacsony - Badacsony16
Badacsony - Badacsony17
Badacsony - Badacsony18
Badacsony - Badacsony19
Badacsony - Badacsony20
Badacsony - Badacsony21
Badacsony - Badacsony22
Badacsony - Badacsony23
Badacsony - Badacsony24
Badacsony - Badacsony25
Badacsony - Badacsony26
Badacsony - Badacsony27
Badacsony - Badacsony28
Badacsony - Badacsony29
Badacsony - Badacsony30
Diskusija o izletu Badacsony - Badacsony (južna pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki