Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Monte Antelao / Baita Sun Bar - Monte Antelao (Via Normale)

Baita Sun Bar - Monte Antelao (Via Normale)

Natisni
Izhodišče: Baita Sun Bar (1150 m)
Širina/Dolžina: 46,46419°N 12,21575°E
Ime poti: Via Normale
Čas hoje: 7 h
Zahtevnost: zelo zahtevna neoznačena steza, zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 2114 m
Višinska razlika po poti: 2140 m
Zemljevid: Tabacco 03 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 4.628
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 143
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Dostop z Gorenjske: Čez MP Rateče ali Predel do Trbiža / Tarvisio in nato po avtocesti v smeri Vidma / Udine do izvoza Tolmezzo. Iz Tolmezza cesti sledimo v smeri naselja Ampezzo in gorskega prelaza Passo della Mauria. Cesta se nato spusti in nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Cortine d'Ampezzo. V vseh naslednjih križiščih se držimo oznak za Cortino d'Ampezzo. Cesti sledimo do kraja San Vito di Cadore kjer zapustimo glavno cesto proti Cortini d'Ampezzo in se usmerimo desno kamor nas usmerijo oznake za kočo Rifugio Scotter ter smučišče Ski San Vito. Na levi strani ceste ob križišču pa se nahaja cerkev. Cesta nato zavije v desno in nas pripelje do križišča. Usmerimo se levo navzgor in sledimo oznakam za kočo Rifugio Scotter. Cesti sledimo do bara Sun Bar kjer so tudi oznake, ki prepovedujejo nadaljnjo vožnjo. Parkiramo na večjem parkirišču, ki se nahaja ob cesti na desni strani.
S primorske strani: Peljemo se po avtocesti proti Benetkam / Venezia. Pri kraju Portogruaro zapustimo avtocesto proti Benetkam in nadaljujemo desno po avtocesti proti kraju Pordenone. V naslednjem avtocestnem križišču v bližini kraja Conegliano nadaljujemo desno proti kraju Belluno. V bližini Belluna se avtocesta konča, mi pa v naslednjih križiščih nadaljujemo v smeri Cortine d'Ampezzo. Naprej sledimo zgornjemu opisu.
Opis poti:
Cesta, ki vodi naravnost in je sprva še asfaltirana je bila ob podoru uničena in je zaprta. Zaprta je tudi za pešce in kolesarje. Mi se pri izhodišču usmerimo levo na makadamsko cesto. Razmeroma položna cesta kmalu preči zapornico in nas vodi nad strugo hudournika. Cesta nato zavije v levo in preči strugo. Tu so tudi opozorilne table, ki označujejo da je prečenje struge ob deževju nevarno zaradi morebitnih nenadnih večjih valov. Cesta se nato prične strmeje vzpenjati in je na nekaj mestih tudi betonirana. Vzpenjamo se večinoma skozi gozd in s ceste se nato desno odcepi peš pot proti koči Rifugio Scotter. Nekoliko višje se cesta in peš pot ponovno združita . Gozd nato postaja vse redkejši in odpirati se nam pričnejo lepi razgledi na okoliške vrhove kjer še posebej izstopa bližnji Monte Antelao. Kmalu pridemo do križišča kjer se nam z desne priključi tudi stara cesta, ki je zaprta.
Še naprej hodimo po cesti, ki je na krajšem odseku tudi asfaltirana. Malo pred kočo pridemo do križišča kjer nadaljujemo desno in sledi le še nekaj korakov do koče.
Od izhodišča do koče je sicer tudi organiziran prevoz s kombiji. Voziti pričnejo ob 8:30, cena povratne vozovnice je 10€ (avgust 2018).
Od koče se vzpnemo po stopnicah do ceste, ki vodi proti koči Rifugio San Marco. Cesti sledimo samo do prvega levega ovinka kjer je razpotje.
Na razpotju se usmerimo desno na peš pot kamor nas usmerijo oznake za škrbino Forcella Piccola ter kočo Rifugio Galassi. Pot v nadaljevanju poteka ob ruševju proti severovzhodu. Nekoliko višje se nato vzpenjamo v ključih, pot pa je ponekod narejena na novo, saj so jo poškodovali hudourniki. Ko se približamo strmejšim pobočjem pridemo do razpotja kjer se nam z leve priključi pot od koče Rifugio San Marco.
Nadaljujemo desno in nato nekaj časa večinoma v rahlem vzponu prečimo pobočja proti jugovzhodu. S poti imamo tu vse lepši razgled proti zahodu kjer je lepo viden Monte Pelmo. Ko se približamo pobočjem bližnjega vrha Becchi di Imposponda, pot zavije v levo in se prične vzpenjati po dolini proti škrbini Forcella Piccola. Pot se vzpenja po levi strani doline in na koncu sledi še kratek spust do škrbine kjer je označeno razpotje.
Naravnost vodi pot proti koči Rifugio Galassi do katere je dobrih 10 minut spusta, mi pa se usmerimo desno kamor nas usmerijo oznake »Monte Antelao – Via Normale«. Od razpotja se pričnemo vzpenjati proti jugu po delno travnatem pobočju. Pot nato poteka po levi strani doline navzgor in nas pripelje na krajšo ravnico kjer se nam odpre pogled proti vzhodu. Tu se travnat teren konča in nadaljujemo z vzponom po meliščih. Pot preko melišč zavije v desno in nas v vzponu pripelje v zatrep krnice kjer je spominska plošča. Od tu naprej pa postane pot bistveno zahtevnejša.
Po kratkem strmejšem vzponu pot hitro zavije v desno in sledi prečenje gladkih skal. V nadaljevanju se nato vzpenjamo po strmem pobočju kjer je potrebno tudi nekaj lažjega plezanja (1. stopnje). Pot se tu vzpenja po policah in razčlenjenem skalovju in je večino časa tudi nekoliko izpostavljena. Takšna pot nas nato pripelje do grebena kjer se nam odpre pogled proti zahodu.
Nadaljujemo levo ob sprva še ozkem grebenu, ki nas hitro pripelje do širokega pobočja s škrapljastimi ploščami imenovanega Le Laste. Pobočje na katerem je tudi kar nekaj grušča in skal tu ni pretirano strmo. Prečimo ga v desno nato pa pot zavije v levo in se vzpenja po desni strani pobočja od koder imamo zelo lep razgled proti zahodu kjer izstopa Monte Pelmo. Pobočje se kasneje nekoliko zoža in sledi kratek spust v manjšo škrbino. Iz škrbine sledi zelo kratek zahtevnejši vzpon, ki nas pripelje na osrednji del Le Laste kjer se je novembra 2014 zgodil ogromen podor, ki je v tem delu precej spremenil podobo gore.
Na začetku je pobočje razmeroma položno in je posuto s številnimi skalami, ki so posledica podora. Vzpon tu ni zahteven in pot kmalu zavije v levo. Pobočje prečimo na skrajno levo stran, ki je nekoliko manj izpostavljeno padajočemu kamenju. V nadaljevanju se nato vzpenjamo ob levem robu naravnost navzgor. Tu se nam na levi strani odpre tudi pogled proti ledeniku Ghiacciaio del Antelao. Pobočje po katerem se vzpenjamo sicer ni pretirano strmo, vendar ker poteka po gladkih ploščah na katerih je tudi nekaj peska ali blata je na nekaj mestih zelo nevarno za zdrs. Ob levem robu se nato vzpenjamo vse do vrha podora.
Na koncu podora se usmerimo v krajšo skalnato grapo po kateri se vzpnemo stopnjo višje. V nadaljevanju je pot ponovno označena z rdečimi pikami in občasno je potrebnega tudi nekaj lažjega plezanja. Nekoliko višje na najbolj strmem delu nam je v pomoč tudi vrv, ki visi v strmi zajedi. Do vrvi pa vodi kratka vendar ozka in zelo izpostavljena polica. Zahteven vzpon je kratek (približno 3 metre). V nadaljevanju sledi še nekaj kratkih strmejših vzponov nato pa kmalu zagledamo vrh. Sledi kratek spust in še zadnji vzpon do zelo razglednega vrha.
Sestopimo po poti vzpona.
Opisan vzpon je primeren samo za izkušene gornike in vključuje plezanje do 2. stopnje. Vzpon poteka po severnih pobočjih na katerih se dolgo v poletje zadrži sneg, tudi sicer je pobočje pogosto vlažno. Na območju podora je tudi precejšnja nevarnost padajočega kamenja.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (avgust).
zemljevid poti - Monte Antelao
Ob poti: Rifugio Scotter Palatini (1580m), Forcella Piccola (2120m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Baita Sun Bar - Monte Antelao1
Baita Sun Bar - Monte Antelao2
Baita Sun Bar - Monte Antelao3
Baita Sun Bar - Monte Antelao4
Baita Sun Bar - Monte Antelao5
Baita Sun Bar - Monte Antelao6
Baita Sun Bar - Monte Antelao7
Baita Sun Bar - Monte Antelao8
Baita Sun Bar - Monte Antelao9
Baita Sun Bar - Monte Antelao10
Baita Sun Bar - Monte Antelao11
Baita Sun Bar - Monte Antelao12
Baita Sun Bar - Monte Antelao13
Baita Sun Bar - Monte Antelao14
Baita Sun Bar - Monte Antelao15
Baita Sun Bar - Monte Antelao16
Baita Sun Bar - Monte Antelao17
Baita Sun Bar - Monte Antelao18
Baita Sun Bar - Monte Antelao19
Baita Sun Bar - Monte Antelao20
Baita Sun Bar - Monte Antelao21
Baita Sun Bar - Monte Antelao22
Baita Sun Bar - Monte Antelao23
Baita Sun Bar - Monte Antelao24
Baita Sun Bar - Monte Antelao25
Baita Sun Bar - Monte Antelao26
Baita Sun Bar - Monte Antelao27
Baita Sun Bar - Monte Antelao28
Baita Sun Bar - Monte Antelao29
Baita Sun Bar - Monte Antelao30
Baita Sun Bar - Monte Antelao31
Baita Sun Bar - Monte Antelao32
Baita Sun Bar - Monte Antelao33
Baita Sun Bar - Monte Antelao34
Baita Sun Bar - Monte Antelao35
Baita Sun Bar - Monte Antelao36
Baita Sun Bar - Monte Antelao37
Baita Sun Bar - Monte Antelao38
Baita Sun Bar - Monte Antelao39
Baita Sun Bar - Monte Antelao40
Baita Sun Bar - Monte Antelao41
Baita Sun Bar - Monte Antelao42
Baita Sun Bar - Monte Antelao43
Baita Sun Bar - Monte Antelao44
Baita Sun Bar - Monte Antelao45
Baita Sun Bar - Monte Antelao46
Baita Sun Bar - Monte Antelao47
Baita Sun Bar - Monte Antelao48
Baita Sun Bar - Monte Antelao49
Baita Sun Bar - Monte Antelao50
Baita Sun Bar - Monte Antelao51
Baita Sun Bar - Monte Antelao52
Baita Sun Bar - Monte Antelao53
Baita Sun Bar - Monte Antelao54
Baita Sun Bar - Monte Antelao55
Baita Sun Bar - Monte Antelao56
Baita Sun Bar - Monte Antelao57
Baita Sun Bar - Monte Antelao58
Baita Sun Bar - Monte Antelao59
Baita Sun Bar - Monte Antelao60
Baita Sun Bar - Monte Antelao61
Baita Sun Bar - Monte Antelao62
Baita Sun Bar - Monte Antelao63
Baita Sun Bar - Monte Antelao64
Baita Sun Bar - Monte Antelao65
Baita Sun Bar - Monte Antelao66
Baita Sun Bar - Monte Antelao67
Baita Sun Bar - Monte Antelao68
Baita Sun Bar - Monte Antelao69
Baita Sun Bar - Monte Antelao70
Baita Sun Bar - Monte Antelao71
Baita Sun Bar - Monte Antelao72
Baita Sun Bar - Monte Antelao73
Baita Sun Bar - Monte Antelao74
Baita Sun Bar - Monte Antelao75
Baita Sun Bar - Monte Antelao76
Baita Sun Bar - Monte Antelao77
Baita Sun Bar - Monte Antelao78
Baita Sun Bar - Monte Antelao79
Baita Sun Bar - Monte Antelao80
Baita Sun Bar - Monte Antelao81
Baita Sun Bar - Monte Antelao82
Baita Sun Bar - Monte Antelao83
Baita Sun Bar - Monte Antelao84
Baita Sun Bar - Monte Antelao85
Baita Sun Bar - Monte Antelao86
Baita Sun Bar - Monte Antelao87
Baita Sun Bar - Monte Antelao88
Baita Sun Bar - Monte Antelao89
Baita Sun Bar - Monte Antelao90
Baita Sun Bar - Monte Antelao91
Baita Sun Bar - Monte Antelao92
Baita Sun Bar - Monte Antelao93
Baita Sun Bar - Monte Antelao94
Baita Sun Bar - Monte Antelao95
Baita Sun Bar - Monte Antelao96
Baita Sun Bar - Monte Antelao97
Baita Sun Bar - Monte Antelao98
Baita Sun Bar - Monte Antelao99
Baita Sun Bar - Monte Antelao100
Baita Sun Bar - Monte Antelao101
Baita Sun Bar - Monte Antelao102
Baita Sun Bar - Monte Antelao103
Baita Sun Bar - Monte Antelao104
Baita Sun Bar - Monte Antelao105
Baita Sun Bar - Monte Antelao106
Baita Sun Bar - Monte Antelao107
Baita Sun Bar - Monte Antelao108
Baita Sun Bar - Monte Antelao109
Baita Sun Bar - Monte Antelao110
Baita Sun Bar - Monte Antelao111
Baita Sun Bar - Monte Antelao112
Baita Sun Bar - Monte Antelao113
Baita Sun Bar - Monte Antelao114
Baita Sun Bar - Monte Antelao115
Baita Sun Bar - Monte Antelao116
Baita Sun Bar - Monte Antelao117
Baita Sun Bar - Monte Antelao118
Baita Sun Bar - Monte Antelao119
Baita Sun Bar - Monte Antelao120
Baita Sun Bar - Monte Antelao121
Baita Sun Bar - Monte Antelao122
Baita Sun Bar - Monte Antelao123
Baita Sun Bar - Monte Antelao124
Baita Sun Bar - Monte Antelao125
Baita Sun Bar - Monte Antelao126
Baita Sun Bar - Monte Antelao127
Baita Sun Bar - Monte Antelao128
Baita Sun Bar - Monte Antelao129
Baita Sun Bar - Monte Antelao130
Baita Sun Bar - Monte Antelao131
Baita Sun Bar - Monte Antelao132
Baita Sun Bar - Monte Antelao133
Baita Sun Bar - Monte Antelao134
Baita Sun Bar - Monte Antelao135
Baita Sun Bar - Monte Antelao136
Baita Sun Bar - Monte Antelao137
Baita Sun Bar - Monte Antelao138
Baita Sun Bar - Monte Antelao139
Baita Sun Bar - Monte Antelao140
Baita Sun Bar - Monte Antelao141
Baita Sun Bar - Monte Antelao142
Baita Sun Bar - Monte Antelao143
Diskusija o izletu Baita Sun Bar - Monte Antelao (Via Normale)
mirank2. 09. 2019
Bili včeraj gor, ma tiste vrvi (sl 128) nismo videli nikjer
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki