Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kje se nahaja Hotunjski vrh (1107 m)?

V Julijskih Alpah

V Karavankah

V Kamniško Savinjskih Alpah

Na Pohorju

Ne vem

gorovja / Kamniško Savinjske AlpeBašeljski vrh / Bašelj - Bašeljski vrh
  

Bašelj - Bašeljski vrh (mimo sv. Lovrenca)

 
Izhodišče: Bašelj (590 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,321°N / 14,4002°E
Cilj: Bašeljski vrh (1744 m)
Ime poti: mimo sv. Lovrenca
Čas hoje: 4 h 20 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1154 m
Višinska razlika po poti: 1180 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 613
Ocena: 1 glasov
Število slik: 82
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Ko prispemo v Bašelj, pa na mestu, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo, Zgornjo Belo (v Zgornji Beli se priključimo cesti iz Preddvora) do Bašlja, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.

Opis poti:

Z izhodišča pri brunarici turističnega društva Bašelj nadaljujemo po za javni promet zaprti gozdni cesti, ki nas vodi ob potoku Belica. Sprva hodimo ob nogometnem in košarkarskem igrišču, nato pa že prispemo na prvo razpotje Gamsove poti, kjer nadaljujemo levo (naravnost po cesti Kališče, Gradišče, Storžič...) v gozd, kjer sprva hodimo vzporedno s cesto, nato pa pot zavije še bolj v levo ter se prične prečno vzpenjati čez postopoma vse bolj strmo pobočje. Višje stopimo iz gozda, od koder se nam odpre lep pogled proti Gamsovemu raju, Gorenjski in bližnji vasici Laško. Od tu se mimo klopce in spominskega obeležja NOB v nekaj korakih spustimo do bližnje ceste, po njej pa hodimo le nekaj metrov, saj nas oznake Gamsove poti usmerijo desno v gozd. Sledi še nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa dosežemo gozdno cesto, kateri sledimo v desno do bližnjega križišča in parkirišča.
S Križišča nadaljujemo po slabši in bolj strmi levi cesti v smeri sv. Lovrenca in Doma pod Sv. Lovrencem (naravnost Kališče, Storžič - do Kališča in Storžiča pa je možno priti tudi, če nadaljujemo levo). Od križišča naprej se razmeroma strmo vzpenjamo, med vzponom pa se v desno odcepi markirana pešpot, ki vodi direktno k cerkvi sv. Lovrenca in obide Dom pod Lovrencem. Ves čas nadaljujemo po cesti, z nje pa se nam višje prehodno odpre nekaj razgleda. Ko cesta čez nekaj časa zavije ostro desno, pa nas v nekaj korakih pripelje do že omenjenega Doma pod Lovrencem.
Od doma nadaljujemo v smeri Javornika, Velike in Male Poljane, Kališča in Storžiča, po poti, ki se zmerno vzpne skozi gozd. Dobro uhojena pot nas hitro popelje iz gozda na prostrano senožet, preko katere se v lepih razgledih sprehodimo do cerkve sv. Lovrenca.
Za cerkvijo se pot vrne v gozd ter se prične spuščati proti nekaj minut oddaljenemu označenemu razpotju, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Storžiča in Kališča.
Naprej nadaljujemo v smeri Storžiča še naprej po široki poti, ki pa se rahlo vzpenja. Pot kmalu postane ožja in se nato kar nekaj časa strmo vzpenja skozi gozd. Višje nas pot le pripelje iz gozda in odprejo se nam lepi razgledi na južna pobočja Storžiča. Strmina še naprej ne popušča vse do klopce na razpotju.
Levo vodi označena pot proti Javorniku in Poljani, mi pa se usmerimo desno proti Kališču. Pot od razpotja postane nekoliko ožja in manj uhojena. V nadaljevanju dolgo časa prečimo pobočja proti vzhodu. Na poti se izmenjuje gozd ter travnata pobočja, ki so na nekaj mestih tudi precej strma. Ob prečenju se pot občasno nekoliko strmeje vzpne, nekajkrat pa se tudi rahlo spusti. V drugem delu prečenja nas pot pripelje do izvira pod Bašeljskim sedlom. Tu pot zavije rahlo v desno in še naprej preči pobočja vse dokler nas ne pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Bašeljskega vrha in Malega Grintovca (levo Storžič, desno Dom na Kališču).
Pot naprej se strmeje vzpne skozi pas ruševja ter nas ob lepih pogled na sosednji Mali Grintovec pripelje na z ruševjem porasel greben Bašeljskega vrha, kjer v naslednjih nekaj minutah prispemo na naslednje dobro označeno razpotje. Na razpotju se v desno odcepi pot na Mali Grintovec in Srednji vrh, mi pa nadaljujemo naravnost in ob pogledu na Storžič nadaljujemo vzpon. Poti, ki poteka po in ob z ruševjem poraslim grebenom, se malo pod vrhom priključi še pot z Jekarice in Bašeljskega prevala. Tu nadaljujemo desno in po nekoliko ožjem grebenu v minuti nadaljnje hoje dosežemo Bašeljski vrh, s katerega se nam odpre lep razgled proti goram nad Jezerskim, razgled pa seže vse do Košute, Obirja in Labotniških Alp v Avstriji.

zemljevid poti
Ob poti: Dom Čemšenik (835m), Sveti Lovrenc (Bašelj) (892m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Mali Grintovec
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Bašelj - baseljski_vrh1 Bašelj - baseljski_vrh2 Bašelj - baseljski_vrh3 Bašelj - baseljski_vrh4 Bašelj - baseljski_vrh5 Bašelj - baseljski_vrh6 Bašelj - baseljski_vrh7 Bašelj - baseljski_vrh8 Bašelj - baseljski_vrh9 Bašelj - baseljski_vrh10 Bašelj - baseljski_vrh11 Bašelj - baseljski_vrh12 Bašelj - baseljski_vrh13 Bašelj - baseljski_vrh14 Bašelj - baseljski_vrh15 Bašelj - baseljski_vrh16 Bašelj - baseljski_vrh17 Bašelj - baseljski_vrh18 Bašelj - baseljski_vrh19 Bašelj - baseljski_vrh20 Bašelj - baseljski_vrh21 Bašelj - baseljski_vrh22 Bašelj - baseljski_vrh23 Bašelj - baseljski_vrh24 Bašelj - baseljski_vrh25 Bašelj - baseljski_vrh26 Bašelj - baseljski_vrh27 Bašelj - baseljski_vrh28 Bašelj - baseljski_vrh29 Bašelj - baseljski_vrh30 Bašelj - baseljski_vrh31 Bašelj - baseljski_vrh32 Bašelj - baseljski_vrh33 Bašelj - baseljski_vrh34 Bašelj - baseljski_vrh35 Bašelj - baseljski_vrh36 Bašelj - baseljski_vrh37 Bašelj - baseljski_vrh38 Bašelj - baseljski_vrh39 Bašelj - baseljski_vrh40 Bašelj - baseljski_vrh41 Bašelj - baseljski_vrh42 Bašelj - baseljski_vrh43 Bašelj - baseljski_vrh44 Bašelj - baseljski_vrh45 Bašelj - baseljski_vrh46 Bašelj - baseljski_vrh47 Bašelj - baseljski_vrh48 Bašelj - baseljski_vrh49 Bašelj - baseljski_vrh50 Bašelj - baseljski_vrh51 Bašelj - baseljski_vrh52 Bašelj - baseljski_vrh53 Bašelj - baseljski_vrh54 Bašelj - baseljski_vrh55 Bašelj - baseljski_vrh56 Bašelj - baseljski_vrh57 Bašelj - baseljski_vrh58 Bašelj - baseljski_vrh59 Bašelj - baseljski_vrh60 Bašelj - baseljski_vrh61 Bašelj - baseljski_vrh62 Bašelj - baseljski_vrh63 Bašelj - baseljski_vrh64 Bašelj - baseljski_vrh65 Bašelj - baseljski_vrh66 Bašelj - baseljski_vrh67 Bašelj - baseljski_vrh68 Bašelj - baseljski_vrh69 Bašelj - baseljski_vrh70 Bašelj - baseljski_vrh71 Bašelj - baseljski_vrh72 Bašelj - baseljski_vrh73 Bašelj - baseljski_vrh74 Bašelj - baseljski_vrh75 Bašelj - baseljski_vrh76 Bašelj - baseljski_vrh77 Bašelj - baseljski_vrh78 Bašelj - baseljski_vrh79 Bašelj - baseljski_vrh80 Bašelj - baseljski_vrh81 Bašelj - baseljski_vrh82
Diskusija o izletu Bašelj - Bašeljski vrh (mimo sv. Lovrenca)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki