Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Planina Travnik / Bela Peč - Planina Travnik (čez Ovčje jame)

Bela Peč - Planina Travnik (čez Ovčje jame)

Natisni
Izhodišče: Bela Peč (840 m)
Širina/Dolžina: 46,2518°N 14,7161°E
Ime poti: čez Ovčje jame
Čas hoje: 2 h 10 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 340 m
Višinska razlika po poti: 465 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 560
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 51
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Kamnika ali Vranskega se zapeljemo v Tuhinjsko dolino, kjer v naselju Podhruška zavijemo v smeri naselja Sela pri Kamniku. Ko prispemo v Rožično gremo desno, nato pa se nekaj časa peljemo skozi naselje Sela pri Kamniku, kjer v križiščih sledimo glavni cesti. Za vasico Znojile se cesta prehodno položi, nato pa iz naselja Trobelno sledimo oznakam za Belo Peč. Sledi prečna vožnja proti desni, nato pa prispemo do dveh zaporednih križišč, kjer se v desno odcepi cesta proti Beli Peči. V obeh križiščih nadaljujemo levo, nato pa za levo serpentino hitro prispemo do križišča, kjer se v desno odcepi gozdna cesta. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
b) Iz Gornjega Grada se peljemo proti Kamniku, za prelazom Črnivec pa v eni od serpentin zavijemo v smeri Sovinje Peči. Za Sovinjo Pečjo se priključimo cesti iz Tuhinjske doline, mi pa ji sledimo v levo. Sledi prečna vožnja proti desni, nato pa prispemo do dveh zaporednih križišč, kjer se v desno odcepi cesta proti Beli Peči. V obeh križiščih nadaljujemo levo, nato pa za levo serpentino hitro prispemo do križišča, kjer se v desno odcepi gozdna cesta. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
c) Iz Stahovice se peljemo proti prelazu Črnivec, nato pa v eni od serpentin zavijemo v smeri Sovinje Peči. Za Sovinjo Pečjo se priključimo cesti iz Tuhinjske doline, mi pa ji sledimo v levo. Sledi prečna vožnja proti desni, nato pa prispemo do dveh zaporednih križišč, kjer se v desno odcepi cesta proti Beli Peči. V obeh križiščih nadaljujemo levo, nato pa za levo serpentino hitro prispemo do križišča, kjer se v desno odcepi gozdna cesta. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
d) Zapeljemo se v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko se za prelazom Volovljek priključimo cesti, ki vodi od Stahovice proti Gornjemu Gradu, nadaljujemo desno, nato pa v eni od serpentin zavijemo v smeri Sovinje Peči. Za Sovinjo Pečjo se priključimo cesti iz Tuhinjske doline, mi pa ji sledimo v levo. Sledi prečna vožnja proti desni, nato pa prispemo do dveh zaporednih križišč, kjer se v desno odcepi cesta proti Beli Peči. V obeh križiščih nadaljujemo levo, nato pa za levo serpentino hitro prispemo do križišča, kjer se v desno odcepi gozdna cesta. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo desno na stransko cesto, ki je zaprta za javni promet. Že kmalu prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo naravnost (leva cesta se konča na pobočjih Tomanove planine), nato pa nas pot pripelje ob zgornji rob bližnjega pašnika, od koder se nam odpre lep razgled proti hribom nad Tuhinjsko dolino. Za pašnikom nadaljujemo po levi zgornji cesti, nato pa na manjšem križišču naravnost. Malo naprej se gozd konča in prispemo na zgornji rob večje razgledne senožeti, kjer se v levo odcepi širši kolovoz, po katerem lahko prispemo do sedla med Podbevško pečjo in vrhom Seduc (v opisih pot mimo vrha Seduc), mi pa nadaljujemo po cesti, ki nam nudi lepe razglede. V nadaljevanju se pot vrne v gozd ter se še naprej zložno do občasno zmerno vzpenja, ko pa se začne vidneje spuščati, pa hitro prispemo do označenega razpotja na Ovčjih jamah, kjer se priključimo markirani poti.
Markirani poti sledimo levo v smeri Prevale, kjer hodimo po kolovozu, ki se že kmalu razcepi. Nadaljujemo po levem kolovozu, ob katerem nekoliko višje opazimo markacije, nam pa se višje z njega odpre pogled proti Podbevški peči, nekoliko naprej pa še na Ojstri vrh. Na tem razglednem delu se pot prehodno položi, nato pa se vrne v gozd, kjer sledimo markacijam. Sprva slabše vidna stezica se kmalu razširi, nato pa se prečno vzpenja proti levi, kjer nas višje vodi po bolj strmem pobočju. Ko se po nekaj minutah pot položi, pred seboj že vidimo pašno ograjo, katero prečimo, nato pa smo že na Prevali, kjer na levi, ob križu, opazimo vpisno skrinjico.
S Prevale nadaljujemo proti severu ter se pričnemo spuščati čez razgledna pobočja zgornjega dela planine Ravni. Po krajšem spustu stopimo na širši kolovoz, mu sledimo v desno ter po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo do pastirske koče na omenjeni planini.
S planine Ravni nadaljujemo v smeri Doma na Menini planini in planine Travnik. Pot naprej se rahlo vzpne ter hitro preide v gozd, skozi katerega se nato nekaj časa nadaljuje. Nekoliko naprej se priključimo širokemu kolovozu, po katerem tudi kmalu pridemo iz gozda. Ko pridemo iz gozda, stopimo na zahodni del planine Travnik, preko katere se nato sprehodimo do pastirske koče na drugi strani planine. Do tam nas vodi slabše vidna stezica, ki preči planino.
Izhodišče - Prevala 1:30, Prevala - planina Ravni 10 minut, planina Ravni - planina Travnik 30 minut.
zemljevid poti - Planina Travnik
Ob poti: Ovčje jame (960m), Prevala (1163m), Planina Ravni (1075m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Menini planini, Vivodnik
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Bela Peč - Planina Travnik1
Bela Peč - Planina Travnik2
Bela Peč - Planina Travnik3
Bela Peč - Planina Travnik4
Bela Peč - Planina Travnik5
Bela Peč - Planina Travnik6
Bela Peč - Planina Travnik7
Bela Peč - Planina Travnik8
Bela Peč - Planina Travnik9
Bela Peč - Planina Travnik10
Bela Peč - Planina Travnik11
Bela Peč - Planina Travnik12
Bela Peč - Planina Travnik13
Bela Peč - Planina Travnik14
Bela Peč - Planina Travnik15
Bela Peč - Planina Travnik16
Bela Peč - Planina Travnik17
Bela Peč - Planina Travnik18
Bela Peč - Planina Travnik19
Bela Peč - Planina Travnik20
Bela Peč - Planina Travnik21
Bela Peč - Planina Travnik22
Bela Peč - Planina Travnik23
Bela Peč - Planina Travnik24
Bela Peč - Planina Travnik25
Bela Peč - Planina Travnik26
Bela Peč - Planina Travnik27
Bela Peč - Planina Travnik28
Bela Peč - Planina Travnik29
Bela Peč - Planina Travnik30
Bela Peč - Planina Travnik31
Bela Peč - Planina Travnik32
Bela Peč - Planina Travnik33
Bela Peč - Planina Travnik34
Bela Peč - Planina Travnik35
Bela Peč - Planina Travnik36
Bela Peč - Planina Travnik37
Bela Peč - Planina Travnik38
Bela Peč - Planina Travnik39
Bela Peč - Planina Travnik40
Bela Peč - Planina Travnik41
Bela Peč - Planina Travnik42
Bela Peč - Planina Travnik43
Bela Peč - Planina Travnik44
Bela Peč - Planina Travnik45
Bela Peč - Planina Travnik46
Bela Peč - Planina Travnik47
Bela Peč - Planina Travnik48
Bela Peč - Planina Travnik49
Bela Peč - Planina Travnik50
Bela Peč - Planina Travnik51
Diskusija o izletu Bela Peč - Planina Travnik (čez Ovčje jame)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki