Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeSpodnji Goreljek (Pokljuka) / Koprivnik v Bohinju - Spodnji Goreljek (Pokljuka)
  

Koprivnik v Bohinju - Spodnji Goreljek (Pokljuka) (mimo makete mlina na veter)

 
Izhodišče: Koprivnik v Bohinju (971 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3059°N / 13,9832°E
Cilj: Spodnji Goreljek (Pokljuka) (1222 m)
Ime poti: mimo makete mlina na veter
Čas hoje: 1 h 10 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 251 m
Višinska razlika po poti: 260 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 330
Ocena: 2 glasov
Število slik: 40
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bledu in dalje Bohinju. Za naseljem Bitnje, katerega glavna cesta obide po levi strani, nadaljujemo ostro desno v smeri Jereke in Pokljuke. V nadaljevanju se cesta najprej strmo vzpne, nato pa se za Koriti postopoma položi in nas pripelje do križišča ob avtobusni postaji, kjer nadaljujemo desno v smeri Pokljuke, Koprivnika in Jereke (naravnost Srednja vas). Takoj za križiščem prispemo v Jereko, mi pa iz križišča pred cerkvijo nadaljujemo naravnost proti Pokljuki (levo Podjelje). Za Jereko se cesta ponovno prične strmeje vzpenjati, višje pa se položi in se nadaljuje ob Mrzlem potoku. Pri avtobusni postaji nas oznake za Koprivnik usmerijo levo, mi pa se od omenjenega križišča peljemo še slabih 200 m, nato pa parkiramo na parkirišču v bližini župnijske cerkve.
b) Iz Železnikov ali Podbrda se zapeljemo v Bohinjsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Bleda. Kmalu za Petrolovo bencinsko črpalko, ki se nahaja le malo za Bohinjsko Bistrico, pa z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Pokljuke in Jereke. V nadaljevanju se cesta najprej strmo vzpne, nato pa se za Koriti postopoma položi in nas pripelje do križišča ob avtobusni postaji, kjer nadaljujemo desno v smeri Pokljuke, Koprivnika in Jereke (naravnost Srednja vas). Takoj za križiščem prispemo v Jereko, mi pa iz križišča pred cerkvijo nadaljujemo naravnost proti Pokljuki (levo Podjelje). Za Jereko se cesta ponovno prične strmeje vzpenjati, višje pa se položi in se nadaljuje ob Mrzlem potoku. Pri avtobusni postaji nas oznake za Koprivnik usmerijo levo, mi pa se od omenjenega križišča peljemo še slabih 200 m, nato pa parkiramo na parkirišču v bližini župnijske cerkve.

Opis poti:

S parkirišča pri cerkvi nadaljujemo v smeri makete mlina na veter, mi pa že po dobrih 50 metrih prispemo do križišča ob gostišču Pr Senekar, kjer nadaljujemo naravnost (levo vozna cesta proti Zgornjemu Goreljku). Malo naprej v križišču za transformatorjem nadaljujemo levo, nato pa čez nekaj časa še enkrat rahlo levo. Pot naprej nas vodi čez most z zeleno ograjo, v prvem križišču za mostom pa gremo desno v smeri makete mlina na veter. Asfaltna cesta nas vodi še mimo nekaj hiš in kapelice, nato pa že prispemo do makete mlina na veter, ob kateri se nahaja informativna tabla.
Od makete nadaljujemo po cesti naprej, le ta pa se za "zadnjo" stalno naseljeno hišo prične strmo vzpenjati. Po krajšem vzponu prispemo do naslednje hiše, za katero nadaljujemo po kolovozu, ki nas vodi prečno proti levi čez razgleden travnik. Po nekaj minutah prispemo do naslednjega zaselka, kjer nas pot najprej vodi preko dvorišča bližnje hiše, za hišo pa stopimo na asfaltno cesto. V prvem križišču gremo desno, nato pa še mimo nekaj naseljenih hiš naravnost na kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon preko senožeti. Občasno nas pot še vodi mimo kakšne koče, ko pa dosežemo ožjo asfaltno cesto, pa imamo za nadaljevanje dve možnosti.
Lahko nadaljujemo rahlo levo po asfaltni cesti, priporočljivejše pa je, če nadaljujemo ostro desno, na cesto, ki kmalu izgubi asfaltno prevleko. Pot naprej nas vodi ob robu senožeti, pot pa za vodovodnim objektom preide v gozd, mi pa vedno ožjemu kolovozu sledimo še mimo posameznih koč, v nadaljevanju v glavnem svislim. V nadaljevanju se kolovoz spremeni v vse slabšo stezico, ko pa ji ni več moč slediti, pa nadaljujemo levo navzgor ter v minuti ali dveh dosežemo asfaltno cesto, ki vodi proti Zgornjemu Goreljku (tu se tudi združimo s potjo, če bi že nižje nadaljevali po asfaltni cesti).
Sledi hoja po vzpenjajoči se asfaltni cesti, ki se višje nekoliko položi in nas pripelje do posameznih koč na obrobju Spodnjega Goreljka, kjer je tudi odcep k osrednjemu delu naselja.
Nadaljujemo po desni cesti v smeri Spodnjega Goreljka (po glavni cesti Zgornji Goreljek), ki nas mimo nekaj koč pripelje na manjši preval, s katerega se hitro spustimo do "osrednjega" dela Spodnjega Goreljka, kjer stoji še nekaj koč.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (marec).

Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Zgornji Goreljek (Pokljuka) (20 min)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem,
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka1 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka2 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka3 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka4 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka5 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka6 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka7 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka8 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka9 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka10 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka11 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka12 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka13 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka14 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka15 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka16 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka17 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka18 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka19 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka20 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka21 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka22 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka23 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka24 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka25 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka26 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka27 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka28 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka29 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka30 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka31 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka32 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka33 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka34 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka35 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka36 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka37 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka38 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka39 Koprivnik v Bohinju - spodnji_goreljek_pokljuka40
Diskusija o izletu Koprivnik v Bohinju - Spodnji Goreljek (Pokljuka) (mimo makete mlina na veter)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki