Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Dom Pristava v Javorniškem Rovtu / Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu (Gajškova pot)

Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu (Gajškova pot)

Natisni
Izhodišče: Koroška Bela (630 m)
Širina/Dolžina: 46,4264°N 14,1031°E
Ime poti: Gajškova pot
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 345 m
Višinska razlika po poti: 345 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: heinz
Ogledov: 16.406
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 30
Število komentarjev: 22
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce in se zapeljemo desno proti Jesenicam. V prvem semaforiziranem križišču (Javornik) peljemo desno v smeri Lj. Sledi drugo križišče s semaforjem, kjer zavijemo levo in peljemo pod železniškim podvozom, v naslednjem manjšem križišču pa se usmerimo desno proti Koroški Beli. Zapeljemo mimo zadnje avtobusne postaje (trgovina na levi) v vas. Poiščemo križišče v centru vasi, kjer stoji cerkveno obeležje. Od tu se usmerimo po glavni cesti skozi vas, ki gre komaj opazno v klanec proti severovzhodu. Po cca 100 m, na desni opazimo most, a peljemo naravnost še nadaljnjih 50 m, kjer naletimo na levi odcep ceste. Usmerimo se nanj, ter v klancu prečkamo še eno (Koroško) ulico in nadaljujemo (cerkev nižje na levi) vse do prostora izven naselja, kjer naletimo na opuščena tenis igrišča (RC Kres).
Opis poti:
Od izhodišča se napotimo po desni poti (kolovozu) v klanec, kjer naletimo na markacije. Ob drugem desnem ovinku opazimo zapornico (kamnolom), nadaljujemo pa ob hribu, proti gozdu, mimo opuščenega kamnoloma na levi. Pot nas kmalu pripelje v gozd, kjer skoraj položno poteka sprva naravnost, kasneje pa prične vijugati. Ko pridemo do razpotja, na drevesu opazimo smerno tablo, ki nas napoti levo navzdol proti grapi s potočkom. Tu naletimo na velik kup ostankov plazu, pred katerim prečkamo omenjeni potoček in zavijemo levo v klanec, kjer pot postane nekoliko ožja. Nekaj časa hodimo skozi mešan, deloma redkejši gozd, prečkamo pa še eno grapo s potočkom. Ko se znajdemo v širšem prostoru gozda (ne več na pobočju), nas markacije usmerijo desno v klanec, kjer se pot navidezno izgubi. Proti "vrhu" tega omenjenega vzpona zaznamo pot, oznake pa nas usmerijo v levo, kjer se pot kmalu najprej položi in nato še spusti k tretjemu potočku, katerega prečkamo. Kmalu se nam gozdni prostor nekoliko odpre, z leve pa se nam priključi vzpenjajoči se kolovoz (na desni visoko ograjen manjši rovt). Nadaljujemo v isti smeri, v klanec po kolovozu. Ko ta prične zavijati desno, nadaljujemo po drugem, nekoliko ožjem, ki vodi v smeri naravnost. Čez čas se nam z desne priključi pot z Valvazorja, naša pa se nam položi oz. celo nekoliko spusti. Ko nekaj časa ravna pot prične zavijati v desno, se ji odcepimo na stezo na levi, ki nas pripelje k bregu potoka Javornik, kjer po kratkem spustu čez lesen most prečkamo omenjeni potok. Zavijemo levo in kmalu stopimo na gozdno cesto, ki pripelje od Doma Trilobit proti križišču z asfaltirano cesto. Tu se po njej usmerimo desno v klanec in ji sledimo do desnega ovinka, za katerim na levi strani ceste opazimo markirano pot, ki pelje v gozd. Stopimo nanjo in že po kratkem času prečkamo gozdno cesto, od koder se vzpnemo še nekaj 10 m v klanec proti asfaltni cesti. Ko slednjo prečkamo, se nekoliko v levo, čez travnik vzpnemo do Doma Pristava v Javorniškem Rovtu.
zemljevid poti - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu1
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu2
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu3
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu4
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu5
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu6
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu7
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu8
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu9
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu10
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu11
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu12
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu13
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu14
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu15
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu16
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu17
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu18
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu19
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu20
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu21
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu22
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu23
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu24
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu25
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu26
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu27
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu28
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu29
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu30
Diskusija o izletu Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu (Gajškova pot)
riky6518. 10. 2009
kaj pa gobe ? nič ji nih videti...velik nasmeh
heinz18. 10. 2009
Brez skrbi, Riko, pridi pogledat v mojo hlad. skrinjo...
Še poznaš naslov?
gcsaba223. 07. 2011
Sem nažalost šel po teh poti danes, ker sem planiral da bom šel do Golice, in nažalost nišem uspel niti do Doma Pristava priti. Pot gre kako je opisano, pa ko pride do reke imamo dva smera. Na drevesu je narisana markacija, ampak drevo je na sredini med dva pota in ni jasno če moram iti levo ali desno.

Prvo sem šel na levo, in po 10 min, ker nisem videl niti eno markacijo in ker je pot postal neobstajajoč, sem se odločil vrniti nazaj. Nato sem šel na desno, čez reko. Spet ni bilo nobene markacije, ampak je pot bil boljši. Po 15 min hoje sem prišel do konca pota in prešel v gozd, kjer sem plezal po brezpotju zgoraj na planino.

Končno, na vrhu sem videl avto cesto! Nisem bil ziher če moram iti levo ali desno pa sem se odločil iti levo. Po 5 min sem prišel do križišča ampak ni bil nobenega znaka v kateremu smeru moram iti in kaj se nahaja v kateremu smeru. Mislim da sem tu naredil napako ker sem šel na levo pa dom je bil na desno.

Sramota za PD Jesenice da ne vzdrževajo pote! Ali je zares težko postaviti eno tablo kje piše v kateremu smeru je dom?
heinz24. 07. 2011
gcsaba2 ,žal mi ni jasno to kar ni bilo tebi.. O kateri reki in avtocesti govoriš?

Po Gajškovi na Pristavo je v bistvu zelo enostavno, pravzaprav človek niti ne bi potreboval zgornjega opisa. Ta je mogoče celo pre- natančen. Oglej si vsaj slike.

Na 23. je most prek potoka. V opisu je glede tega mesta navedeno, da nadaljuješ do križišča z asfaltirano cesto, od tam dalje pa desno v klanec itd.. V najslabšem primeru se lahko tudi koga pri kateri hiši vpraša, kje je tisti dom.
marezt25. 09. 2011
heinz eno vprašanje zate.

Kam naj bi vodila pot, ki se odcepi desno od Gajškove (slika 7)?
Sem šel zadnjič malo raziskovat pa je poti po dobre pol ure hoje in plezanja čez podrta drevesa kar naenkrat zmanjkalo nasmeh

Lep pozdrav
heinz25. 09. 2011
Ja drži, tiste poti malce višje v bližini potoka zmanjka, čeprav je na zemljevidu vrisan kolovoz, ki se višje priključi markirani poti Pristava - Valvasor. Če dobro pogledaš, je črta poti ravno na tistem delu, kjer rahlo zavija levo prekinjena, kar pomeni, da jo je nekam odneslo.. Ne preostane ti drugega, kot da se usmeriš desno v strmo dolino med grebenom Alničja in Debelim Brdom, ter se po njej vzpneš na sedlo Alničje pod D. Brdom, kjer se nahaja vpisna knjiga. Od tam dalje lahko nadaljuješ v smeri planine Stamare, ali pa Potoške planine in Valvasorja.
Po omenjeni dolini proti vrhu, je zlasti spomladi zaradi spolzkega strmega terena prava muka..
marezt26. 09. 2011
Se mi je zdelo, da bo nekaj takega ja.

Pa hvala za odgovor nasmeh
mk665. 10. 2011
sem mislila da samo jaz ne znam priti po Gajškovi do Pristave.
Namesto 1 ure po cesti smo hodili 3 ure. Kljub temu da smo točno vedeli kje smo - smo se zgubili. Pot je zelo slabo markirana nekje na sredini potem pa se čisto zgubi.
heinz5. 10. 2011
Malce težje je razumeti stavek: Kljub temu da smo točno vedeli kje smo - smo se zgubili.
mk66 : ste imeli s seboj kakšen zemljevid, ali zgornji opis? Brez enega ali drugega se je tudi na orientacijsko najlažjih poteh včasih težko znajti.
Glede časa hoje naj omenim, da je na markirni tabli pri mostu čez potok Javornik v Trebežu navedeno: Pristava - Gajškova pot 1.30 ure.
Opisom se je potrebno posebej na razpotjih natančno posvetiti.
Toni-k6. 10. 2011
Ko je že ravno debata o tem,mislim,da ne bom falil ,če povem,da so mnoge poti v Jeseniški občini slabo vzdrževane in neoznačene.Če pogledamo samo ostanek table za Valvazor na Kor beli,polomljeni mostički Ukova-Jeseniški rovti in še in še.Druga slika je okolica Planine pod Golico ,kjer so lični smerokazi za vse zanimive točke in poti.
heinz6. 10. 2011
tudi v tem je žal kar nekaj resnice..
mk6615. 10. 2011
"Kljub temu da smo točno vedeli kje smo - smo se zgubili." ta stavek ni nič nenavadnega če točno veš na kateri lokaciji si - saj vidiš na asfaltirano cesto, pred tabo pa se izgubi "markirana" pot.S seboj imeli zgornji opis poti. Pa to nič ne pomaga če se pot izgubi in markacije ni.
mk6615. 10. 2011
Se bom rajši še naprej umikala avtom in hodila v Rovte po cesti.:
heinz16. 10. 2011
mk66: če napišeš na katerem delu poti (pri kateri od zgornjih slik) imaš probleme, ti lahko z veseljem pomagam, drugače pa žal ne.
marezt4. 04. 2012
Tudi sam sem šel po gajškovi na Pristavo s tem opisom in sem se isto prvič izgubil ampak samo zato, ker sem zgrešil markacijo nasmeh
Naslednjič sem še enkrat pregledal opis in brez problema prišel do Pristave. Veliko veliko veliko lepša pot, kot po cesti nasmeh...predvsem pa mirnejša
Fulcrum13. 10. 2013
Dom Pristava je od 1.10.2013 naprej ZAPRT.
heinz24. 04. 2018
Dom normalno obratuje zadnjih 4-5 let. Takrat v 2013 je bil zaprt zgolj kratek čas.
Jusk4. 12. 2019
Danes pot vredu,sicer v srednjem delu poti res treba gledat mal naprej da se opazi markacije,ker jih ni ravno veliko. Očitno tudi ni zelo obiskana ta pot,ampak vseeno prijetnanasmeh
potpodnoge27. 07. 2023 20:55:10
Tudi nama z ženo je včasih (ne tukaj ampak po drugih poteh) kar težko vdeti pravo pot, če te ne poznaš ali jo še nisi prehodil. Po mojem je težava v tem, da poti markirajo, sicer pridni markacisti, ki poznajo pot do obisti in ne markirajo, kot bi prvič nekdo hodil po poti. Tako v odcepih točno vedo kam se usmeriti, nekdo, ki gre prvič po poti, pa lahko le ugiba. Markacisti bi morali markirati poti v smislu neukih planincev, ki še niso hodili po poteh. Predvsem pa na razpotjih, kaka markacija več mislim, da ni problem, vsekakor pa saj tam, da človek na dvomljivih odcepih vidi naslednjo markacijo.
rensul27. 07. 2023 22:40:32
Markacije naj bi bile vidne ena, do druge, vendar se tega markacisti ne držijo. Naj gredo pogledat pot od Trilobita na Stamare. Čeprav je označena z rumenimi pikami, a pogostost je odločilna. Ko pade sneg in prekrije pot, ti v gozdu pomagajo le markacije,ki so vidne vnaprej.
Janez Seliškar28. 07. 2023 09:42:53
"rensul", pot od Trilobita do Planine Stamare ne spada med označene planinske poti.
rensul30. 07. 2023 17:07:35
"Janez Seliškar"-To mi je popolnoma jasno,a označena je zares dobro.nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki