Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Polhograjsko hribovje in LjubljanaJeterbenk / Legastja - Jeterbenk
  

Legastja - Jeterbenk

 
Izhodišče: Legastja (438 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,1072°N / 14,3498°E
Cilj: Jeterbenk (774 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 336 m
Višinska razlika po poti: 415 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 2535
Ocena: 1 glasov
Število slik: 71
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Iz Ljubljane, Kranja ali Vodic se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. V križišču na začetku Sore, takoj za mostičkom zavijemo levo v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol), mi pa se po njej peljemo do gostilne Legastja, v bližini katere parkiramo na primernem mestu ob cesti (urejeno parkirišče ob gostilni je namenjeno gostom).
b) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. Na koncu Sore zavijemo desno v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol), mi pa se po njej peljemo do gostilne Legastja, v bližini katere parkiramo na primernem mestu ob cesti (urejeno parkirišče ob gostilni je namenjeno gostom).

Opis poti:

Z izhodišča pri gostilni Legastja najprej previdno prečimo cesto, nato pa se usmerimo na pešpot v smeri Sv. Jakoba. Pot se najprej vzpenja po travnatem kolovozu, ki nas vodi med senožetmi in pašniki, nato pa se položi in nas pripelje do manjšega zaselka, kjer stopimo na asfaltno cesto. Pot nadaljujemo med nekaj hišami, za katerimi se asfaltna cesta spremeni v kolovoz, po katerem se vzpnemo do bližnjih kozolcev. Pri kozolcih nas markacije usmerijo rahlo levo, na pot, ki se v nadaljevanju vzpenja po travniku. Lepo sledljiva, a v času visoke trave kar malce zaraščena pot, nas po nekaj minutah pripelje do druge asfaltne ceste, katero pa dosežemo na manjšem križišču, ob katerem se nahaja križ. Nadaljujemo po levi strani križa, po vzpenjajoči se cesti, po kateri hitro prispemo do zaselka nekaj hiš in označenega razpotja pri njih.
Z razpotja nadaljujemo naravnost ter pot še nekaj minut nadaljujemo po cesti (levo 10 minut krajša pot). Ko v gozdu cesta naredi desni ovinek, le to zapustimo in nadaljujemo naravnost na nekoliko bolj strmo markirano pot, ki se vzpne skozi gozd ter nas malo višje vodi mimo vodohrana. Od tu sledi še nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa prispemo ob rob travnika, kjer pot zavije desno. Kolovoz po katerem nadaljujemo pot zapustimo v rahlem levem ovinku, saj nas markacije usmerijo desno na stezo, ki preči pobočja proti desni. Po krajšem prečenju stopimo na makadamsko cesto in ji sledimo v desno. Omenjena makadamska cesta nas hitro pripelje do križišča, s katerega nadaljujemo po zgornji levi cesti v smeri Sv. Jakoba in Brezovice. Z asfaltne ceste se nam kaj kmalu odpre pogled proti Sv. Jakobu, katerega vidimo že levo za nami, mi pa po cesti hodimo do naselja Brezovica.
Ob zgornjem delu naselja se nahaja označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Katarine (levo Sv. Jakob) ter pot nadaljujemo po ožji makadamski cesti, po kateri pa hodimo le kratek čas, saj bomo že hitro prišli do neoznačenega odcepa poti, ki vodi proti Rogu. Pešpot se s ceste odcepi rahlo v levo in se sprva nadaljuje vzporedno z njo, nato pa se strmeje vzpne in nas pripelje na prostrano in razgledno senožet. Preko senožeti nadaljujemo rahlo levo, nato pa na drugi strani še enkrat rahlo levo (desno cerkev sv. Katarine). Pot se nadaljuje skozi pas gozda in grmičevja, nato pa nas pripelje na travnat greben Roga, po katerem hitro prispemo do vrha, ob robu katerega se nahaja velik križ.
Z Roga nadaljujemo proti vzhodu po poti, ki se prične strmo spuščati skozi pas gozda. Gozd se hitro konča, pot pa se v nadaljevanju spušča čez razgledno senožet. Ko se pot položi stopimo na kolovoz, mi pa po njem hodimo do bajte, ki se nahaja ob robu gozda. Bajto obidemo po levi strani ter se najprej zmerno vzpnemo, nato pa se postopoma pričnemo spuščati skozi gozd, nižje pa še preko ene senožeti. Ko se pot ponovno položi bomo prišli do klopce z mizo ter nekaj metrov naprej še do makadamske ceste, katero pa dosežemo ravno na manjšem križišču.
Ko stopimo na cesto nadaljujemo naravnost (levo kmetija Kozomer, desno cerkev sv. Katarine), mi pa po njej hitro prispemo do razpotja pri kapelici.
Z omenjenega razpotja, katero se nahaja ob robu gozda nadaljujemo naravnost na makadamsko cesto v smeri Jeterbenka (rahlo levo Žlebe, rahlo desno Slavkov dom na Golem Brdu), po kateri hitro prispemo do vikenda.
Za vikendom nadaljujemo po strmi planinski poti, ki se vzpne skozi gozd in kateri se le nekaj korakov pod vrhom priključi še pot od Slavkovega doma na Golem Brdu in pot iz Žleb "po grebenu".
Z omenjenega razpotja nadaljujemo levo in v nekaj korakih dosežemo vrha Jeterbenka, s katerega se nam odpre lep razgled.

zemljevid poti
Ob poti: Rog (798m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveta Katarina (Topol), Rog, Sveti Jakob
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Legastja - jeterbenk1 Legastja - jeterbenk2 Legastja - jeterbenk3 Legastja - jeterbenk4 Legastja - jeterbenk5 Legastja - jeterbenk6 Legastja - jeterbenk7 Legastja - jeterbenk8 Legastja - jeterbenk9 Legastja - jeterbenk10 Legastja - jeterbenk11 Legastja - jeterbenk12 Legastja - jeterbenk13 Legastja - jeterbenk14 Legastja - jeterbenk15 Legastja - jeterbenk16 Legastja - jeterbenk17 Legastja - jeterbenk18 Legastja - jeterbenk19 Legastja - jeterbenk20 Legastja - jeterbenk21 Legastja - jeterbenk22 Legastja - jeterbenk23 Legastja - jeterbenk24 Legastja - jeterbenk25 Legastja - jeterbenk26 Legastja - jeterbenk27 Legastja - jeterbenk28 Legastja - jeterbenk29 Legastja - jeterbenk30 Legastja - jeterbenk31 Legastja - jeterbenk32 Legastja - jeterbenk33 Legastja - jeterbenk34 Legastja - jeterbenk35 Legastja - jeterbenk36 Legastja - jeterbenk37 Legastja - jeterbenk38 Legastja - jeterbenk39 Legastja - jeterbenk40 Legastja - jeterbenk41 Legastja - jeterbenk42 Legastja - jeterbenk43 Legastja - jeterbenk44 Legastja - jeterbenk45 Legastja - jeterbenk46 Legastja - jeterbenk47 Legastja - jeterbenk48 Legastja - jeterbenk49 Legastja - jeterbenk50 Legastja - jeterbenk51 Legastja - jeterbenk52 Legastja - jeterbenk53 Legastja - jeterbenk54 Legastja - jeterbenk55 Legastja - jeterbenk56 Legastja - jeterbenk57 Legastja - jeterbenk58 Legastja - jeterbenk59 Legastja - jeterbenk60 Legastja - jeterbenk61 Legastja - jeterbenk62 Legastja - jeterbenk63 Legastja - jeterbenk64 Legastja - jeterbenk65 Legastja - jeterbenk66 Legastja - jeterbenk67 Legastja - jeterbenk68 Legastja - jeterbenk69 Legastja - jeterbenk70 Legastja - jeterbenk71
Diskusija o izletu Legastja - Jeterbenk ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki