Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Lokovnikov Grintovec / Grintoutz / Ljubelj - Lokovnikov Grintovec / Grintoutz (mimo Koče na Ljubelju)

Ljubelj - Lokovnikov Grintovec / Grintoutz (mimo Koče na Ljubelju)

Natisni
Izhodišče: Ljubelj (1058 m)
Širina/Dolžina: 46,4324°N 14,2602°E
Ime poti: mimo Koče na Ljubelju
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 751 m
Višinska razlika po poti: 850 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: klm
Ogledov: 7.601
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 5
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj in cesti naprej sledimo do mejnega prehoda. Le nekaj metrov pred mejnim prehodom bomo na desni strani opazili parkirišče, kjer parkiramo.
Opis poti:
Na koncu parkirišča opazimo planinske oznake za kočo na Ljubelju, ki nas po nekaj stopnicah pripeljejo do stare ljubeljske ceste. Tej cesti, ki se zmerno vzpenja in je v zimskem času preurejena v sankaško progo, sledimo vse do koče na Ljubelju. Le to pa ob mestoma lepih razgledih na Košutico, Veliki vrh in Begunjščico dosežemo po slabi uri hoje.
Od koče nadaljujemo po cesti na avstrijsko stran, kjer nas po petih minutah hoje smerokazi usmerijo desno v gozd. Pot skozi gozd se rahlo vzpenja in nas po približno 30 minutah hoje od konca ceste pripelje na mejni greben. Pot po grebenu ni strma so pa strma pobočja po katerih hodimo, zato je še posebej v mokrem potrebna velika pazljivost. Ponekod so nam v pomoč tudi varovala in lestev. Gozd nato postaja vse redkejši in pot nas pripelje na pašnike Grunta. Grunt je neizrazit vrh na poti po kateri hodimo.
Tu se nam z desne priključi steza s planine Korošice, mi pa nadaljujemo naravnost po grebenu in ob mejni ograji. Pot nas nato pripelje do razpotja, kjer se levo odcepi pot na Dovjakovo sedlo. Od tam naprej po stezici (kravjih stečinah) v blagem vzponu pod severno steno Ljubeljske Babe. Kmalu obidemo ogromen konglomeratni balvan, od tam pa sledi še nekoliko strmejši vzpon do že omenjenega Dovjakovega sedla, ki je povprek obdan z leseno ograjo (državna meja). Zavijemo levo proti vznožju vršnega pobočja. Stezica se vije skozi macesnov gaj do gostih zaplat ruševja. Najprej se povzpnemo čez kratko skrotasto pečino, nato pa med gostimi zaplatami ruševja do prvega travnatega temena. Nekaj deset metrov severneje se sredi ruševja odpira drugo travnato teme s skalo, na kateri je napisana kota 1810 m. Tu je najvišja točka Lokovnikovega Grintovca, vendar se s prvega travnatega temena, ki mora ležati na enaki nadmorski višini kot drugi, ponuja neprimerno lepši razgled.
zemljevid poti - Lokovnikov Grintovec / Grintoutz
Ob poti: Koča na Ljubelju (1370m), Dovjakovo sedlo (1728m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Ljubelj - Lokovnikov Grintovec / Grintoutz1
Ljubelj - Lokovnikov Grintovec / Grintoutz2
Ljubelj - Lokovnikov Grintovec / Grintoutz3
Ljubelj - Lokovnikov Grintovec / Grintoutz4
Ljubelj - Lokovnikov Grintovec / Grintoutz5
Diskusija o izletu Ljubelj - Lokovnikov Grintovec / Grintoutz (mimo Koče na Ljubelju)
robter17. 06. 2011
Danes naredil tole turo. Od starega Ljubelja po avstrijski strani je nekoliko blatno. Pot je lepo označena. Potrebno je slediti oznakam za Hajnžev graben (pot 650). Tik pod vrhom se je potrebno pomanjšati in zožati, ter uporabiti nekaj akrobacij za preboj skozi rušje, ampak ni panike. Razgled na greben je bil le do Košutnika, kjer so se že nabirali oblaki.

Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki