Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Lozice - Vojkova koča na Nanosu

 
Izhodišče: Lozice (300 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,785°N / 14,003°E
Cilj: Vojkova koča na Nanosu (1240 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 940 m
Višinska razlika po poti: 940 m
Zemljevid: Nanos 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 4697
Ocena: 1 glasov
Število slik: 59
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Koper, se usmerimo na izvoz Razdrto, nato pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Novi Gorici. Za Razdrtim se cesta prične strmeje spuščati, mi pa ji sledimo do križišča, kjer se levo navzdol odcepi za javni promet zaprta cesta proti Lozicam, v desno pa se odcepi cesta k nekdanjemu gradbišču hitre ceste (omenjeno križišče se nahaja blizu oznake ceste 7 km, ob križišču pa so tudi oznake za Nanos). Ker v omenjenem križišču ne smemo zaviti ne levo in ne desno, je bolje, da avto pustimo že nekaj 100 m višje, na enem od več parkirišč ob cesti.
b) S hitre ceste Nova Gorica - Razdrto, se usmerimo na izvoz Vipava, nato pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Razdrtem. Naprej se peljemo skozi Podnanos ter mimo odcepa ceste, ki vodi na Nanos. Od omenjenega križišča, pa glavni cesti sledimo le še 2 km, nato pa prispemo do križišča, kjer se ostro desno in strmo navzdol odcepi za javni promet zaprta cesta proti Lozicam, v levo pa cesta k nekdanjemu gradbišču hitre ceste (omenjeno križišče se nahaja blizu oznake ceste 7 km, ob križišču pa so tudi oznake za Nanos). Ker v omenjenem križišču ne smemo zaviti ne levo in ne desno, je bolje, da avto pustimo že nekaj 100 m nižje, na enem od več parkirišč ob cesti.

Opis poti:

Z izhodišča se najprej sprehodimo do v opisu do izhodišča omenjenega križišča, od tam pa nadaljujemo po vzpenjajoči cesti, ob kateri so tudi oznake za Nanos. Cesta se sprva strmo vzpne, nato pa se prehodno položi in nas vodi pod viadukti bližnje hitre ceste. Nekaj 10 m naprej, pa prispemo na neoznačeno križišče, kjer nadaljujemo ostro desno na cesto, katera se povsem približa hitri cesti.
Ko na desni strani zagledamo oddajnike (oddajnikov v megli ne bomo videli), pa na levi strani ceste opazimo oznake za Nanos, ki nas usmerijo levo. Naprej se vzpenjamo skozi pas grmičevja do bližnjega travnika, kjer nas pot hitro pripelje do bližnjega "izvira". Nad izvirom pot zavije levo v nizek gozd, skozi katerega se prične najprej zložno, nato pa zmerno vzpenjati. Višje dosežemo nekoliko širšo pot, katero pa takoj zapustimo, saj nas markacije usmerijo levo na postopoma bolj strmo stezico. Nekaj 10 m višje prečimo še en kolovoz, pot pa, ki postopoma zavije v levo, postane že nekoliko bolj strma. Sledi prečni vzpon proti levi in pot nas pripelje do "loziškega počivala", kjer se nam z leve priključi pot iz Podnanosa (izhodišče Hrašče).
Tu nadaljujemo desno v smeri lovske koče, nas pa razmeroma široka pot, v številnih okljukih vodi čez vse bolj strma pobočja. Razmeroma strma pot, nas občasno vodi čez precej razgledna pobočja, s katerih se nam odpre lep pogled proti Vipavskim brdom. Višje prispemo do nekoliko zahtevnejšega dela, kjer se sicer široka pot prečno vzpne čez kratko izpostavljeno pobočje (predvsem v snegu in ledu je naravnost nevarnost zdrsa). Nad izpostavljeno prečnico prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno v smeri "Strmec" (levo navzdol Podnanos, naravnost lovska koča Vojkovo).
Pot naprej postane precej strma in bistveno manj uhojena, a orientacijsko ne posebej zahtevna. Višje nas pot pripelje iz gozda ter se za prelomnico povsem položi. Tu nadaljujemo naravnost po komaj opazni stezici, po kateri se v 2 minutah nadaljnje hoje priključimo dobro uhojeni in markirani poti lovska koča Vojkovo - Vojkova koča na Nanosu.
Ko dosežemo omenjeno pot ji sledimo v desno (levo lovska koča 10 minut), le ta pa nas naprej vodi čez travnata pobočja, ki so občasno porasla z grmičevjem in posameznimi bori. Lahkotna in komajda kaj vzpenjajoča pot, se nato za kratek čas priključi cesti, a jo že po nekaj korakih zapusti. Pot se nato cesti umakne nekoliko bolj v desno in se prične zmerno vzpenjati čez vse bolj razgledna pobočja Nanosa. Tu se nam z desne priključi nemarkirana pot, ki se je nekoliko nižje odcepila v desno. Pot naprej postane še malenkost bolj strma in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do že od daleč vidne cerkvice sv. Hieronima.
Od cerkvice nadaljujemo rahlo desno po poti, kateri se le malo višje z desne priključi položna pot iz Razdrtega. Nadaljujemo v smeri Vojkove koče po poti, ki nas le nekaj korakov naprej pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi nemarkirana pot na Grmado. Nadaljujemo rahlo desno po markirani poti, ki se naprej kar nekaj časa vzpenja vzporedno s cesto. Pot naprej se od ceste oddalji še malenkost bolj v desno in preide na razgleden severozahodni rob Nanosa. Tu se nam z desne skoraj neopazno priključi t.i. Janezova pot, mi pa nadaljujemo naravnost po široki stezici, ki nas vodi proti oddajnikom na Nanosu. Le malo pred oddajniki pot zavije v levo, se spusti v pas gozda in nas nato mimo spomenika Janka Premrla Vojka, pripelje do Vojkove koče na Nanosu.

zemljevid poti
Ob poti: Sveti Hieronim (1020m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Suhi vrh (Nanos)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Lozice - vojkova_koca_na_nanosu1 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu2 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu3 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu4 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu5 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu6 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu7 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu8 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu9 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu10 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu11 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu12 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu13 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu14 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu15 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu16 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu17 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu18 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu19 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu20 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu21 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu22 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu23 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu24 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu25 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu26 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu27 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu28 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu29 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu30 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu31 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu32 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu33 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu34 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu35 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu36 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu37 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu38 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu39 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu40 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu41 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu42 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu43 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu44 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu45 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu46 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu47 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu48 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu49 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu50 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu51 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu52 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu53 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu54 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu55 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu56 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu57 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu58 Lozice - vojkova_koca_na_nanosu59
Diskusija o izletu Lozice - Vojkova koča na Nanosu ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki