Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Koča na Naravskih ledinah / Mežica - Koča na Naravskih ledinah (mimo sv. Lenarta)

Mežica - Koča na Naravskih ledinah (mimo sv. Lenarta)

Natisni
Izhodišče: Mežica (495 m)
Širina/Dolžina: 46,5184°N 14,8555°E
Ime poti: mimo sv. Lenarta
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 577 m
Višinska razlika po poti: 825 m
Zemljevid: Koroška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 568
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 94
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z Raven na Koroškem ali preko MP Holmec se zapeljemo v Mežico, kjer v začetku naselja zavijemo levo proti trgovini Tuš, športnemu parku in glasbenemu domu. Za trgovini Tuš in pred domom upokojencev zavijemo levo v smeri naselja Leše. Za križiščem prečimo reko Mežo, za mostom pa že opazimo prve rdeče planinske oznake, ki nas usmerijo desno. Le malo naprej prispemo do naslednjega križišča, kjer oznake za Uršljo goro kažejo levo, mi pa zavijemo desno, kjer parkiramo ob športnem igrišču in glasbenim domom.
b) Iz Črne na Koroškem se zapeljemo do Mežice, kjer v središču naselja zavijemo desno proti športnemu parku, v naslednjem križišču pa gremo levo. Nekaj časa se še peljemo skozi kraj, nato pa za domom upokojencev zavijemo desno v smeri Leš. Za križiščem prečimo reko Mežo, za mostom pa že opazimo prve rdeče planinske oznake, ki nas usmerijo desno. Le malo naprej prispemo do naslednjega križišča, kjer oznake za Uršljo goro kažejo levo, mi pa zavijemo desno, kjer parkiramo ob športnem igrišču in glasbenim domom.
Opis poti:
Z izhodišča se vrnemo do označenega križišča, nato pa nadaljujemo po vzpenjajoči se cesti v smeri Naravskih ledin, Uršlje gore in KPP (Koroška planinska pot). Pri mizarstvu Peršak nadaljujemo naravnost na makadamsko cesto, ki nas popelje v gozd ter se spremeni v planinsko pot, ki se nadaljuje ob hudourniku. Malo naprej na desni opazimo lesen mostiček, mi pa nadaljujemo naravnost ter nekaj časa še ostanemo na desnem bregu hudournika. Nekaj minut naprej prečimo hudournik, nato pa na nekaj zaporednih razpotjih pazljivo sledimo markacijam. Višje ob križišču dosežemo asfaltno cesto, mi pa nadaljujemo po levi cesti, ob kateri se nadaljujejo markacije KPP. Nekaj minut hodimo po cesti, s katere se nam prehodno odpre lep pogled proti Peci, nato pa nadaljujemo desno v gozd, kjer hodimo po kolovozu. Kolovoz nas višje pripelje iz gozda, nato pa skozi dvorišče bližnje domačije dosežemo naslednjo asfaltno cesto, katero pa samo prečimo. Sledi vzpon preko razgledne senožeti, nato pa pot zavije rahlo levo v gozd. Skozi gozd hodimo le kratek čas, saj hitro dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo v desno (levo Volinjak, Leški cerkvi, Leše...). Pot naprej nas vodi mimo domačije Andrej, nato pa se nadaljuje najprej po zahodni, nato pa še po južni strani Andrejevega vrha. Pred domačijo Najevnik dosežemo manjše sedelce, ob katerem se nahaja kapelica (pri kapelici se v levo odcepi pot na Andrejev vrh), mi pa še naprej nadaljujemo po makadamski cesti.
V nadaljevanju nas cesta vodi mimo domačij Najevnik, Danev, Predovnik, do domačije Kajžar (pri domačiji Kajžar se odcepi pot k bližnji cerkvi sv. Lenarta), katero obidemo po spodnji desni strani. Pot naprej nas vodi po gozdni cesti, le ta pa se kmalu razcepi, mi pa izberemo zgornjo cesto (spodnja vodi proti domačiji Krajnc). Nekaj minut se še prečno vzpenjamo po pobočjih vrha Jankovec (1200 m), nato pa dosežemo manjšo dolinico med omenjenim vrhom na levi in Kranjčevim vrhom (1227 m) na desni.
Na začetku omenjene dolinice se v desno odcepi pot k Šahmanovi koči, mi pa nadaljujemo po levi cesti, ki nas pripelje iz gozda na nekakšen pašnik. Ko se malo naprej pot vrne v gozd, na sedelcu med prej omenjenima vrhovoma opazimo eno redkih planinskih tabel (ob poti so v glavnem redke, stare in deloma že obledele markacije).
Nadaljujemo v smeri Uršlje gore, po cesti, ki se prične spuščati. Za prečenjem izrazitejšega hudournika prispemo na pobočja vrha Stribovc (1151 m), kjer se cesta razcepi. Nadaljujemo po desni cesti (levo "domačija" Macigoj in Barbarski graben), ki se še naprej spušča, mi pa ji sledimo do "gladovne vode". Za manjšim stalnim izvirom zapustimo cesto in z vzponom nadaljujemo desno na kolovoz v smeri domačije Obretan, Uršlje gore in Naravskih ledin. Kolovoz se hitro še enkrat razcepi, mi pa z razpotja nadaljujemo po zgornjem desnem kolovozu (rahlo levo bivak Suška bajta 1 minuta). Po krajšem vzponu dosežemo severni greben Suškega vrha, kjer se nam z leve priključi pot, ki vodi mimo Suške bajte, mi pa nadaljujemo po poti, ki preide na strma pobočja Suškega vrha (predel imenovan Suški plazi), kjer je v snegu nevarnost snežnih plazov in zdrsa. Omenjena pobočja najprej prečimo, nato pa se prečno vzpnemo in višje dosežemo vzhodni z gozdom poraščen greben Suškega vrha, kjer se nam z desne priključi pot od lovske koče Dukles in rastišča velikega petelina.
Nadaljujemo naravnost, sprva še nekoliko navzdol, nato pa ob pogledih, ki sežejo vse do Golice / Koralpe dosežemo domačijo Obretan (Obretanovo), kjer se nam z leve priključi tudi bolje markirana pot iz Leš in kjer se nahaja tudi Taborniški dom roda koroških jeklarjev Obretanovo.
Nadaljujemo po cesti, ki nas za zapornico pripelje do označenega razpotja, mi pa nadaljujemo drugo pot desno, na pot, ki se vzpenja in ne spušča, ob njej pa opazimo napis Godec. Pot naprej nas vodi brez večjih vzponov in spustov, hitro pa nas pripelje do ceste, kjer se pot razcepi, razpotje pa ni posebej označeno.
Nadaljujemo desno po gozdni cesti (naravnost na vzpenjajoč se kolovoz kmetija Godec in Uršlja gora čez Kozji hrbet), s katere nas oznake za Naravske ledine kmalu usmerijo levo navzgor na pešpot, kjer nato sledimo markacijam. Ko hodimo po kolovozu, ki preči pobočja, moramo še pred njegovim koncem nadaljevati desno navzdol ter nato prečimo pobočja po planinski poti. Sledi kratko prečenj bolj strmih pobočij, nato pa se po stopnicah iz brun spustimo nazaj na gozdno cesto (do tu lahko hodimo tudi po gozdni cesti). Cesto, s katere se nam prehodno odpre nekaj razgleda, kmalu ponovno zapustimo in nadaljujemo levo na pot, ki čez manjši hrib "seka" nekoliko daljši cestni ovinek.
Tik preden se vrnemo na cesto, katero v nadaljevanju le prečimo, pa se nam z leve priključi še markirana pot z Raven na Koroškem (pot mimo Prežihove bajte). Na drugi strani ceste kratek čas nadaljujemo skozi gozd, nato pa nas pot vodi ob spodnjem delu travnika, kjer se priključimo poti iz Žerjava.
Z razpotja še naprej nadaljujemo ob desnem robu travnika, nato pa se po 5 minutah zmernega vzpona sprehodimo do Koče na Naravskih ledinah.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (marec).
zemljevid poti - Koča na Naravskih ledinah
Ob poti: Taborniški dom roda koroških jeklarjev Obretanovo (1040m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Uršlji gori, Uršlja gora (Plešivec) (1 h 45 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Mežica - Koča na Naravskih ledinah1
Mežica - Koča na Naravskih ledinah2
Mežica - Koča na Naravskih ledinah3
Mežica - Koča na Naravskih ledinah4
Mežica - Koča na Naravskih ledinah5
Mežica - Koča na Naravskih ledinah6
Mežica - Koča na Naravskih ledinah7
Mežica - Koča na Naravskih ledinah8
Mežica - Koča na Naravskih ledinah9
Mežica - Koča na Naravskih ledinah10
Mežica - Koča na Naravskih ledinah11
Mežica - Koča na Naravskih ledinah12
Mežica - Koča na Naravskih ledinah13
Mežica - Koča na Naravskih ledinah14
Mežica - Koča na Naravskih ledinah15
Mežica - Koča na Naravskih ledinah16
Mežica - Koča na Naravskih ledinah17
Mežica - Koča na Naravskih ledinah18
Mežica - Koča na Naravskih ledinah19
Mežica - Koča na Naravskih ledinah20
Mežica - Koča na Naravskih ledinah21
Mežica - Koča na Naravskih ledinah22
Mežica - Koča na Naravskih ledinah23
Mežica - Koča na Naravskih ledinah24
Mežica - Koča na Naravskih ledinah25
Mežica - Koča na Naravskih ledinah26
Mežica - Koča na Naravskih ledinah27
Mežica - Koča na Naravskih ledinah28
Mežica - Koča na Naravskih ledinah29
Mežica - Koča na Naravskih ledinah30
Mežica - Koča na Naravskih ledinah31
Mežica - Koča na Naravskih ledinah32
Mežica - Koča na Naravskih ledinah33
Mežica - Koča na Naravskih ledinah34
Mežica - Koča na Naravskih ledinah35
Mežica - Koča na Naravskih ledinah36
Mežica - Koča na Naravskih ledinah37
Mežica - Koča na Naravskih ledinah38
Mežica - Koča na Naravskih ledinah39
Mežica - Koča na Naravskih ledinah40
Mežica - Koča na Naravskih ledinah41
Mežica - Koča na Naravskih ledinah42
Mežica - Koča na Naravskih ledinah43
Mežica - Koča na Naravskih ledinah44
Mežica - Koča na Naravskih ledinah45
Mežica - Koča na Naravskih ledinah46
Mežica - Koča na Naravskih ledinah47
Mežica - Koča na Naravskih ledinah48
Mežica - Koča na Naravskih ledinah49
Mežica - Koča na Naravskih ledinah50
Mežica - Koča na Naravskih ledinah51
Mežica - Koča na Naravskih ledinah52
Mežica - Koča na Naravskih ledinah53
Mežica - Koča na Naravskih ledinah54
Mežica - Koča na Naravskih ledinah55
Mežica - Koča na Naravskih ledinah56
Mežica - Koča na Naravskih ledinah57
Mežica - Koča na Naravskih ledinah58
Mežica - Koča na Naravskih ledinah59
Mežica - Koča na Naravskih ledinah60
Mežica - Koča na Naravskih ledinah61
Mežica - Koča na Naravskih ledinah62
Mežica - Koča na Naravskih ledinah63
Mežica - Koča na Naravskih ledinah64
Mežica - Koča na Naravskih ledinah65
Mežica - Koča na Naravskih ledinah66
Mežica - Koča na Naravskih ledinah67
Mežica - Koča na Naravskih ledinah68
Mežica - Koča na Naravskih ledinah69
Mežica - Koča na Naravskih ledinah70
Mežica - Koča na Naravskih ledinah71
Mežica - Koča na Naravskih ledinah72
Mežica - Koča na Naravskih ledinah73
Mežica - Koča na Naravskih ledinah74
Mežica - Koča na Naravskih ledinah75
Mežica - Koča na Naravskih ledinah76
Mežica - Koča na Naravskih ledinah77
Mežica - Koča na Naravskih ledinah78
Mežica - Koča na Naravskih ledinah79
Mežica - Koča na Naravskih ledinah80
Mežica - Koča na Naravskih ledinah81
Mežica - Koča na Naravskih ledinah82
Mežica - Koča na Naravskih ledinah83
Mežica - Koča na Naravskih ledinah84
Mežica - Koča na Naravskih ledinah85
Mežica - Koča na Naravskih ledinah86
Mežica - Koča na Naravskih ledinah87
Mežica - Koča na Naravskih ledinah88
Mežica - Koča na Naravskih ledinah89
Mežica - Koča na Naravskih ledinah90
Mežica - Koča na Naravskih ledinah91
Mežica - Koča na Naravskih ledinah92
Mežica - Koča na Naravskih ledinah93
Mežica - Koča na Naravskih ledinah94
Diskusija o izletu Mežica - Koča na Naravskih ledinah (mimo sv. Lenarta)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki