Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Rifugio Lagazuoi / Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi (skozi galerijo)

Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi (skozi galerijo)

Natisni
Izhodišče: Passo Falzarego (2105 m)
Širina/Dolžina: 46,5195°N 12,0085°E
Ime poti: skozi galerijo
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 645 m
Višinska razlika po poti: 645 m
Zemljevid: Tabacco 03 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, svetilka
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze, svetilka
Ogledov: 7.854
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 41
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Najprej se zapeljemo v Cortino d'Ampezzo (do sem lahko čez MP Rateče ali Predel do Trbiža / Tarvisio in nato po avtocesti v smeri Vidma / Udine do izvoza Tolmezzo. Iz Tolmezza cesti sledimo v smeri naselja Ampezzo in gorskega prelaza Passo della Mauria. Cesta se nato spusti in nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo (možno tudi desno) v smeri Cortine d'Ampezzo. V vseh naslednjih križiščih se držimo oznak za Cortino d'Ampezzo.
Ali pa s Primorske strani, kjer se peljemo po avtocesti v smeri Trsta / Trieste. Naprej se peljemo po italijanski avtocesti v smeri Padove, a le do avtocestnega križišča, kjer nadaljujemo v smeri mesta Veneto in Belluno. V bližini Belluna se avtocesta konča, mi pa v naslednjih križiščih nadaljujemo v smeri Cortine d'Ampezzo in nato sledimo oznakam za alpski prelaz Passo di Falzarego. Tej vzpenjajoči cesti nato sledimo do velikega parkirišča na omenjenem prelazu.
Opis poti:
Le nekaj deset metrov stran od parkirišča pri spodnji postaji nihalke na Lagazuoi Piccolo bomo opazili oznake za galerijo Lagazuoi. Pot nas sprva vodi po slabši za promet zaprti makadamski cesti (cesta za potrebe smučišča), ki nas po krajšem vzponu pripelje do mesta, kjer nas oznake za galerijo usmerijo rahlo levo. Vzpon nadaljujemo po široki planinski poti, ki se vzpenja vzporedno s cesto, ki smo jo ravnokar zapustili. Zmerno strma pot nas nato iz pasu rušja pripelje na melišča, s katerih se nam odpirajo lepi razgledi predvsem proti jugu. Dobro vzdrževana pot, pa nas po slabi uri hoje pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri galerije Lagazuoi (desno običajna planinska pot).
Pot naprej se takoj strmo vzpne po dobro zavarovani polički za katero pridemo do prvega rova. Tu tudi opazimo opozorilno tablo, da bomo za nadaljnjo hojo potrebovali dobro obutev, svetilko in čelado (pri hoji skozi rove pazimo na občasno nizek strop). Ko prehodimo prvi razmeroma kratek rov se pot s pomočjo varoval spusti, preči grapo in nas nato po rahlo izpostavljeni in razgledni polici pripelje do vstopa v obsežnejšo galerijo podzemnih rovov. Tu nas vstopna tabla usmeri desno v rov, ki se s pomočjo stopnic in jeklenice vzpenja ob robu južne stene. Med vzponom skozi rov opazimo nekaj oken, skozi katere se nam odpirajo čudoviti razgledi. Precej vlažna pot pa nas nato pripelje do razpotja na višini 2551m (naprej bom opisal levo pot).
Na razpotju dveh rovov se usmerimo v levega, kjer vzpon nadaljujemo po popolni temi (tu namreč ni oken, ki bi vsaj občasno dajala nekaj svetlobe). Precej dolg, strm in vlažen rov nas višje pripelje na naslednje razpotje (tu na steni opazimo legendo rovov). Ponovno nadaljujemo levo, kjer se s pomočjo krajših zelo strmih lesenih stopnic povzpnemo do t.i. sobe 3. Tu se nahaja tudi klic v sili, ki ga uporabimo v primeru težav (uporaba mobilnih telefonov v rovih namreč ni mogoča, saj ni signala). Po nadaljnjem krajšem vzponu se levo odcepi rov z napisom izhod (exit), mi pa nadaljujemo naravnost do lepo "ohranjene" naslednje sobe (ponovno možnost klica v sili). Le malo naprej pa nas pot pripelje iz rova na razgledno poličko s katere se nam odpre čudovit razgled. Pot se nato s pomočjo varoval strmo vzpne po izpostavljeni polički za katero pridemo do naslednje sobe na višini 2629m. Pot gre ponovno v rov in nas hitro pripelje na naslednje razpotje. Prava pot vodi desno (levo preko strme lestve pridemo na razgledno točko, slepa pot), ki nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do večjega števila rovov (v bližini razstavljena samokolnica, ki pa ne spada v čas 1.svetovne vojne). Nadaljujemo po levem (ne tistem, ki se konča po nekaj metrih), ki nas nato po nadaljnjem krajšem vzponu pripelje do mesta, kjer se nam priključi rov iz galerije Spirale (mi smo se vzpenjali po galeriji do Cresta). Pot nas nato dokončno pripelje iz rovov na razgleden, rahlo izpostavljen a dobro zavarovan greben (tu se je ob miniranju 20. junija 1917 zrušil dobršen del gore, umrlo je 40 ljudi). Pot naprej nas vodi med obrambnim nasipom in nas za njim pripelje na široko polico pod vršnim delom gore. Za polico se pot strmo vzpne in nas pripelje do zgornje postaje nihalke. Nadaljujemo levo in po nadaljnjih nekaj deset korakih pridemo do planinskega doma rifugio Lagazuoi.
zemljevid poti - Rifugio Lagazuoi
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Lagazuoi Piccolo
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi1
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi2
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi3
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi4
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi5
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi6
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi7
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi8
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi9
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi10
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi11
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi12
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi13
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi14
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi15
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi16
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi17
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi18
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi19
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi20
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi21
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi22
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi23
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi24
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi25
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi26
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi27
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi28
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi29
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi30
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi31
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi32
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi33
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi34
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi35
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi36
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi37
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi38
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi39
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi40
Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi41
Diskusija o izletu Passo Falzarego - Rifugio Lagazuoi (skozi galerijo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki