Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Piz Boe / Passo Pordoi - Piz Boe

Passo Pordoi - Piz Boe

Natisni
Izhodišče: Passo Pordoi (2239 m)
Širina/Dolžina: 46,488°N 11,8113°E
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 913 m
Višinska razlika po poti: 913 m
Zemljevid: Tabacco 07 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 54.539
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 47
Število komentarjev: 39
Dostop do izhodišča:
Najprej se zapeljemo v Cortino d'Ampezzo (do sem lahko čez MP Rateče ali Predel do Trbiža / Tarvisio in nato po avtocesti v smeri Vidma / Udine do izvoza Tolmezzo. Iz Tolmezza cesti sledimo v smeri naselja Ampezzo in gorskega prelaza Passo della Mauria. Cesta se nato spusti in nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo (možno tudi desno) v smeri Cortine d'Ampezzo. V vseh naslednjih križiščih se držimo oznak za Cortino d'Ampezzo.
V Cortini d'Ampezzo nato sledimo oznakam za alpski prelaz Passo di Falzarego. Na omenjenem prelazu pridemo do križišča, kjer nadaljujemo po levi cesti v smeri Marmolade in naselja Arabba (desno Alta Badia). Cesta se naprej kar nekaj časa spušča, nato pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri prelaza Passo Pordoi (levo Marmolada). Razmeroma široki in vzpenjajoči cesti sledimo vse do omenjenega prelaza, kjer parkiramo na velikem parkirišču.
Dostop s Primorske: Peljemo se po avtocesti v smeri Padove, a le do avtocestnega križišča, kjer nadaljujemo v smeri mesta Veneto in Belluno. V bližini Belluna se avtocesta konča, mi pa cesti naprej sledimo v smeri mesta Belluno, kjer v večjem križišču nadaljujemo desno v smeri mesteca Agordo. Od omenjenega mesteca naprej pa sledimo oznakam za naselje Arabba in alpski prelaz Passo Pordoi, ki je tudi izhodišče za našo turo.
Opis poti:
S parkirišča najprej previdno prečimo cesto, nato pa se usmerimo na pot št. 627 (smer Piz Boe). Pot se najprej nekoliko strmeje vzpne čez razgledno travnato pobočje, nato pa se ta položi in nas pripelje v bolj kamnit svet. Pot naprej zavije rahlo proti levi in se ponovno začne strmeje vzpenjati. Po nekaj minutah nadaljnje hoje dokončno zapustimo travnata pobočja, pot pa preide v gruščnat svet, čez katerega se vzpenjamo po precej široki poti. Pot se višje še enkrat položi in nas pripelje na označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost po poti št. 627 v smeri koče Rifugio Forcella Pordoi in Rifugio Boe (desno Ferrata C. Piazzetta). Pot naprej preide na vse bolj strmo melišče, ki nam vzame kar nekaj energije. Tej poti, ki je v zgornjem delu tudi izpostavljena padajočemu kamenju, nato sledimo vse do planinske koče Rifugio Forcella Pordoi, le to pa dosežemo, ko se vzpnemo na vrh že omenjenega melišča.
Od koče nadaljujemo desno v smeri vrha in koče Rifugio Boe. Naprej zelo široka in zložna pot, nato nekaj časa preči pobočja proti vzhodu, nakar nas pripelje v bolj planotast svet, kjer pridemo na označeno razpotje. Nadaljujemo rahlo desno v smeri vrha Piz Boe (levo koča Rifugio Boe) po poti, ki se za kratek čas zmerno vzpne, nato pa nas pripelje na zelo raven svet. Naprej se komaj znatno vzpenjamo po poti, ki je poleg markacij označena še s številnimi večjimi možici. Pot naprej se postopoma začne vzpenjati in nas hitro pripelje na jugozahodni greben vrha Piz Boe, po in ob katerem se nato vzpenjamo. Pot naprej postane bolj strma in ob poti naletimo celo na nekaj varoval (nezahtevno), ki pa so tukaj postavljena predvsem zaradi množičnega obiska (ker v bližino koče Rifugio Forcella Pordoi pripelje žičnica, lahko na poti opazimo tudi take, ki so obuti le v sandalih in takih ni malo). Tej široki in mestoma bolj strmi poti, nato sledimo vse do vrha Piz Boe, le tega pa dosežemo brez večjih težav.
zemljevid poti - Piz Boe
Ob poti: Rifugio Forcella Pordoi (2848m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Passo Pordoi - Piz Boe1
Passo Pordoi - Piz Boe2
Passo Pordoi - Piz Boe3
Passo Pordoi - Piz Boe4
Passo Pordoi - Piz Boe5
Passo Pordoi - Piz Boe6
Passo Pordoi - Piz Boe7
Passo Pordoi - Piz Boe8
Passo Pordoi - Piz Boe9
Passo Pordoi - Piz Boe10
Passo Pordoi - Piz Boe11
Passo Pordoi - Piz Boe12
Passo Pordoi - Piz Boe13
Passo Pordoi - Piz Boe14
Passo Pordoi - Piz Boe15
Passo Pordoi - Piz Boe16
Passo Pordoi - Piz Boe17
Passo Pordoi - Piz Boe18
Passo Pordoi - Piz Boe19
Passo Pordoi - Piz Boe20
Passo Pordoi - Piz Boe21
Passo Pordoi - Piz Boe22
Passo Pordoi - Piz Boe23
Passo Pordoi - Piz Boe24
Passo Pordoi - Piz Boe25
Passo Pordoi - Piz Boe26
Passo Pordoi - Piz Boe27
Passo Pordoi - Piz Boe28
Passo Pordoi - Piz Boe29
Passo Pordoi - Piz Boe30
Passo Pordoi - Piz Boe31
Passo Pordoi - Piz Boe32
Passo Pordoi - Piz Boe33
Passo Pordoi - Piz Boe34
Passo Pordoi - Piz Boe35
Passo Pordoi - Piz Boe36
Passo Pordoi - Piz Boe37
Passo Pordoi - Piz Boe38
Passo Pordoi - Piz Boe39
Passo Pordoi - Piz Boe40
Passo Pordoi - Piz Boe41
Passo Pordoi - Piz Boe42
Passo Pordoi - Piz Boe43
Passo Pordoi - Piz Boe44
Passo Pordoi - Piz Boe45
Passo Pordoi - Piz Boe46
Passo Pordoi - Piz Boe47
Diskusija o izletu Passo Pordoi - Piz Boe
VanSims20. 07. 2010
Druga zajla povrsti od začetka vzpona po grebenu je malce zahtevnejša drugače pa ni hujšega.

No jaz sem sicer videl ljudi v supergah, v sandalih pa ne(verjetno so se poslovili pri prvem od še nekaj preostalih snežišč na poti :jeziknasmeh
proplayer1112. 07. 2011
Ali res zaradi gužve vzpon poteka po eni poti, spust pa potem po drugi poti?jezik
skalar503. 07. 2011
kar obljuden tritisočak... seveda največ na račun gondole... in na vrhu srečaš tudi res povsem turiste ( od obutve naprej...)
sicer pa ob opisani poti zanimivi dostopi iz doline
veja514. 12. 2012
Zdravo,
kakšne so kaj razmere pozimi na tej poti?
Ali je katera koča odprta?
Ali je cesta do prelaza prevozna?
Hvala za informacije in lep pozdrav vsem!
mirank14. 12. 2012
Na vzhodni strani prelaza pordoi je smučarsko središče Araba in kolikor sem v poetnem času lahko ocenil je celotno pobočje do Sass pordoi v zimskem času prepredeno s smučišči. Cesta čez prelaz je zagotovo prevozna, od koč pa so verjetno odprte koče Forcella pordoi in Rifugio Maria na Sass pordoi (2900m)saj do tam pripelje kabinska žičnica. Cappanna Fassa na vrhu Piz boe je zagotovo zaprta. Podatkov imaš dovolj, poguglaj malo in preveri še preko telefona
sjevnika14. 12. 2012
Ker smučam v tem predelu, lahko z zagotovostjo zatrdim, da je prelaz Passo Pordoi odprt, seveda je izjema obilno sneženje, pa še takrat je italijanska komunalna služba zelo dejavna, je pa potrebo natakniti verige. Ko je hudega mimo je cesta takoj prevozna. Koče v predelu smučišča so ravno tako odprte. Smučarske proge pa so tako proti Canzeiu, kot tudi Arabi, toej na obe strani prevala, v tem predelu poteka tudi znamenita Sellaronda.

lp, Saša
BOSTJAN3420. 03. 2013
Mene pa zanima koliko je kaj vožnje iz Ljubljane do izhodišča ?

lp.Boštjan
VanSims20. 03. 2013
@BOSTJAN34: Dobre štiri ure mimo Trsta in Belluna(cestnine!) in samo pol ure več čez Beljak in Lienz(vinjeta in karavanški predor!). Brez postankov seveda!

@proplayer111: Ta direktna pot od Forcella Pordoi je samo ena(preverjeno na terenu), od Riffugio Boe(pot nekoliko zahtevnejša) pa baje res gre po eni poti gor in po drugi dol.
BOSTJAN3424. 03. 2013
Hvala za odgovor vansims ..
petruša30. 05. 2013
pozdravljeni, zanima me če je po Dolomitih dovoljeno hoditi s psi, ker če gremo na dopust na gorenjsko, smo si mislili da nimamo daleč do se. Seveda z nami hodi naš kuža.lp
francimedved31. 05. 2013
Mislim, da ni problema. Ko sem bil lani na Portavescovo sem kar nekaj planincev srečal s kužki, seveda na povodcu, ker je veliko svizcev.
VanSims31. 05. 2013
Em, pomoje ni tako samoumevno. Kolikor vem je velik del področja Dolomitov pokrit z nacionalnimi parki, kjer je lahko za pse omejen režim.

Lani sem bil v Nacionalnem parku Gran Paradiso. V osrednji del tega park psi(razen službenih, t.j. policija, reševalni,...) nimajo vstopa. Niti na vrvici. In kolikor imam jaz ravno obratne izkušnje z italijani in njihovo privezanostjo psov(za povrhu pa še arogantnostjo in nonšalantnostjo) kot predhodnik, se pa takih prepovedi očitno držijo ker tam res nisem videl nobenega psa.

Tako da se je za pozanimati...
jax31. 05. 2013
No, saj verjamem, da tudi vansims ni tako mislil, pa vendar naj vendarle omenim, da je Gran Paradiso zelo daleč od Dolomitov. Čeprav imam res občasno vtis, da se v Sloveniji izraz Dolomiti uporablja kar počez za vse italijanske Alpe, kar pa je seveda popolnoma neustrezno.
VanSims31. 05. 2013
Točno vem kje so Dolomiti. Hotel sem samo opozoriti, da je lahko tudi kje v Dolomitih kaka taka omejitev in se velja pozanimati. Odvisno kam je petruša namenjena.
recesija29. 09. 2014
Živjo. Sem bil leto septembra gor. Noro lepo. Res nič težkega. Pa še vreme je bilo sočno, brez oblačka. Priporočam.
Shuensha31. 07. 2015
ok kok pa traja pot če grem do gor z gondolo in naprej peš? seveda v primerni obutvi in ne sandalih ali supergah nasmeh
vulpes31. 07. 2015
1:00 - 1:30h nasmeh
Shuensha3. 08. 2015
Evo danes osvojila vrh, samo po drugi poti. Iz smeri Corvara potem pa po opisani poti navzdol. Prelepo nasmeh
veja527. 12. 2017
Ali je kdo v teh dneh šel na Piz Boe?
Je cesta na Passo Pordoi prevozna?
Vesele praznike!
Pozdrav. Venčeslav.
veja529. 12. 2017
Hvala za informacije.
Včeraj je bil neprevozen, danes pa je šlo čez.
Pozdrav. Venčeslav.
mornar8. 08. 2018
Ali je kdo hodil v tem ćasu na Piz Boe, kakšne so razmere ter kako je z prevozem žičnico, je možno samo v eno smer. lp.
mirank8. 08. 2018
9eur- v eno smer; razmere ? po moje gneča na viškuzavijanje z očmi
darinka415. 08. 2018
Včeraj 14. 8. S passo Pordoi. Sicer ni bilo ravno lepo vreme, zato smo se odločili za žičnico, tiste dve minuti vožnje. In potem do vrha še kakšna ura. Ob sestopu je deževalo. In ni bilo lepih razgledov, kakršni so bili naslednji dan.
mornar16. 08. 2018
Darinka ali mi lalko malo opišeš kako je glede vožnje do tja in kako je glede parkiranja.Imamo namen v kratkem iti tja.L.P,
darinka416. 08. 2018
Ne morem ti kej dosti povedat, ker smo šli v večji skupini s kombiji. Prespali smo v koči Aronzo. Rezervirajo pa že dosti mesecev prej, ker je vse zasedeno. Vožnja iz Ajdovščine, od koder smo šli je kar dolga . Okrog pet ur. Plačaš vstopnino, če greš z vozilom. Mi smo plačali 30 evrov za kombi. Žičnica je bila 10 evrov v eno smer. Niti ne bi jo uporabili, če bi bilo lepo vreme 14. 8. Naš cilj je bil prvi dan Piz Boe, kar nam je uspelo, čeprav nas je ujel dež pri sestopu. In smo šli peš do prelaza. Zelo smo bili zadovoljni s ponudbo v koči Aronzo, kjer smo prespali. Lahko smo koristili naše planinske izkaznice in spanje je bilo na vsakega 12 evrov. Tudi ponudba hrane je bila več kot odlična. Samopostrežna. Cene niti ne visoke. In velika izbira hrane.
Janez Seliškar16. 08. 2018
Plačali ste ste vstopnino, za kaj ste odšteli teh 30 EUR?
darinka416. 08. 2018
Ne vem točno, ker so drugi urejali. Na tabli sem vidla , kjer je pisalo 30 evrov za kombi. Za avtobus pa 120 . evrov. Mi smo pač poravnali organizatorjem. Oni bi točno vedeli kako in kaj.
darinka416. 08. 2018
Še ena zanimivost, mi je ostala v spominu. Karto, - plačana vstopnina , pokažeš še enkrat, ko odhajaš. Če bi se slučajno izmuznil. Da si res plačal.
mirank16. 08. 2018
Do passo Pordoi je 240km od Vrtojbe; vožnje je cca 3h-avtocesta skoraj do Belluna (cca 12eur) in od tam naprej preko Agorda in Arabbe. Darinka, vstopnine ni nikjer, plačali ste cestnino iz Misurune na parking za kočo Auronzo pod Tremi Čimami, medtem ko je parkiranje na prelazu Pordoi in tako na vseh prelazih; brezplačno. Koča Auronzo nima nobene veze z Piz boe, saj je kakih 40km stran in mornarju ne koristi nič!zavijanje z očmiPa še nekaj; s plačano članarino PZS imate povsod v kočah ki so last CAI (club alpino Italiano) na podlagi sporazuma o recipročnosti, popust kot njihovi člani.mežikanje
chazhmy23. 08. 2018
Pred nekaj dnevi šel po tej poti s prelaza Pordoi, mimo Rif. Forcella Pordoi in po direktni poti na vrh. Nazaj pa z vrha do koče Rif. Boe - Rif. F. Pordoi - zg. postaja gondole in z gondolo dol. Štartal precej pozno (za naše razmere), ob 8:20 s parkirišča, ki je bilo takrat še skoraj prazno. Od Rif. F. P. naprej pa že kar gužva, je bilo par zastojev.
Splača se it zgodaj, ker očitno Italijani radi dolgo spijo. nasmeh
mirank23. 08. 2018
V Italiji praktično ne boš našel žičnice ki začne vozit pred 8.30. V nedeljo iz Misurine proti Col di Varda celo ob 9hzavijanje z očmi
mornar25. 07. 2019
Zanina me ali je kdo bil v kratkem na tej gori,kakšne so razmere in kako je najlažje priti na izhodišče iz zasavja-Lp-
dprapr25. 07. 2019
Bil včeraj, pot je brez posebnosti.
Kako iz Zasavja? Po zgoraj navedenem dostopu je prav zanimivo. Nazaj grede pa se splača preko jezera Misurine in Auronza. Je lepši obvoz iz Cortine.
mornar25. 07. 2019
Drago hvala, samo še to te vprašam ali si bil v enem dnevu.Lp.
dprapr25. 07. 2019
Ne, bil sem več dni v tistih koncih.
haridautovic18. 08. 2019
Piz Boe 3152m-je najvišja gora v pogorju Sella v Dolomitih.Po dopustu sva se odločila obiskati prav njega,Ker sva si želela obiskati še Passo Giau sva se ustavila še na omenjenem prelazu in se pozno popoldan odpeljala še do najinega izhodišča Passp Pordoi.Sprva je v igri bila Ferrata na omenjeni vrh,ampak je ponoči dolgo in močno deževalo tako da vzpon po ferati odpade.Zgodaj sva štartala in bila prva na forcelli pordoi pri koči .Od tu naprej nam je težave delal poledenel čez noč zapadel sneg,tako da je bilo potrebno veliko previdnosti pri vzponu,(bila sva brez zimske opreme),Vse ostalo bi opisal kot Gledam in Neverjamem,,,DOLOMITI so res izjemno lepi in lepo povezani z mnogimi prelazi,,
ločanka28. 09. 2023 16:30:15
Sedaj je nekaj parkirišč na prelazu plačljivih, a urejenih in sicer 1,5 eur/uro oz.največ 7 eur dnevno. Najde se brezplačni parking tudi na makadamu, v bližini. Lahko pa, da so še druge možnosti. To ne vem. Kabinska žičnica enosmerna stane 15 eur, povratna pa 27 eur.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki