Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Špik Hude police / Cima di Terrarossa / Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa

Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa

Natisni
Izhodišče: Pecol (1510 m)
Širina/Dolžina: 46,4092°N 13,4376°E
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 910 m
Višinska razlika po poti: 910 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 133.449
 7 osebam je objava všeč
Število slik: 25
Število komentarjev: 69
Dostop do izhodišča:
a) Iz Kranjske Gore se čez mejni prehod Rateče zapeljemo do Trbiža / Tarvisio. V Trbižu nadaljujemo levo v smeri Bovca in cesti sledimo do križišča v bližini Rabeljskega jezera. Tu nadaljujemo desno v smeri Nevejskega prevala (Na Žlebeh) / Sella Nevea. Ko se cesta že začne spuščati proti Reklanski dolini, pa se v ostrem levem ovinku v desno odcepi ozka in strma cesta proti Montaževi visoki planoti / Altopiano del Montasio (ob križišču so oznake v ital. jeziku). Tej cesti nato sledimo do velikega označenega parkirišča, ki se nahaja nekaj 100 m pred sirarno Pecol (nadaljnja vožnja je prepovedana).
b) Iz Bovca se zapeljemo do mejnega prehoda Predel, s katerega se spustimo na italijansko stran. Le malo za Rabeljskim jezerom pa pridemo do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Nevejskega prevala (Na Žlebeh) / Sella Nevea. Ko se cesta že začne spuščati proti Reklanski dolini, pa se v ostrem levem ovinku v desno odcepi ozka in strma cesta proti Montaževi visoki planoti / Altopiano del Montasio (ob križišču so oznake v ital. jeziku). Tej cesti nato sledimo do velikega označenega parkirišča, ki se nahaja nekaj 100 m pred sirarno Pecol (nadaljnja vožnja je prepovedana).
Opis poti:
V križišču na koncu parkirišča nadaljujemo desno proti koči "Rifugio di Brazza". Zložno cesto, ki se vzpenja čez planino Pecol zapustimo na mestu, kjer nas slabo vidne markacije usmerijo levo na peš pot, kateri nato v zmernem vzponu sledimo do planinske koče. Od koče nadaljujemo v smeri "Cima di Terrarossa" po zložni poti, ki se vzpenja čez travnata pobočja. Le nekaj deset korakov od koče pa pridemo na neoznačeno razpotje, kjer nadaljujemo po desni poti (levo Montaž). Vse bolj razgledna pot pa nas višje pripelje na strma pobočja Špika Hude police. Tu si je zaradi precejšnjega števila kozorogov, ki pogosto prožijo kamenje pametno nadeti čelado. Naprej se vzpenjamo po stari vojaški mulatjeri, ki pa ni markirana. Zmerno strma pot ob kateri lahko ves čas opazujemo številne kozoroge pa nas višje pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po levi poti v smeri "Terrarossa" (desno "Ceria Merlone"). Še vedno nemarkirana pot pa nas malo naprej pripelje na naslednje označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno (levo Montaž). Vse bolj kamnita pot pa nas nato pripelje do manjše škrbine v glavnem grebenu. Nadaljujemo levo in nato po nadaljnjih dobrih 5 minutah hoje po razglednem vršnem pobočju stopimo na vrh Špika Hude police.
Pot ni markirana je pa na razpotjih označena, tako da z orientacijo ni večjih težav.
zemljevid poti - Špik Hude police / Cima di Terrarossa
Ob poti: Rifugio di Brazza (1660m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa1
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa2
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa3
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa4
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa5
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa6
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa7
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa8
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa9
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa10
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa11
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa12
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa13
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa14
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa15
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa16
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa17
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa18
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa19
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa20
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa21
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa22
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa23
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa24
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa25
Diskusija o izletu Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa
Prikaži starejša sporočila
ninooos28. 10. 2011
Je kdo zadnje dni hodil tu okrog? Zanimajo me snežne razmere? nasmeh
Lunatic25. 04. 2012
Je cesta do pl. Pecol normalno prevozna z letnimi gumami? L.p.
potepinka25. 04. 2012
Če misliš te dni - na TK Gora je napisano, da je sneg zapadel tudi v Neveji (ali se reče na? ), kar meni pomeni, da cesta na Pecol ni ravno kopna. Lahko se motim, ampak če malo pogledaš okoliške spletne kamere je sneg precej nizko.
IgorZlodej25. 04. 2012
Res je v Neveji je sneg in tudi cesta je zasnežena, pa saj to se res vidi na kamerah, le malo se je treba potruditi in pogledatizavijanje z očmi.
Lunatic25. 04. 2012
Hvala za info...

Matjaz_656. 08. 2012
nekaj fotkž s poti špik hude police -ferata leva - findeneggov ozebnik - montaž mežikanje
zbil15. 09. 2012
Je bil kdo v zadnjih dneh, po sneženju, na gori?
valerija11222. 08. 2013
Pozdravljeni! Danes smo opravili zgoraj opisano pot. Vse, kar je lepega napisano drži. Priporočam vsem,ki iščejo lepe razgede,cvetje,kozoroge. Ni pa klinov in zajl,uživancija pa 100 na uro.
slavkoo17. 09. 2013
Rea prava uživancija, hodili smo natančno 2 uri in 2 minuti, ob pogledih na svizce in kozoroge užival še naš Čavi -kokršpanjel. Čudovit razgled, priporočam. Ob sestopu pa obiščite rufugio Brazza.nasmeh
K821. 03. 2014
ima kdo podatek kakšne so sedaj snežne razmere na tej poti?
IgorZlodej21. 03. 2014
Od izhodišča do vrha vse pod snegom velik nasmeh
K822. 03. 2014
Haha, to vem velik nasmeh zanimalo me je, če je kaj shojeno ... nasmeh
IgorZlodej22. 03. 2014
Do Pecola je bilo, pa jutri ne bo več, ko sem bil v petek na Škrbini nad Tratico ni bilo vidnih nobenih sledi, lahko, da je bil kdo iz Zajzere pod Žlebu Hude police, s te strani se v tem času zelo redko hodi, velika izpostavljenost plazovom, no dejansko je vse pobočje ena sama plazovina, pogled na Turni-klub-gora, kjer sem objavil nekaj slik.
zbil17. 10. 2014
Kakšne so trenutne razmere na poti? Je kaj snega?zmeden
redbull17. 10. 2014
kdaj pa je snezil v zadnjem mesecu¿
Janiel7417. 10. 2014
Snežilo je točno 25.9.2014.
redbull17. 10. 2014
no vidiš, oktobra ne
redbull17. 10. 2014
nedelja bi naj bila toplejša kot avgustovski dnevi
andrejp3. 11. 2014
Včeraj sva se z mojo boljšo polovico sončila tam zgoraj. Da sva pa celo zadevo še popestrila, sva nazaj grede zavila na ferrato Leva(lepo prehodna) in nato v dolino. Takih dni letos poleti ni bilo, kot je bilo nekaj zadnjih.
A
petruša12. 07. 2015
Nekaj me zanima, glede te planine Pecol. Se gre na to planino v sami Sella Nevea ali pred. In piše Pecol ali v italjanščini, ker smo lani iskali to planino innje nismo našli. Prosim za pametne komentare, ne pa žaljive. Mogoče ima kdo kakšno sliko, kjer se zavije na to planino. Lp
IgorZlodej12. 07. 2015
Dejansko gre za Visoko Montaževo planoto, planine Pecol ni, ampak gre za Planino Montasio. Začetek ceste je Na Žlebeh v ostrem levem ovinku, nemogoče zgrešiti, sicer pa obstajajo tudi avto in planinske karte, gps in tako kot nekoč, ko je šel Kugy preko prelaza Mauria v Dolomite in je videl zanimivo goro, ob poti pa kmeta, ki je kosil travo in ga vprašal po imenu, pa je v trenutku vse zvedel in že dan za tem stal na njenem vrhu zavijanje z očmi
valerija11212. 07. 2015
Petruša,tudi jaz sem lani slabo brala zgornji opis in se peljala kar naprej,pa obrnila in še enkrat prebrala. Kot piše zgoraj in pravi Igor,ko se začne cesta spuščat,je ostri levi ovinek(če pridete do konca naselja,ste že zgrešili) in tabla za Pl.Montasio.Potem pa samo do konca po ozki asfaltirani cesti do planine.Pojdite,ne bo vam žal. Tam gor je pravi planinski raj,pa kamor se že odpravljate. Srečno.
VanSims12. 07. 2015
Ker sem bil ravno včeraj spet tam: odcep je malo za vrhom sedla Na žlebeh (Sella Nevea). Če ste recimo prišli do tunela ste že močno zgrešili. Ime ki ga je podal Igor je sicer pravilno slovensko vam pa nič ne pomaga ker je smerokaz na odcepu v italijanščini: "Altopiano del Montasio"

Pecol se imenuje le sirarna na tej planini - glede na znak za prepovedano vožnjo pri parkirišču, ki dovoljuje nadaljno vožnjo le obiskovalcem sirarne Pecol.

Bi bilo fino če bi administratorja to popravila, da ne bi imel še kdo težav. Ko sem jaz prvič šel tja sem tudi imel probleme. mežikanje
petruša13. 07. 2015
Hvala vsem, avgusta ko gremo na dopust na Bovško, bomo poiskali, če ne bomo sigurno našli nekoga ki bo vedel slovensko.Imamo karto, ampak po katri tudi neveš točno kje it v desno. Mi pa pomaga, da vem kako v italijanščini piše. Ker če smo lani v Dolomite prišli bomo še to probali najti. Lp
fissh13. 06. 2016
Zivijo, mene pa zanimajo kasne so razmere seda
j?
IgorZlodej13. 06. 2016
Kakšne razmere ?
fissh13. 06. 2016
Ja nasplosno za turo... snezne razmere, ce je potrebna zimska oprema...?
IgorZlodej13. 06. 2016
Danes sem bil sicer na drugi strani pod Vršičem, eno snežišče je v spodnjem delu in še nekaj manjših višje, nekje na območju poti Ceria - Merlone. Taka vprašanja se postavljajo pod Forum - Razmere. Sicer pa v teh dneh dopoldne vreme še kar, opoldne pa plohe, danes so bile tri ali štiri v treh urah zavijanje z očmi
smatjaz28. 12. 2016
GPS sled je v Julijcih pod
Pecol - Špik Hude police / Cima di Terrarossa
sgabor17. 04. 2017
Živjo, konec tedna nameravam iti na Špik Hude police. Je pot dovolj varna? Še kaj snega? Hvala za info. Lp
Pelca25. 04. 2017
Se na vrhu nahaja žig?
Stane725. 04. 2017
Ne.
gmirko14. 06. 2017
Ali je žig morda v koči...?
ljubitelj gora19. 08. 2017
Včeraj pozno popoldne na Špik Hude police, pot je lahka in ponuja prekrasne razglede. Primerna je tudi za družine. Srečal sem veliko kozorogov. Parkirišče na pl.Pecol je veliko in brezplačno, cestnine do sem gor ni, saj je tudi nikoli ni bilomežikanje
zavratčan13. 07. 2018
Ali bi se dalo na to pot oditi s psom, nemški ovčar?
VanSims13. 07. 2018
Ob upoštevanju vseh pravil hoje s psom v hribe in vsega kar mora imeti pes 'opreme' za tak podvig, komot!
turbo13. 07. 2018
Zagotovo. jaz sem bil gori dvakrat z mojo psičko (Parson Russel), ki je sicer majhna, sem pa enkrat na vrhu srečal husky-ja (morda je bil malamut zadrega ), tako, da mislim, da ne bo težav. Vsekakor na povodcu, saj je kozorogov ogromno in eni se pasejo tik steze, skoraj, da jih lahko pobožaš.

P.S.
ta dva sta tudi s psom nasmeh

https://www.avventurosamente.it/xf/threads/cima-terrarossa.22029/

Srečno!
zavratčan13. 07. 2018
Saj se kozorogi umaknejo, da ne bo kakšnih izpadov naše psičke nasmeh
ločanka31. 08. 2018
Čelada je vsekakor priporočljiva. Je pravila ena gospa v tem tednu na vrhu, da ima znanko, ki jo je ravno na tej poti zadel kamen, ki so ga sprožili kozorogi. Menda se je zdravila več let.
ločanka31. 08. 2018
Čelada je vsekakor priporočljiva. Je pravila ena gospa v tem tednu na vrhu, da ima znanko, ki jo je ravno na tej poti zadel kamen, ki so ga sprožili kozorogi. Menda se je zdravila več let.
Majdag7. 09. 2018
V sredo 5. 9. sem bila na tej gori. Pot je v osenčenih koncih mokra in spolzka. Kozorogov je bilo kar nekaj, mam in mladičev. Pa to le zjutraj, nazaj nobenega. Lepa gora in čudoviti razgledi.nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2018/09/spik-hude-police.html
LEA ŠTUMBERGER25. 02. 2019
Špik Hude police

February 23, 2019

Sobota, 5.00. Sonce vesla proti vzhodu. Mi pa proti Valbruni. Zapečkarji v toplih copatkih bi rekli - v nekoristni svet mraza in vetra in danes v večini tudi sence - Špik Hude police.

OPIS POTI: https://www.wix.com/dashboard/6a841a4f-d2dd-4520-b4eb-7dd0a6690187/app/61f33d50-3002-4882-ae86-d319c1a249ab?referralInfo=sidebar
Jani33316. 07. 2019
Zdravo,

Se morda žig za vrh gore nahaja v koči Brazza?

hvala za odg
mirank16. 07. 2019
Mislim, da žiga tam gor najbrž nikoli niti ni bilo, je pa res, da tudi pozoren na to nisem bil. Žigov resda ne zbiram, ker pa pogosto zahajamo v Italijo opažam, da so tam vrhovi-tudi tisti bolj pomembni, redko opremljeni z žigi.
gmirko16. 07. 2019
Žiga vrha gore ni niti na vrhu niti v koči, je pa v koči žig koče....
Jani33319. 07. 2019
mirank, gmirko... hvala za odg nasmeh
Majdag21. 07. 2019

20.7.... Špik Hude police. Na Pecolu je bilo okoli 12.00 ure vse zabasano s pločevino. Še navzdol ob cesti jih je bilo polno. Kolona zjutraj in kolona nazaj, mučna vožnja. Drugače pa je do planine, zadnji del ceste na novo asfaltiran. Gora pa kot vedno, super in razgledi krasni.nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2019/07/spik-hude-police.html
Andreja80819. 08. 2019
18.8.2019. Iz Ljubljane smo se odpeljali ob 6ih. Sledilo je slabi 2 uri vožnje. Na cesti ni bilo gneče. Na parkirišču na Pecolu pa je bilo že kar nekaj avtomobilov. Začeli smo z vzponom in se v približno opisanem času povzpeli na vrh. Na poti smo srečali nekaj planincev, a smo se lahko vzpenjali v svojem ritmu in miru. Skozi pot nas je grelo sonce in prekrasni razgledi. Pričakali so nas tudi kozorogi, ki so zelo od blizu pozirali. Ob teh prelepih živalih nam je bilo zelo lepo pri srcu. Na vrhu je bilo kar precej polno, saj je malo prostora in tudi precej prepadno. Previdnost ob gneči ni odveč. Nekaj časa smo uživali ob razgledih nato pa začeli sestopati. Bilo je precej vroče, čeprav so se v dolini že pojavile meglice. Na poti navzdol smo srečali veliko število planincev (to je bilo po 12:30 uri). Ob povratku na planino je bilo ogromno avtomobilov in še so prihajali. Zelo lepa tura, tudi vzpon ni preveč zahtevni, na določenih mestih je potrebno malo več previdnosti, predvsem pri vrhu, sicer pa nezahtevna pot s čudovitimi razgledi, cvetjem in kozorogi. Bodite zgodnji in nagrajeni boste ;-)
simon7911. 10. 2019
Je bil kdo po tej poti v zadnjem tednu? Je kje slucajno (lahko) poledenelo?
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki