Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Podlanišče - Štor

Natisni
Izhodišče: Podlanišče (787 m)
Širina/Dolžina: 46,1104°N 14,0133°E
Čas hoje: 1 h 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 218 m
Višinska razlika po poti: 235 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 255
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 40
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Gorenjo vas v Poljanski dolini (do sem iz Škofje Loke, nove obvoznice, ki obide Škofjo Loko Horjula ali Polhovega Gradca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Žirem in Cerknem. Za naseljem Trebija in tik pred mostom preko Poljanske Sore, zapustimo glavno cesto proti Žirem in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Cerknega. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Sovodenj. Iz Sovodnja nadaljujemo rahlo desno, mi pa še naprej vzpenjajoči se cesti sledimo do naselja Podlanišče oz. prelaza Kladje, kjer na primernem mestu ob prelazu parkiramo.
b) Zapeljemo se v Žiri (do sem z Vrhnike ali Logatca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Pred naseljem Trebija zavijemo levo, na cesto v smeri Cerknega. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Sovodenj. Iz Sovodnja nadaljujemo rahlo desno, mi pa še naprej vzpenjajoči se cesti sledimo do naselja Podlanišče oz. prelaza Kladje, kjer na primernem mestu ob prelazu parkiramo.
c) Zapeljemo se v Cerkno, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Škofje Loke. V nadaljevanju se peljemo po vzpenjajoči cesti, ki nas skozi Planino pri Cerknem, po ovinkasti cesti pripelje do prelaza Kladje, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
S prelaza Kladje na Podlanišču nadaljujemo proti vzhodu, po cesti v smeri Ermanovca. Cesta se najprej vzpne mimo nekaj hiš, nato pa prispemo do mesta, kjer se v levo odcepi markirana pot na Škofje, mi pa še naprej nadaljujemo po cesti. Cesta se kratek čas nadaljuje skozi gozd, nato pa izmenično preko senožeti in ponovno skozi gozd, pri tem pa obidemo nekaj posameznih hiš. Višje, na predelu imenovanem Laniška ravan, se nam z leve priključi pot od bolnice Franja (tudi pot iz Cerknega - pot skozi Planino pri Cerknem in pot s Škofja), mi pa le malo naprej, pri manjšem zaselku nadaljujemo rahlo levo na cesto v smeri pešpoti na Ermanovec. Po makadamski cesti se v nekaj 10 korakih povzpnemo na razgledno sleme, tam pa nas oznake za Ermanovec usmerijo rahlo desno na kolovoz, po katerem se hitro vzpnemo do gozda. Nadaljujemo skozi gozd, kjer na razpotjih sledimo markacijam, pot pa nas pripelje do utrdb nekdanje rapalske meje, kjer se pot položi. Malo naprej stopimo iz gozda, nato pa se v rahlem spustu sprehodimo do asfaltne ceste, katero smo nekaj časa nazaj zapustili, dosežemo pa jo preko dvorišča bližnje hiše.
Ko stopimo na cesto nadaljujemo v smeri Ermanovca, nas pa pot najprej vodi mimo informativne table (Pot ob rapalski meji), nekoliko naprej pa še mimo stare kapelice, za katero se nam z leve priključi še markirana pot iz Kopačnice.
Nadaljujemo naravnost, nato pa v nekaj minutah prispemo do Koče na Ermanovcu.
Za kočo opazimo planinsko smerno tablo za Štor, ki nas usmeri rahlo proti levi, na pešpot, ki se strmo vzpne skozi gozd. Pot se hitro položi in nas iz gozda pripelje na razgleden travnik, kjer se markacije končajo. Tu nadaljujemo desno v strnjen gozd in vzpon nadaljujemo po zložni nemarkirani stezici, po kateri v 2 minutah nadaljnje hoje prispemo na neizrazit in z gozdom poraščen vrh.
zemljevid poti - Štor
Ob poti: Koča na Ermanovcu (968m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Podlanišče - Štor1
Podlanišče - Štor2
Podlanišče - Štor3
Podlanišče - Štor4
Podlanišče - Štor5
Podlanišče - Štor6
Podlanišče - Štor7
Podlanišče - Štor8
Podlanišče - Štor9
Podlanišče - Štor10
Podlanišče - Štor11
Podlanišče - Štor12
Podlanišče - Štor13
Podlanišče - Štor14
Podlanišče - Štor15
Podlanišče - Štor16
Podlanišče - Štor17
Podlanišče - Štor18
Podlanišče - Štor19
Podlanišče - Štor20
Podlanišče - Štor21
Podlanišče - Štor22
Podlanišče - Štor23
Podlanišče - Štor24
Podlanišče - Štor25
Podlanišče - Štor26
Podlanišče - Štor27
Podlanišče - Štor28
Podlanišče - Štor29
Podlanišče - Štor30
Podlanišče - Štor31
Podlanišče - Štor32
Podlanišče - Štor33
Podlanišče - Štor34
Podlanišče - Štor35
Podlanišče - Štor36
Podlanišče - Štor37
Podlanišče - Štor38
Podlanišče - Štor39
Podlanišče - Štor40
Diskusija o izletu Podlanišče - Štor
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki