Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeHotunjski vrh / Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - Hotunjski vrh
  

Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - Hotunjski vrh (po cesti)

 
Izhodišče: Poljšica pri Gorjah (Zatrata) (660 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3707°N / 14,0697°E
Cilj: Hotunjski vrh (1107 m)
Ime poti: po cesti
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 447 m
Višinska razlika po poti: 485 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 480
Ocena: 1 glasov
Število slik: 53
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Zapeljemo se na Bled, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Pokljuke. Ko prispemo v Zgornje Gorje, v križišču pri cerkvi zavijemo levo v smeri Poljšice. V nadaljevanju se peljemo po ozki cesti mimo cerkve, nato pa na bližnjem križišču za kapelico desno. Le malo naprej v naslednjem križišču gremo levo v smeri Poljšice, ko pa prispemo v omenjeno naselje pa gremo na prvem križišču desno, nato pa po dobrih 10 metrih levo v smeri zaselka Zatrata. Na začetku zaselka se v desno odcepi Riklijeva pot, mi tu nadaljujemo še po asfaltni cesti, nato pa po nekaj metrih prispemo do naslednjega križišča, kjer se začne opisana pot. Parkiramo na primernem mestu nekje v bližini.
b) Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Lipce, nato pa sledimo oznakam za naselje Kočna in pozneje Spodnje Gorje. V Spodnjih Gorjah se priključimo cesti z Bleda, mi pa nadaljujemo v smeri Pokljuke. Ko prispemo v Zgornje Gorje, v križišču pri cerkvi zavijemo levo v smeri Poljšice. V nadaljevanju se peljemo po ozki cesti mimo cerkve, nato pa na bližnjem križišču za kapelico desno. Le malo naprej v naslednjem križišču gremo levo v smeri Poljšice, ko pa prispemo v omenjeno naselje pa gremo na prvem križišču desno, nato pa po dobrih 10 metrih levo v smeri zaselka Zatrata. Na začetku zaselka se v desno odcepi Riklijeva pot, mi tu nadaljujemo še po asfaltni cesti, nato pa po nekaj metrih prispemo do naslednjega križišča, kjer se začne opisana pot. Parkiramo na primernem mestu nekje v bližini.

Opis poti:

Z izhodišča se usmerimo na cesto, ki se nadaljuje proti jugu, z nje pa se nam sprva odpre lep pogled proti Stolu, nato pa cesta preide v gozd. Skozi gozd se najprej zmerno vzpnemo, nato pa sledi kratek spust, do mesta, kjer se priključimo cesti z Bleda.
Omenjeni cesti sledimo v desno, po njej pa se v glavnem zložno do občasno zmerno vzpenjamo. Med vzponom se nam najprej z leve priključi markirana pot iz Zake, višje, za koritom pod Križi, pa še z desne pešpot iz Poljšice pri Gorjah.
V nadaljevanju, ko hodimo po cesti, nas spremljajo tudi Knafelčeve markacije. Dokaj zložna cesta, ki nekaj časa poteka po manjši dolinici, višje zavije desno in postane bolj strma in vse bolj podobna širokemu kolovozu. Med vzponom po slabši cesti se nam prehodno odpre nekaj razgleda v smeri Galetovca, ko pa se pot vrne v strnjen gozd, se tudi razcepi.
Nadaljujemo naravnost po širši markirani poti (slabši cesti) (po poti desno, ob kateri je opaziti nekaj obledelih markacij pa je možno priti na Hotunjski vrh), ob kateri že kmalu opazimo oznake, da smo prispeli na Rčitno, a sprva smo še v gozdu. Gozd se kmalu konča, nato pa nas kolovoz vodi po dnu prostrane planine, mi pa se mimo več posameznih koč povzpnemo na zgornji del planine, od koder se nam odpre še lep razgled.
Z zgornjega dela planine nadaljujemo desno po markirani poti v smeri Šport hotela na Pokljuki (naravnost Bohinjska Bela). Pot naprej se vzpenja skozi gozd, po nekaj minutah pa nas pripelje do makadamske ceste, kateri sledimo v desno. Malo naprej se s ceste v levo nadaljuje markirana pot proti Pokljuki, mi pa nadaljujemo naravnost ter pot nadaljujemo po makadamski cesti, ki v nadaljevanju ni več markirana. Nekaj časa hodimo po razmeroma zložni cesti, nato pa se nam z desne, na manjšem neizrazitem prevalu priključi še neoznačena pešpot iz Poljšice pri Gorjah.
Po cesti se v nadaljevanju nekaj minut lahkotno vzpenjamo, ko pa se cesta prične spuščati, jo zapustimo (cesto zapustimo na delu, kjer se prične spuščati, lahko pa tudi kako minuto naprej pri ruševinah nekdanje domačije Posavc) in nadaljujemo levo v gozd, kjer po minuti ali dveh dosežemo nekdanjo smučarsko progo smučišča Zatrnik.
Vzpon nadaljujemo po nekdanji smučarski progi, ki zavije levo, nato pa ob vse lepših razgledih prispemo do zgornje postaje opuščene vlečnice, od koder nas do vrha Hotunjskega vrha loči le še nekaj 10 korakov hoje po grebenu.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (januar).

Ob poti: Planina Rčitno (900m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh1 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh2 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh3 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh4 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh5 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh6 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh7 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh8 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh9 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh10 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh11 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh12 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh13 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh14 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh15 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh16 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh17 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh18 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh19 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh20 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh21 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh22 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh23 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh24 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh25 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh26 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh27 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh28 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh29 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh30 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh31 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh32 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh33 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh34 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh35 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh36 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh37 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh38 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh39 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh40 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh41 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh42 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh43 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh44 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh45 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh46 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh47 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh48 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh49 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh50 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh51 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh52 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh53
Diskusija o izletu Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - Hotunjski vrh (po cesti)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki