Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeBivak pod Mrzlim vrhom / Ravenska Kočna - Bivak pod Mrzlim vrhom
  

Ravenska Kočna - Bivak pod Mrzlim vrhom (skozi Žrelo)

 
Izhodišče: Ravenska Kočna (1000 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,385°N / 14,5364°E
Cilj: Bivak pod Mrzlim vrhom (1980 m)
Ime poti: skozi Žrelo
Čas hoje: 3 h 20 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 980 m
Višinska razlika po poti: 1050 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 510
Ocena: 1 glasov
Število slik: 59
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega. Na Zgornjem Jezerskem pa bomo le malo za črpalko opazili cesto, ki se z glavne odcepi v desno (smer Planšarsko jezero). Cesta nas nato vodi mimo omenjenega jezera in se za njim za krajši čas strmo vzpne. Višje se cesta položi in na začetku velikega travnika izgubi asfaltno prevleko. Makadamski cesti nato sledimo do označenega večjega parkirišča.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti za oznakami »Češka koča, Ledine« in po približno 15 minutah hoje pridemo do tovorne žičnice.
Z nekdanjega parkirišča pri tovorni žičnici nadaljujemo za oznakami Kranjska koča na Ledinah – skozi Žrelo. Sprva za kratek čas hodimo skozi gozd, nato pa nas pot pripelje na travnat teren, ki je delno poraščen z rušjem. Tu pot zavije rahlo v levo in se nato prečno vzpenja ob redkem ruševju, kasneje pa po melišču. Takšna pot nas pripelje do prvega razpotja, kjer se desno odcepi pot proti Češki koči (Umik žrela). Razpotje je označeno z napisom »Češka koča« na skali. Že po nekaj deset metrih vzpona smo ponovno na razpotju. Tokrat se levo v steno odcepi Slovenska pot. Mi nadaljujemo rahlo desno in se pričnemo vzpenjati po strmem melišču navzgor. Na tem delu poti je lahko tudi še v poznem poletju snežišče. V zgornjem delu melišča se nam z desne priključi še pot s Češke koče (skozi Žrelo). Tu nadaljujemo levo in kmalu vstopimo v grapo, imenovano Žrelo. Zaradi zelo velike nevarnosti padajočega kamenja je pri vzponu skozi grapo obvezna uporaba čelade.
V grapi se najprej prečno vzpnemo ob jeklenici, nato pa sledi kratek zelo strm vzpon desno navzgor. V pomoč so nam rahlo navzdol ukrivljeni klini in jeklenica. Sledi prečenje v levo po nekoliko gruščnatem pobočju ter nato vzpon ob jeklenici po grapi navzgor. V zadnjem delu postane grapa še nekoliko bolj strma in poleg jeklenice nam je v pomoč tudi nekaj klinov in skob. Iz grape nato s pomočjo nekaj klinov izstopimo levo navzgor in pot postane ponovno lažja.
Po nekaj metrih se nam z leve priključi slovenska pot in sledi še nezahteven vzpon do Koče na Ledinah.
Od koče nadaljujemo levo proti vzhodu v smeri Ledinskega vrha, Mrzle gore in Rink. Pot, ki je sprva precej zložna nas v nekaj minutah pripelje na razpotje, kjer gremo na desno pot (levo plezalna na Babe). Pot naprej le za malenkost postane bolj strma in nas pripelje do nekoliko težjega prehoda čez skalni usek. Tu nam je v pomoč jeklenica, a prehod v suhem ni težaven. Pot nas nato pripelje na široka pobočja pod Ledinskim vrhom s katerih je lep pogled proti ledeniku pod Skuto, ki ga lahko vidimo na desni strani. Pot nas nato v zmernem vzponu pripelje na Jezersko sedlo, ki meji na sosednjo Avstrijo. Z Jezerskega sedla nadaljujemo desno v smeri Savinjskega sedla, le tega pa dosežemo po približno 15 minutah prečne hoje. S tega sedla pa se spustimo proti Okrešlju. Po nekaj minutah spusta pridemo do manjšega zasilnega bivaka, kjer se vpišemo v vpisno knjigo (bivak pod Mrzlim vrhom).
Ravenska Kočna - Kranjska koča 2:00, Kranjska koča - bivak 1:20.

zemljevid poti
Ob poti: Kranjska koča na Ledinah (1700m), Jezersko sedlo (2034m), Savinjsko sedlo (2020m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Ledinski vrh, Storžek, Mrzla gora (2 h 25 min)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom1 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom2 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom3 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom4 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom5 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom6 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom7 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom8 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom9 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom10 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom11 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom12 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom13 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom14 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom15 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom16 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom17 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom18 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom19 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom20 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom21 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom22 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom23 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom24 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom25 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom26 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom27 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom28 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom29 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom30 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom31 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom32 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom33 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom34 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom35 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom36 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom37 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom38 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom39 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom40 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom41 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom42 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom43 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom44 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom45 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom46 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom47 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom48 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom49 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom50 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom51 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom52 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom53 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom54 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom55 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom56 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom57 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom58 Ravenska Kočna - bivak_pod_mrzlim_vrhom59
Diskusija o izletu Ravenska Kočna - Bivak pod Mrzlim vrhom (skozi Žrelo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki