Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeVeliki Draški vrh / Srednja vas - Veliki Draški vrh
  

Srednja vas - Veliki Draški vrh (Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc)

 
Izhodišče: Srednja vas (583 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2975°N / 13,9231°E
Cilj: Veliki Draški vrh (2243 m)
Ime poti: Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc
Čas hoje: 5 h 40 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot, delno zahtevna neoznačena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1660 m
Višinska razlika po poti: 1875 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 340
Ocena: 1 glasov
Število slik: 104
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Le malo pred Bohinjsko Bistrico, pri naselju Bitnje, nadaljujemo ostro desno v smeri Pokljuke. Po krajšem vzponu se cesta položi in nas hitro pripelje v Zgornjo Bohinjsko dolino. Tu v križišču nadaljujemo levo (desno Pokljuka) in cesti naprej sledimo do Srednje vasi. Tu v drugem delu vasi opazimo oznake za cerkev sv. Martina, ki nas usmerijo desno na ožjo in precej strmo cesto, po kateri nato hitro prispemo do cerkve in osnovne šole. Parkiramo na primernem mestu ob šoli ali cerkvi.

Opis poti:

S parkirišča pri cerkvi se v nekaj korakih spustimo do osnovne šole, od tam pa nadaljujemo v smeri razglednika na Kresu. Pot naprej nas vodi po ožji asfaltni cesti, po kateri hitro prispemo do večjega vodohrana, kjer opazimo oznake za Uskovnico. Nadaljujemo po kolovozu, ki preide v gozd, na desnem ovinku pa prehodno stopimo iz gozda in odpre se nam lep pogled na Rudnico in del Zgornje Bohinjske doline. Nadaljujemo po kolovozu, ki nas vodi skozi nekoliko ožji prehod, nato pa v prečnem vzponu do mesta, kjer dosežemo cesto, ki vodi na Uskovnico. Cesto dosežemo ravno na lepo urejenem razgledišču na Kresu, s katerega se nam odpre pogled proti Srednji vasi, Zgornji Bohinjski dolini ter Spodnjim Bohinjskim goram v ozadju. Kratek čas nadaljujemo po cesti, nato pa nas na koncu blagega levega ovinka oznake za Uskovnico usmerijo desno na kolovoz, ki nas vodi skozi gozd, pas grmičevja, višje pa ponovno skozi gozd. Nekaj minut višje ponovno dosežemo makadamsko cesto, a tokrat jo takoj zapustimo, saj še naprej nadaljujemo v smeri pešpoti na Uskovnico. Kolovoz se kmalu razcepi, mi pa nadaljujemo po levem, kjer na drogu el. napeljave opazimo markacijo. Nekaj časa nadaljujemo ob el. napeljavi ter sledimo markacijam. Kmalu se v levo odcepi pot, ki vodi na Uskovnico čez Lom, mi pa nadaljujemo po poti, ki zavije nekoliko desno in preide na strma pobočja predela imenovanega Za Ribnico (Ribnica je potok globoko pod nami). Višje dosežemo novejši kolovoz oz. vlako ter ji sledimo desno. Novejša vlaka se po nekaj minutah konča pot pa še naprej preči pobočja proti desni. Nekoliko naprej na manjšem razpotju nadaljujemo po levi zgornji poti, ob kateri so oznake za Uskovnico in katera je vidno bolj uhojena. V nadaljevanju se nekoliko strmeje vzpenjamo po poti, s katere se nekoliko višje odcepi neoznačena pot proti Lomu (na tabli piše "sir, skuta, mleko in še").
Ponovno nadaljujemo v smeri Uskovnice, nato pa v nekaj minutah dosežemo makadamsko cesto (cesto dosežemo na delu, kjer je že zaprta za javni promet), kateri sledimo v desno. Ko stopimo na cesto se priključimo poti iz Stare Fužine, poti iz Srednje vasi čez Lom in poti od izhodišča oz. parkirišča Lom. Zložna makadamska cesta nas hitro pripelje do vikendic na Uskovnici, nato pa jo le malo za koritom z vodo zapustimo in nadaljujemo levo na kolovoz v smeri Koče na Uskovnici. Po približno 50 metrih vzpona po kolovozu dosežemo Kočo na Uskovnici.
Od koče nadaljujemo v smeri Tosca, Draškega vrha, Viševnika, Vodnikovega doma, Rudnega polja in Praprotnice po poti, ki najprej preči pašno ograjo, nato pa se hitro priključi makadamski cesti, kateri sledimo v desno. Cesta nas nato vodi med grbinastimi travniki, nato pa za prečenjem naslednje ograje hitro prispemo do križišča oz. razpotja ob kapelici Marije Kraljice Miru na Uskovnici.
Za kapelico nadaljujemo levo (naravnost planina Konjščica, desno Rudno polje) po položni cesti, ki nas vodi čez obsežne travnike Uskovnice, nato pa nas pot pripelje ob rob gozda, kjer se le ta začne spreminjati v sprva širok kolovoz. Kolovoz, ki se naprej prične zmerno vzpenjati ima nekaj razpotij, mi pa mu sledimo v smeri Vodnikovega doma in Triglava. Višje se kolovoz, ki večji del poteka skozi gozd spremeni v pešpot, le ta pa nas hitro pripelje do prijetnega studenčka. Pri studenčku nadaljujemo naravnost (desno lovska koča) in vzpon nadaljujemo po zložni poti, ki nas nekoliko naprej pripelje na strma pobočja. Že kmalu za tem, ko smo prispeli do strmih pobočij, so nam pri prehodu preko strme grape v pomoč varovala. Pot naprej se nadaljuje po razmeroma strmih in predvsem v mokrem za zdrs nevarnih pobočjih. Med prečenjem strmih pobočij, se pot večkrat za krajši čas strmo vzpne in nato spet spusti. V zadnjem delu prečenja prekoračimo nekaj zelo strmih grap, preko katerih vodi mestoma poškodovana pot, kjer je nevarnost zdrsa. Prečenje se konča pri večjem hudourniku, kjer je običajno manjši studenček, za katerim stopimo v mehkejši svet trav.
Sledi nekaj minut lahkotne hoje in pot nas pripelje do opuščene planine Spodnji Tosc. Pot naprej se prične zmerno vzpenjati in nas že kmalu pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno (naravnost stara, deloma opuščena pot) po lepo sledljivi poti. Višje se pričnemo vse strmeje vzpenjati in pot nas iz pasu redkega gozda hitro pripelje med ruševje, kjer se le ta začne obračati vse bolj v levo. Pot se kmalu položi in nas iz ruševja pripelje na travnata pobočja, preko katerih se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do poti Pokljuka - Triglav.
Omenjeni poti sledimo v desno, le ta pa nas že po nekaj korakih pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi pot na Tosc. Nadaljujemo naravnost po prijetni prečni poti, ki s pobočij Tosca postopoma preide na pobočja Velikega Draškega vrha. Razgledna pot, nas čez čas pripelje ob vznožje Studorskega prevala, kjer se za kratek čas strmeje vzpne. Po 5 minutah strmejšega vzpona stopimo na Studorski preval, kjer je označeno razpotje.
S Studorskega prevala nadaljujemo ostro levo (levo Srenjski preval, naravnost Pokljuka, desno Ablanca)) po sprva zložni poti, ki se vzpenja skozi pas rušja. Nekoliko naprej pot zavije v levo in se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Po nekaj minutah nadaljnje hoje nas pot pripelje pod kratek, a precej strm skalnat skok, katerega "premagamo" z nekaj malega pomoči rok (predvsem za ravnotežje). Skalnat skok je poleg nevarnosti zdrsa, izpostavljen tudi padajočemu kamenju (previdno!). Višje se pot položi in preide na zelo razgleden in tehnično večinoma nezahteven greben. Pot, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na Spodnje Bohinjske in tudi ostale bohinjske gore, pa se malo pod vrhom ponovno prične strmeje vzpenjati. Pot naprej se vzpne čez kratko in strmo kamnito pobočje, nato pa se položi in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na razgleden vrh.
Izhodišče - Koča na Uskovnici 1:40 minut, Koča na Uskovnici - Studorski preval 3:00, Studorski preval - Veliki Draški vrh 1:00.

zemljevid poti
Ob poti: Razgledišče na Kresu (619m), Koča na Uskovnici (1154m), Kapelica na Uskovnici (1180m), Planina Spodnji Tosc (1675m), Studorski preval (1892m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Srednja vas - veliki_draski_vrh1 Srednja vas - veliki_draski_vrh2 Srednja vas - veliki_draski_vrh3 Srednja vas - veliki_draski_vrh4 Srednja vas - veliki_draski_vrh5 Srednja vas - veliki_draski_vrh6 Srednja vas - veliki_draski_vrh7 Srednja vas - veliki_draski_vrh8 Srednja vas - veliki_draski_vrh9 Srednja vas - veliki_draski_vrh10 Srednja vas - veliki_draski_vrh11 Srednja vas - veliki_draski_vrh12 Srednja vas - veliki_draski_vrh13 Srednja vas - veliki_draski_vrh14 Srednja vas - veliki_draski_vrh15 Srednja vas - veliki_draski_vrh16 Srednja vas - veliki_draski_vrh17 Srednja vas - veliki_draski_vrh18 Srednja vas - veliki_draski_vrh19 Srednja vas - veliki_draski_vrh20 Srednja vas - veliki_draski_vrh21 Srednja vas - veliki_draski_vrh22 Srednja vas - veliki_draski_vrh23 Srednja vas - veliki_draski_vrh24 Srednja vas - veliki_draski_vrh25 Srednja vas - veliki_draski_vrh26 Srednja vas - veliki_draski_vrh27 Srednja vas - veliki_draski_vrh28 Srednja vas - veliki_draski_vrh29 Srednja vas - veliki_draski_vrh30 Srednja vas - veliki_draski_vrh31 Srednja vas - veliki_draski_vrh32 Srednja vas - veliki_draski_vrh33 Srednja vas - veliki_draski_vrh34 Srednja vas - veliki_draski_vrh35 Srednja vas - veliki_draski_vrh36 Srednja vas - veliki_draski_vrh37 Srednja vas - veliki_draski_vrh38 Srednja vas - veliki_draski_vrh39 Srednja vas - veliki_draski_vrh40 Srednja vas - veliki_draski_vrh41 Srednja vas - veliki_draski_vrh42 Srednja vas - veliki_draski_vrh43 Srednja vas - veliki_draski_vrh44 Srednja vas - veliki_draski_vrh45 Srednja vas - veliki_draski_vrh46 Srednja vas - veliki_draski_vrh47 Srednja vas - veliki_draski_vrh48 Srednja vas - veliki_draski_vrh49 Srednja vas - veliki_draski_vrh50 Srednja vas - veliki_draski_vrh51 Srednja vas - veliki_draski_vrh52 Srednja vas - veliki_draski_vrh53 Srednja vas - veliki_draski_vrh54 Srednja vas - veliki_draski_vrh55 Srednja vas - veliki_draski_vrh56 Srednja vas - veliki_draski_vrh57 Srednja vas - veliki_draski_vrh58 Srednja vas - veliki_draski_vrh59 Srednja vas - veliki_draski_vrh60 Srednja vas - veliki_draski_vrh61 Srednja vas - veliki_draski_vrh62 Srednja vas - veliki_draski_vrh63 Srednja vas - veliki_draski_vrh64 Srednja vas - veliki_draski_vrh65 Srednja vas - veliki_draski_vrh66 Srednja vas - veliki_draski_vrh67 Srednja vas - veliki_draski_vrh68 Srednja vas - veliki_draski_vrh69 Srednja vas - veliki_draski_vrh70 Srednja vas - veliki_draski_vrh71 Srednja vas - veliki_draski_vrh72 Srednja vas - veliki_draski_vrh73 Srednja vas - veliki_draski_vrh74 Srednja vas - veliki_draski_vrh75 Srednja vas - veliki_draski_vrh76 Srednja vas - veliki_draski_vrh77 Srednja vas - veliki_draski_vrh78 Srednja vas - veliki_draski_vrh79 Srednja vas - veliki_draski_vrh80 Srednja vas - veliki_draski_vrh81 Srednja vas - veliki_draski_vrh82 Srednja vas - veliki_draski_vrh83 Srednja vas - veliki_draski_vrh84 Srednja vas - veliki_draski_vrh85 Srednja vas - veliki_draski_vrh86 Srednja vas - veliki_draski_vrh87 Srednja vas - veliki_draski_vrh88 Srednja vas - veliki_draski_vrh89 Srednja vas - veliki_draski_vrh90 Srednja vas - veliki_draski_vrh91 Srednja vas - veliki_draski_vrh92 Srednja vas - veliki_draski_vrh93 Srednja vas - veliki_draski_vrh94 Srednja vas - veliki_draski_vrh95 Srednja vas - veliki_draski_vrh96 Srednja vas - veliki_draski_vrh97 Srednja vas - veliki_draski_vrh98 Srednja vas - veliki_draski_vrh99 Srednja vas - veliki_draski_vrh100 Srednja vas - veliki_draski_vrh101 Srednja vas - veliki_draski_vrh102 Srednja vas - veliki_draski_vrh103 Srednja vas - veliki_draski_vrh104
Diskusija o izletu Srednja vas - Veliki Draški vrh (Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki