Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeVrh nad Škrbino / Tolminske Ravne - Vrh nad Škrbino
  

Tolminske Ravne - Vrh nad Škrbino (po strmi poti in čez Škrbino)

 
Izhodišče: Tolminske Ravne (924 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2294°N / 13,7715°E
Cilj: Vrh nad Škrbino (2054 m)
Ime poti: po strmi poti in čez Škrbino
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1130 m
Višinska razlika po poti: 1155 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 920
Ocena: 1 glasov
Število slik: 65
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Zapeljemo se v Tolmin, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Žabč in Zadlaza (odcep z glavne ceste se nahaja na levem bregu Tolminke). Ko prispemo v Žabče, na manjšem križišču nadaljujemo rahlo desno v smeri naselja Zadlaz. V naselju Zadlaz-Žabče se cesta prehodno spusti, kjer preko mostu preči Zadlaščico, nato pa se ponovno prične strmo vzpenjati po ozki, a ves čas asfaltirani cesti. Po približno 12 km od glavne ceste prispemo do označenega parkirišča v Tolminskih Ravnah, kjer parkiramo.

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo na pot v smeri Koče na planini Razor in planine na Kalu. Sprva hodimo po kolovozu, ki se nadaljuje od bližnje hiše in nas vodi čez razgleden travnik. Na drugi strani travnika prečimo pašno ograjo in pot nas pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po spodnjem desnem kolovozu (rahlo levo planina na Kalu).
V nadaljevanju hodimo po kolovozu, ki se rahlo spušča proti desni, nato pa se položi in se nekaj minut nadaljuje brez večjih sprememb višine. Za betonskim koritom se pot še enkrat razcepi, mi pa izberemo levo strmo pot (pot, ki se nadaljuje naravnost prav tako vodi do planine Razor, je pa pot daljša, a tehnično nezahtevna).
Pot naprej se ponovno prične vzpenjati, vzpenja pa se večinoma proti desni, le sem ter tja naredi kakšno serpentino. Višje preidemo na bolj strma pobočja, še nekoliko naprej pa na izpostavljeno, a razen prvih nekaj korakov, dobro zavarovano polico. Ko se prečenje konča se pot prehodno vrne v gozd, skozi katerega se strmeje vzpne, nato pa stopimo iz gozda in pot se položi. Od tu sledi še nekaj minut hoje ob lepih pogledih na gore, ki se dvigajo nad porečjem Zadlaščice in pot nas mimo sirarne pripelje do Koče na planini Razor.
Od koče nadaljujemo v smeri Globokega, Vogla, Vrha nad Škrbino... po poti, ki preči pas gozda, nato pa se na zložnem travnatem pobočju razcepi.
Tokrat nadaljujemo naravnost v smeri Vrha nad Škrbino in Doma na Komni (desno Vogel, Globoko in Črna prst), po poti, ki se obrne rahlo proti levi in se v nadaljevanju vzpenja po z ruševjem poraslim pobočju. Po nekaj minutah se pot prehodno položi, nato pa nas severno od neizrazitega vrha Kopecko, po krajšem zmernem vzponu pripelje do naslednjega razpotja. Nadaljujemo levo v smeri Škrbina sedlo (desno Vrh nad Škrbino - južna pot). Pot kmalu za tem pride iz ruševja na zanimiva pobočja, kjer bomo na naši desni strani opazili strme skalne plošče, ki tvorijo za plezalce zanimivo steno, ki pa ni pretirano strma. Pot naprej se prečno vzpne čez melišče do sedla Škrbina, ki se nahaja na višini 1910 m.
Od sedla, na katerem je tudi razpotje, nadaljujemo desno po južni strani grebena v smeri Vrha nad Škrbino (levo Tolminski Kuk). Pot nas nato po strmem, rahlo krušljivem pobočju pripelje na strma severna pobočja. Tu pridemo do prvih jeklenic, ob katerih se strmo vzpenjamo. Pot nato zavije v desno, kjer se s pomočjo nekaj skob ponovno povzpnemo na južno stran grebena. Na južni strani se pot še nekajkrat strmo vzpne ob jeklenici, nato pa postane pot postopno manj zahtevna. Sledi še približno deset minut hoje po razglednem grebenu proti vrhu. Nekaj metrov pod vrhom se nam z desne priključi tudi nekoliko lažja direktna pot s planine Razor.
Tolminske Ravne - planina Razor 1:15 planina Razor - planina Razor - Škrbina 2:00, Škrbina - Vrh nad Škrbino 45 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Planina Plazje (890m), Koča na planini Razor (1315m), Škrbina (1910m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Meja, Podrta gora
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino1 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino2 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino3 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino4 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino5 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino6 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino7 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino8 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino9 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino10 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino11 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino12 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino13 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino14 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino15 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino16 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino17 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino18 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino19 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino20 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino21 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino22 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino23 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino24 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino25 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino26 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino27 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino28 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino29 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino30 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino31 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino32 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino33 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino34 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino35 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino36 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino37 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino38 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino39 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino40 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino41 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino42 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino43 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino44 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino45 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino46 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino47 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino48 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino49 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino50 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino51 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino52 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino53 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino54 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino55 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino56 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino57 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino58 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino59 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino60 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino61 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino62 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino63 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino64 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino65
Diskusija o izletu Tolminske Ravne - Vrh nad Škrbino (po strmi poti in čez Škrbino)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki