Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Krške Alpe / Eisenhut / Turrach - Eisenhut

Turrach - Eisenhut

Natisni
Izhodišče: Turrach (1269 m)
Širina/Dolžina: 46,9595°N 13,8824°E
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1172 m
Višinska razlika po poti: 1210 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 866
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 79
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Preko MP Ljubelj se zapeljemo v Avstrijo, nato pa sledimo cesti proti Celovcu / Klagenfurt. V Celovcu na vseh križiščih nadaljujemo naravnost, ko pa glavna cesta zavije izrazito v desno, pa jo le malo naprej zapustimo in nadaljujemo levo v smeri proti krajem Dhovše pri Celovcu / Lendorf in Trg na Koroškem / Feldkirchen in Kärnten. Ko prispemo do avtocestnega priključka gremo levo v smeri kraja Trg na Koroškem, ko prispemo do omenjenega kraja pa v nadaljevanju sledimo oznakam za alpski prelaz Turracher Höhe. Po približno 90 km od MP Ljubelj prispemo na omenjeni prelaz, s katerega pa se pričnemo spuščati proti Predlitzu, mi pa se peljemo le do začetka kraja Turrach, kjer se v bližini cestne table, ki označuje pričetek naselja prične opisana pot. Parkiramo na primernem mestu v bližini.
b) Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa se po avtocesti peljemo do avtocestnega križišča, od koder nadaljujemo proti Špitalu ob Dravi / Spittal an der Drau ter z vožnjo nadaljujemo po avtocesti A10. Avtocesto A10 hitro zapustimo ter zapeljemo na izvoz za Osojsko jezero / Ossiacher See, na bližnjem krožišču pa izberemo tretji izvoz (če ne bi bilo krožišča bi šli levo) ter se v nadaljevanju peljemo po Millstätter Strasse. Po omenjeni cesti se peljemo do kraja Radenče / Radenthein, kjer zavijemo desno v smeri naselja Bad Kleinkirchheim. V nadaljevanju se peljemo skozi omenjeni kraj, nekaj kilometrov naprej, v naselju Patergassen pa zavijemo levo v smeri alpskega prelaza in smučišča Turracher Höhe. Ko prispemo do omenjenega prelaza sledi še spust do nekaj kilometrov oddaljenega kraja Turrach, kjer se v bližini cestne table, ki označuje pričetek naselja prične opisana pot. Parkiramo na primernem mestu v bližini.
Opis poti:
Z izhodišča se usmerimo na stransko cesto v smeri vrha Eisenhut, kjer gremo sprva mimo nekaj hiš, pred prečenjem potoka pa se naselje Turrach konča. Pot naprej nas vodi po zložni makadamski cesti, po njej pa gremo mimo prijetne klopce, za njo in bližnjo kočo pa s hojo nadaljujemo po gozdni cesti, ki je z zapornico in prometnim znakom zaprta za javni promet. Nekoliko naprej se nam z desne preko lesenega mostu priključi še pot, ki se od glavne ceste odcepi nekoliko višje in vodi do spodnje postaje bližnje žičnice.
Nadaljujemo po cesti, s katere se malo naprej v desno odcepi še ena pot proti spodnji postaji bližnje sedežnice, nekaj minut višje pa zapustimo širšo makadamsko cesto in nadaljujemo rahlo levo na cesto, ki jo že prerašča trava. Z omenjene ceste gremo po nekaj korakih levo na zaraščen kolovoz, na katerega nas usmeri rumen planinski smerokaz. Sledi vzpon po poti, ki jo prerašča visoka trava, vmes prečimo starejši kolovoz in višje še slabšo cesto, nato pa pot preide v gozd, kjer postane razločnejša. Sledi še nekaj minut prečnega vzpona, kjer nas pot vodi mimo mogočne smreke, nato pa mimo wc-ja prispemo do lovske koče Geißeckhütte.
Pri koči stopimo na cesto, na bližnjem križišču pa gremo naravnost. Sledi nekajminutni lahkoten spust, za prečenjem potoka pa nadaljujemo rahlo levo po zgornji cesti. Po cesti se nato ob vse lepših razgledih prečno vzpenjamo, za prečenjem naslednjega potoka pa jo zapustimo in nadaljujemo levo na markirano pot, ki nekaj 10 korakov višje zavije desno in se prečno vzpne v pas gozda. Sledi nekajminutni vzpon skozi gozd, nato pa prečimo pašno ograjo in le malo naprej se združimo s potjo s prelaza Turracher Höhe.
Nadaljujemo naravnost po vse slabšem kolovozu, z njega pa gremo kmalu rahlo levo (še naprej po kolovozu Lattersteig, Lattersteighöhe in Bretthöhe) ter se v nadaljevanju pričnemo vzpenjati po manjši dolinici, po kateri teče studenček. Sledi vzpon po zahodnih travnatih pobočjih, po katerih se po komaj vidni stezici vzpnemo do sedla Rapitzsattel, kjer je označeno razpotje.
S sedla nadaljujemo levo proti vrhovoma Eisenhut in Wintertalernock (naravnost Flattnitz, desno Lattersteighöhe), pot, ki poteka po grebenu, oz. nekoliko levo od njega pa se razcepi.
Rahlo v desno vodi pot na Wintertalernock in Eisenhut preko vrha Strassburger Spitz, mi pa nadaljujemo rahlo levo proti Eisenhutu.
Sledi prečni vzpon preko razglednega travnatega pobočja, nato pa prečimo krajše melišče, preko katerega je v začetku poletja pot še nekoliko slabše uhojena. Sledi prečenje še dveh potočkov, nato pa nekaj časa nadaljujemo ob žičnati ograji, nam pa se odpirajo razgledi, ki sežejo do Visokih Tur, ob pogledu nazaj pa se nam z vsakim korakom odpre lepši pogled na Julijce. Ograja se kmalu konča, pred nami pa se nam odpre lep pogled proti vršni glavi Eisenhuta. Ko se po nekaj nadaljnjih minutah vzpnemo na manjše sedelce, se nam z desne priključi pot, ki vodi preko vrha Strassburger Spitz.
Nadaljujemo naravnost, kjer gremo mimo napajališča, za tem pa se pričnemo strmeje vzpenjati proti najvišjemu vrhu Krških Alp. Sledi dobrih 20 minut vzpona ob robu južnega grebena in dosežemo 2441 metrov visok vrh.
Turrach - Geißeckhütte 1:30, Geißeckhütte - Rapitzsattel 1:40, Rapitzsattel - Eisenhut 1:20.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (junij).
zemljevid poti - Eisenhut
Ob poti: Geißeckhütte (1664m), Rapitzsattel (2088m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Turrach - Eisenhut1
Turrach - Eisenhut2
Turrach - Eisenhut3
Turrach - Eisenhut4
Turrach - Eisenhut5
Turrach - Eisenhut6
Turrach - Eisenhut7
Turrach - Eisenhut8
Turrach - Eisenhut9
Turrach - Eisenhut10
Turrach - Eisenhut11
Turrach - Eisenhut12
Turrach - Eisenhut13
Turrach - Eisenhut14
Turrach - Eisenhut15
Turrach - Eisenhut16
Turrach - Eisenhut17
Turrach - Eisenhut18
Turrach - Eisenhut19
Turrach - Eisenhut20
Turrach - Eisenhut21
Turrach - Eisenhut22
Turrach - Eisenhut23
Turrach - Eisenhut24
Turrach - Eisenhut25
Turrach - Eisenhut26
Turrach - Eisenhut27
Turrach - Eisenhut28
Turrach - Eisenhut29
Turrach - Eisenhut30
Turrach - Eisenhut31
Turrach - Eisenhut32
Turrach - Eisenhut33
Turrach - Eisenhut34
Turrach - Eisenhut35
Turrach - Eisenhut36
Turrach - Eisenhut37
Turrach - Eisenhut38
Turrach - Eisenhut39
Turrach - Eisenhut40
Turrach - Eisenhut41
Turrach - Eisenhut42
Turrach - Eisenhut43
Turrach - Eisenhut44
Turrach - Eisenhut45
Turrach - Eisenhut46
Turrach - Eisenhut47
Turrach - Eisenhut48
Turrach - Eisenhut49
Turrach - Eisenhut50
Turrach - Eisenhut51
Turrach - Eisenhut52
Turrach - Eisenhut53
Turrach - Eisenhut54
Turrach - Eisenhut55
Turrach - Eisenhut56
Turrach - Eisenhut57
Turrach - Eisenhut58
Turrach - Eisenhut59
Turrach - Eisenhut60
Turrach - Eisenhut61
Turrach - Eisenhut62
Turrach - Eisenhut63
Turrach - Eisenhut64
Turrach - Eisenhut65
Turrach - Eisenhut66
Turrach - Eisenhut67
Turrach - Eisenhut68
Turrach - Eisenhut69
Turrach - Eisenhut70
Turrach - Eisenhut71
Turrach - Eisenhut72
Turrach - Eisenhut73
Turrach - Eisenhut74
Turrach - Eisenhut75
Turrach - Eisenhut76
Turrach - Eisenhut77
Turrach - Eisenhut78
Turrach - Eisenhut79
Diskusija o izletu Turrach - Eisenhut
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki