Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Lavanttalske AlpeGroßer Speikkogel (Golica/Koralpe) / Weinebene - Großer Speikkogel (Golica/Koralpe)
  

Weinebene - Großer Speikkogel (Golica/Koralpe) (mimo križa Schäferkreuz)

 
Izhodišče: Weinebene (1668 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,8401°N / 15,0162°E
Cilj: Großer Speikkogel (Golica/Koralpe) (2140 m)
Ime poti: mimo križa Schäferkreuz
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 472 m
Višinska razlika po poti: 575 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2172
Ocena: 1 glasov
Število slik: 50
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Preko enega od mejnih prehodov z Avstrijo (Korensko sedlo, predor Karavanke, prelaz Ljubelj, prelaz Jezerski vrh, prelaz Pavličev vrh) se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo po t.i. južni avtocesti proti Gradcu / Graz. Po omenjeni avtocesti se peljemo do kraja Wolfsberg, kjer zapustimo avtocesto, nato pa, ko prispemo do stare oz. regionalne ceste z vožnjo nadaljujemo v smeri kraja St. Gertraud. V kraju St. Gertraud opazimo oznake za alpski prelaz Weinebene, ki nas usmerijo desno na vzpenjajočo asfaltno cesto. Po omenjeni cesti se peljemo približno 18 km, nato pa prispemo do omenjenega alpskega prelaza, kateri se nahaja na nadmorski višini 1668 m. Parkiramo na velikem označenem parkirišču ob prelazu.
b) Preko mejnega prehoda Holmec ali Vič se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti kraju Wolfsberg. Iz Wolfsberga nadaljujemo po regionalni cesti v smeri kraja St. Gertraud. V kraju St. Gertraud opazimo oznake za alpski prelaz Weinebene, ki nas usmerijo desno na vzpenjajočo asfaltno cesto. Po omenjeni cesti se peljemo približno 18 km, nato pa prispemo do omenjenega alpskega prelaza, kateri se nahaja na nadmorski višini 1668 m. Parkiramo na velikem označenem parkirišču ob prelazu.
c) Najprej se zapeljemo v Maribor, nato pa z vožnjo nadaljujemo po avtocesti proti MP Šentilj in naprej po avstrijski avtocesti proti Gradcu / Graz. Omenjeno avtocesto zapustimo na izvozu za kraj Lipnica / Leibnitz. Ko zapeljemo z avtoceste v krožišču nadaljujemo v smeri kraja Lipnica / Leibnitz ter se v nadaljevanju peljemo južno od vasi Gralla, ki je danes že nekakšen obrobni del Lipnice. V nadaljevanju nas cesta vodi mimo industrijske oz. trgovske cone, mi pa v krožišču ob trgovini Hofer nadaljujemo "naravnost" na drugi izvoz v smeri kraja Lonč / Deutschlandsberg. V nadaljevanju se nekaj časa peljemo po glavni cesti, nato pa za vasjo Graschach zavijemo desno v smeri kraja Lonč / Deutschlandsberg. V krožišču v neposredni bližini kraja Lonč / Deutschlandsberg, pa nadaljujemo "naravnost" v smeri alpskega prelaza Weinebene. Od tu naprej se cesta prične strmeje vzpenjati, mi pa ji sledimo približno 20 km do že omenjenega prelaza, kjer parkiramo na urejenem parkirišču.

Opis poti:

S prelaza Weinebene nadaljujemo proti jugozahodu, kjer nas ob koči Weinebenehaus (nekoliko stran se nahaja še koča Göslerhütte) planinske smerne table za Gr. Speikkogel (Gr. Speikkogel je najvišji vrh Golice / Koralpe), Jauksattel / Kleinalp, Grillitschhütte, Großhöllerhütte in Koralpenhaus usmerijo na zložno makadamsko cesto, ki se vzpne čez zložno travnato pobočje. Markirana pot, ki se nadaljuje po cesti kmalu preči pašno ograjo, le ta pa nas po nekaj minutah pripelje na manjši preval, s katerega se nam odpre lep pogled proti najvišjemu vrhu Golice ter na vrhove severno do severovzhodno od omenjenega vrha. Ko se cesta prične spuščati, pa se rahlo v desno odcepi vzporedna markirana planinska pot, ki se nadaljuje čez prostrane pašnike. Ko se pot preneha zložno spuščati, se rahlo vzpne in se vrne na cesto, katera je že od samega začetka zaprta za javni promet. V nadaljevanju se cesta zložno do zmerno vzpenja po jugovzhodnih pobočjih vrha Brandhöhe (1886 m (Brandhöhe je vrh, ki se nahaja nad vlečnicami smučišča Weinebene)), nekoliko naprej pa še vrha Moschkogel (1916 m). Ko prispemo na pobočja slednjega vrha, pa se cesta prične strmeje spuščati proti sedlu, kateri se nahaja južno od omenjenega vrha.
Na sedlu, kjer je označeno razpotje prispemo z avstrijske Štajerske / Steiermark na avstrijsko Koroško / Kärnten, mi pa nadaljujemo rahlo desno na kolovoz, ki preči pobočja proti desni (kolovoz kratek čas ni markiran, saj markirana pot vodi desno do bližnje koče Grillitschhütte in od tam nazaj na kolovoz, pot naravnost ob ograji se nadaljuje proti vrhu Großer Speikkogel - razgledna pot).
Nekaj minut prečimo pobočja pod vrhom Hühnerstütze (1989 m), nato pa prispemo do križa Schäferkreuz, kjer se nam priključi že prej omenjena pot mimo koče Grillitschhütte. Tu nadaljujemo naravnost in v nekaj minutah prispemo na neizrazit preval med Hühnerstütze (1989 m) na levi in vrhom Sprungkogel (1868 m) na desni.
Na prevalu je označeno razpotje, kjer nadaljujemo rahlo levo v smeri vrha Großer Speikkogel (naravnost koča Großhöllerhütte). Pot nadaljujemo po širokem kolovozu, ki v nadaljevanju preči nekaj žuborečih potočkov. Zložen kolovoz, ki se sprva celo rahlo spušča, se nekoliko višje spremeni v zložno pešpot, katera se nadaljuje čez razgledne in zložne travnike. Nekoliko naprej se v desno odcepi še pot h koči Koralpenhaus, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri vrha Großer Speikkogel. V nadaljevanju markirana pot zavije nekoliko v levo ter se prične zmerno vzpenjati čez nekoliko bolj strmo pobočje. Sledi še kratek bolj strm vzpon in pot nas pripelje na manjše sedlo med vrhovoma Seespitz in Großer Speikkogel.
Na omenjenem sedlu dosežemo markirano razgledno pot Weinebene - Großer Speikkogel, kateri sledimo v desno. V nadaljevanju se pričnemo nekoliko strmeje vzpenjati proti najvišjemu vrhu Golice. Višje se pot položi in nas s pobočja pripelje na vršni greben, kjer nadaljujemo desno. Od tu sledi le še nekaj minut hoje in pot nas pripelje do križa, kateri se nahaja na vrhu Großer Speikkogel.

Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Seespitz (Golica/Koralpe)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe1 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe2 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe3 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe4 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe5 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe6 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe7 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe8 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe9 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe10 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe11 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe12 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe13 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe14 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe15 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe16 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe17 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe18 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe19 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe20 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe21 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe22 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe23 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe24 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe25 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe26 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe27 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe28 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe29 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe30 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe31 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe32 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe33 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe34 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe35 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe36 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe37 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe38 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe39 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe40 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe41 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe42 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe43 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe44 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe45 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe46 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe47 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe48 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe49 Weinebene - grosser_speikkogel_golica_koralpe50
Diskusija o izletu Weinebene - Großer Speikkogel (Golica/Koralpe) (mimo križa Schäferkreuz)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki