Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

11.12.2017 Snežne razmere 11.12.2017

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 11. 12. 2017
Nevarnost je 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - VELIKA.
Glavni problem: nov sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1000 m VELIKA, 4. stopnje, nižje pa ZMERNA, 3. stopnje. Nevarna so strma pobočja in mesta z napihanim snegom, kjer se lahko prožijo plazovi novega, suhega snega, pod okoli 1500 m pa tudi plazovi razmočenega snega. Razmere se zaradi sneženja in dvigajoče se meje sneženja spreminjajo!

Snežne razmere
V preteklih dneh je v gorah zapadlo od 20 do več kot 70 cm snega, veter je na izpostavljenih legah delal zamete in gradil opasti. V noči na soboto se je ohladilo, v nedeljo pa spet segrelo in danes je ledišče na 2000 m nad morjem. Ob ponovnih padavinah je včeraj snežilo, ponoči pa se je meja sneženja dvigovala in danes je večinoma na okoli 1800 m. Na območju vzhodnih Karavank in Pohorja je bilo večinoma suho. Snežna odeja je mehka in rahla, pod mejo sneženja pa sneg postaja vse bolj moker, napit z vodo in težak. Pod okoli 1000 m sneg hitro kopni, višje pa se predvsem hitro seseda. Piha viharni jugozahodnik, ki bo zlasti v visokogorju sneg močno spihal.

Predviden razvoj vremena
V prihodnjih dneh bo prevladovalo oblačno vreme. Pogoste in obilnejše padavine bodo predvsem na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank, nekoliko manj jih bo v osrednjih Karavankah in v Kamniško Savinjskih Alpah, bolj malo pa v vzhodnem delu naših gora. Meja sneženja se bo danes ponoči prehodno dvignila tudi nad 2000 m nadmorske višine, jutri pa se bo že spuščala in bo zvečer na okoli 1100 m. Pihal bo viharni jugozahodni do južni veter, ki bo jutri čez dan oslabel. V sredo bo oblačno in občasno bo v gorah snežilo. Nekoliko več padavin bo v Julijskih Alpah, proti vzhodu pa le malo.

Tendenca snežnih razmer
Pod mejo sneženja se bo sneg zaradi otoplitve in dežja precej sesedel in razmočil. Tam se bodo s strmejših pobočij lahko prožili plazovi mokrega snega, tudi talni. Nevarnost plazov bo povečana tudi v sredogorju! Višje se bodo prožili plazovi suhega snega zaradi obilice novega snega in to predvsem v Julijcih in zahodnih Karavankah, nekoliko manj v osrednjih Karavankah in Kamniško Savinjskih Alpah. Zaradi močnega vetra bodo nastajali zameti in opasti, izpostavljene lege bodo močno spihane. V sredo se bo zaradi ohladitve snežna odeja nekoliko stabilizirala, v visokogorju pa bo ostala labilna. Obiska gora zaenkrat ne priporočamo!

Naslednja objava: sreda, 13. 12. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere 11.12.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 11.12.2017 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 11.12.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 11.12.2017 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki