Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

16.3.2018 Snežne razmere 16.3.2018

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 16. 3. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg, moker sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno ZNATNA, 3. stopnje. To velja predvsem za Julijske Alpe in zahodne Karavanke, kjer je preteklo noč zapadlo nekaj več snega. Drugod po naših gorah je nevarnost ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom. Tam lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Ob morebitnem sončnem vremenu se nevarnost še nekoliko poveča sredi dneva in popoldne. S strmih, travnatih pobočij se lahko pod okoli 1500 m prožijo tudi posamezni talni plazovi predvsem sredi dneva in popoldne, tudi v nižjih legah, kjer je zaradi otoplitve in dežja nekoliko tanjša snežna odeja premočena do tal.

Snežne razmere
Ponoči je na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank zapadlo od 10 do okoli 30 cm snega, ki ga je jugozahodni veter precej spihal. Drugod po naših gorah je bilo padavin precej manj, novega snega je tam okoli 5 cm. Meja sneženja je bila na zahodu med 900 in 1200 m, vzhodneje pa nekoliko višje. V visokogorju nad okoli 1500 m se novi sneg ni dobro sprijel z večinoma skorjasto podlago. Nižje, kjer je deževalo, je dež dodatno namočil snežno odejo. Pod okoli 1500 m je torej snežna odeja ojužena, mokra in zmehčana, višje pa je bodisi stara, večinoma skorjasta podlaga, le v senčnih legah je stari sneg ponekod mehak. V zahodnem delu naših gora pa je novi sneg mehak in rahel ter na vetru izpostavljenih legah spihan do stare podlage. Veliko je zametov.

Predviden razvoj vremena
Danes dopoldne bodo padavine večinoma ponehale, popoldne se bo oblačnost trgala. Bolj oblačno bo ostalo na območju Julijskih Alp, kjer bo lahko zgodaj popoldne še kakšna ploha. Dopoldne se bo jugozahodnik obračal v severozahodnik. Ledišče bo na nadmorski višini med 1700 in 1800 m. Ponoči se bo od juga pooblačilo, jutri dopoldne se bodo padavine od juga razširile nad vso Slovenijo. Meja sneženja bo sprva med 700 in 900 m, a se bo čez dan počasi spuščala, zvečer bo ponekod lahko snežilo do nižin. Ohladilo se bo. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Padavine bodo zvečer in v noči na nedeljo oslabele. V nedeljo bo oblačno in megleno, občasno bo ponekod še rahlo snežilo. Popoldne bo rahlo sneženje večinoma ponehalo. Veter bo šibak in spremenljive smeri. V ponedeljek bo pretežno oblačno in večinoma suho. Mrzlo bo, pihal bo veter od jugovzhodne do severovzhodne smeri.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo pod okoli 1600 m danes še sesedala in talila, višje pa zaradi negativne temperature le počasi preobražala. Veter bo prenašal sneg v zamete. Jutri bosta novo sneženje in ohladitev spremenili lavinske razmere. Nad okoli 900 m bo samo snežilo. V večjem delu naših gora bo nad okoli 900 m zapadlo od 20 do 30 cm snega, morda kje tudi več. Nad okoli 1200 m bo sneg suh in zato bo pod novim snegom ostala šibka plast, po kateri se bo v naslednjih dneh lahko novi sneg plazil. Ker bo suh, ga bo prenašal veter in delal nove zamete. Nižje se bo sneg sprva dobro sprijel s podlago, ob ohladitvi bo razmočena podlaga tudi pomrznila in zato postala stabilnejša. Nevarnost snežnih plazov bo ostala ZNATNA, 3. stopnje, v nižjih nadmorskih višinah pa bo stari sneg ob ohladitvi pomrznil, novega pa bo premalo, da bi povečal možnost plazenja.

Naslednja objava: ponedeljek, 19. 3. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 16.3.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 16.3.2018 Slika spletne kamere pri Koči na Dobrči. Vir: http://www.dobrca.com Snežne razmere 16.3.2018 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si Snežne razmere 16.3.2018 Slika spletne kamere pri Domu na Mirni gori. Vir: http://www.mirnagora.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki