Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

17.11.2017 Snežne razmere 17.11.2017

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 17. 11. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strmejša pobočja z NAPIHANIM SNEGOM, kjer lahko ob obremenitvi snežne odeje sprožite plaz kložastega snega. Nevarna so tudi strma travnata pobočja, ki so bila pred sneženjem kopna. Spontano plazenje je malo verjetno.

Snežne razmere
V sredo in četrtek je bilo v gorah večinoma oblačno, močnejšega vetra ni bilo. Nulta izoterma je bila v sredo na nadmorski višini okoli 900 m, v četrtek pa prehodno nad 2000 m. Do danes zjutraj se je spet sustila do okoli 1300 m nad morjem. Snežna odeja se je le počasi sesedala in slabo preobražala. Sneg je v visokogorju večinoma mehak in rahel, nižje pa se je včeraj ojužil in danes zaradi ohladitve pomrznil, predvsem na vetru izpostavljenih legah je na površini tanka skorja. Veliko je zametov, grebeni in vrhovi so močno spihani, ponekod do golega. Snežna odeja se začenja na precej različni nadmorski višini.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in megleno, ponekod bo občasno naletaval sneg. Jutri bo precej jasno, v nedeljo pa spet spremenljivo oblačno z nekaj popoldanskimi snežnimi plohami. Okrepil se bo severni veter. Temperaturne razmere se ne bodo bistveno spreminjale.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo zaradi hladnega vremena še naprej le počasi sesedala in preobražala. Tudi v soboto, ob sicer sončnem vremenu, sonce ne bo imelo dosti vpliva na preobražanje snega. Veter bo v nedeljo na izpostavljenih legah predvsem v visokogorju še prenašal sneg. Nevarnost snežnih plazov v visokogorju bo večinoma ostala ZMERNA, 2. stopnje.

Naslednja objava: ponedeljek, 20. 11. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere 17.11.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 17.11.2017 Slika spletne kamere na zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 17.11.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 17.11.2017 Slika spletne kamere na Rakitni. Vir: http://www.promet.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki