Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

19.4.2019 Snežne razmere 19.4.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju večjega dela naših gora nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. STOPNJE. Nevarna so predvsem strmejša in prisojna pobočja nad okoli 1800 m nadmorske višine, kjer se lahko sredi dneva in popoldne tudi spontano prožijo posamezni manjši plazovi mokrega snega. V visokogorju se še vedno lahko pod večjo obremenitvijo sproži kložast plaz. Nižje je stara snežna odeja večinoma uležana in preobražena in zato stabilna. Nevarnost se poveča sredi dneva in popoldne na osončenih legah zaradi vpliva sonca.

Snežne razmere
V sončnem vremenu se sneg čez dan ojuži, ponoči pa pomrzne. Nastaja skorja, ki je v osojah visokogorja še ni. Tam je sneg večinoma mehak in suh. Vetru izpostavljene lege so spihane, večina klož je na zahodnih in južnih straneh grebenov in sedel. Čez dan je sneg na prisojnih pobočjih zmehčan in moker.

Predviden razvoj vremena
Do ponedeljka bo precej jasno vreme, le danes bo sredi dneva in popoldne kar nekaj plitve kopaste oblačnosti, tako da bodo nekateri vrhovi lahko občasno v oblakih. Veter bo te dni šibak in spremenljive smeri, v nedeljo pa bo začel pihati jugozahodnik, ki se bo nekoliko okrepil v ponedeljek. V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno in ponekod megleno. Občasno bodo padavine, deloma plohe. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1500 m.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo ponoči pomrznila, čez dan pa se bo zlasti na prisojnih legah sneg ojužil in začel hitreje preobražati in tudi taliti. Krepila se bo skorja. Nevarnost snežnih plazov bo zjutraj in deloma dopoldne večinoma MAJHNA, čez dan pa se bo zlasti na prisojnih legah v visokogorju POVEČALA in bo ZMERNA 2. stopnje. V torek bo zapadlo nekaj novega snega, ki se bo predvidoma kar dobro sprijel s podlago. Južni in jugozahodni veter ga bo prenašal v zamete. Sprva bo snežna odeja večinoma stabilna, popoldne pa se bo predvsem v zahodnem delu naših gora, kjer pričakujemo nekoliko več padavin, nevarnost nekoliko povečala.

Naslednja objava: torek, 23. 4. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 19.4.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 19.4.2019 Slika spletne kamere na Soriški planini. Vir: http://www.litostrojska-koca.si Snežne razmere 19.4.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 19.4.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki