Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kje se nahaja Kozji vrh (1628 m)?

V Sloveniji

V Avstriji

Na meji med Slovenijo in Avstrijo

Novice

21.2.2018 Snežne razmere 21.2.2018

Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 21. 2. 2018
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v gorah povečini ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom predvsem v bolj senčnih legah, kjer je stari sneg še mehak in slabo preobražen. Predvsem tam lahko ob večji obremenitvi sprožite snežni plaz, na strmih mestih z napihanim snegom pa lahko ponekod sprožite snežni plaz tudi že ob manjši obremenitvi snežne odeje. Spontano plazenje je malo verjetno.

Snežne razmere
Od ponedeljka je prevladovalo oblačno in hladno vreme z občasnim rahlim sneženjem. Omembe vredna količina snega je zapadla le v vzhodnih Karavankah ter na Pohorju, do okoli 15 cm. Drugod je bilo novega snega le do okoli 5 cm. Pihal je veter vzhodnih smeri, ki je novi sneg spihal v zamete. Sneg ostaja suh in mehak, na vetru izpostavljenih legah je novi sneg spihan. Stara podlaga je na južnih pobočjih ter na planotah skorjasta, skorja pa večinoma ne drži človeške teže.

Predviden razvoj vremena
Oblačno in hladno vreme se bo nadaljevalo. Občasno bo rahlo snežilo, nekoliko izraziteje v noči na četrtek in v četrtek dopoldne, ter v petek. Več padavin bo v južni in vzhodni Sloveniji. Pihal bo zmeren, občasno okrepljen severovzhodni veter.

Tendenca snežnih razmer
Zaradi nizke temperature in večinoma oblačnega vremena se bo snežna odeja še naprej le počasi preobražala. V vzhodnem delu naših gora ter v hribih Notranjske, Kočevske in deloma osrednje Slovenije bo do petka zjutraj zapadlo okoli 20 cm snega, drugod pa od 5 do 10 cm. V osojah bo sneg mehak, v prisojah pa bo na stari, skorjasti podlagi novi rahel in mehak sneg. Nastajali bodo novi zameti, zlasti na območjih, kjer bo več novega snega. Predvsem v vzhodnih Karavankah se bo nekoliko povečala nevarnost snežnih plazov, drugod bo predvidoma novega snega premalo. Nevarna bodo mesta z napihanim snegom na bolj strmih pobočjih.

Naslednja objava: petek, 23. 2. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 21.2.2018 Slika spletne kamere s pogledom na Kanin. Vir: ARSO Snežne razmere 21.2.2018 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: https://www.bohinj.si Snežne razmere 21.2.2018 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 21.2.2018 Slika spletne kamere pri Domu pri Gospodični. Vir: http://www.xn--gospodina-rfb.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki