Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

21.3.2018 Snežne razmere 21.3.2018

Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 21. 3. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1200 m večinoma ZNATNA, 3. stopnje. Nižje je zaradi nizkih temperatur in majhne količine novega snega nevarnost ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom. Tam lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Spontano plazenje je manj verjetno.

Snežne razmere
Nadaljuje se večinoma suho in mrzlo vreme. Sneg, ki je zapadel do ponedeljka zjutraj je večinoma ostal suh in rahel, veter ga je spihal v zamete. Le ponekod v nižjih nadmorskih višinah je na prisojnih pobočjih nastala tanka skorja. Stara snežna odeja je zaradi plasti novega snega ostala razmeroma topla. Zaradi mrzlega zraka so nastali pogoji za razvoj globinskega sreža. Na vetru izpostavljenih legah, kjer je sneg spihan, pa je stari sneg pomrznil in je trd in poledenel.

Predviden razvoj vremena
Danes bo zmerno do pretežno oblačno, popoldne bo več sonca. Pihal bo okrepljen severovzhodnik. Temperatura bo pod ničlo. Jutri bo pretežno jasno in še vetrovno ter mrzlo. V petek bo spet bolj oblačno, veter pa bo oslabel. Ledišče se bo dvignilo malo nad 1000 m nad morjem. Ob koncu tedna bo delno jasno, čez dan bo nastajala razmeroma plitva kopasta oblačnost, zato bo občasno tudi megleno. Še nekoliko topleje bo, a ledišče bo predvidoma ostalo pod 1400 m nadmorske višine. Pihal bo šibak jugovzhodnik.

Tendenca snežnih razmer
Zaradi nizkih temperatur bo vrhnja plast snega ostala suha in mehka, le na prisojnih pobočjih se bo pod vplivom sonca čez dan nekoliko ojužila in ponoči pomrznila, nastajala bo skorja, ki pa bo v visokogorju manj verjetna. Veter bo danes in jutri še prenašal sneg v zamete. Lavinske razmere se ne bodo kaj dosti spreminjale. Ker bo temperatura naraščala zelo počasi iz dneva v dan, se bo sneg predvsem v sredogorju od petka dalje nekoliko hitreje preobražal in tam se bo nevarnost snežnih plazov počasi zmanjševala, krepila se bo skorja. V visokogorju večjih sprememb zaenkrat ne pričakujemo. Zaradi možnosti nastanka globinskega sreža se s strmih pobočij lahko sprožijo posamezni kložasti plazovi.

Naslednja objava: sobota, 24. 3. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 21.3.2018 Slika spletne kamere na Vršiču. Vir: ARSO Snežne razmere 21.3.2018 Slika spletne kamere pri Koči na Dobrči. Vir: http://www.dobrca.com Snežne razmere 21.3.2018 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 21.3.2018 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki