Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

22.12.2017 Snežne razmere 22.12.2017

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 22. 12. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1400 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so strma pobočja in mesta z napihanim snegom, kjer lahko sprožite predvsem plaz kložastega snega, kložo lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje. Nižje je snežna odeja zaradi manjše količine snega in vmesnega dežja v preteklih dneh večinoma stabilna.

Snežne razmere
Nadaljuje se suho vreme. Snežna odeja se počasi seseda in preobraža. V zatišnih legah je večinoma mehka, na vetru izpostavljenih legah pa precej spihana, pa tudi trda. Predvsem v sredogorju je ponekod na površini tanka skorja. Veliko je zametov in opasti, grebeni in sedla so ponekod spihani do stare podlage. Do danes se je v višinah precejs egrelo. Plast zraka s temperaturo nad ničlo je od okoli 700 do 1800 m nadmorske višine. Zrak je suh, zato se snežna odeja ni ojužila.

Predviden razvoj vremena
Tudi v prihodnjih dneh se bo nadaljevalo suho in deloma sončno vreme. Do jutri opoldne bodo temperaturne razmere podobne kot danes, jutri popoldne pa se bo še segrelo in ledišče bo zvečer ter v nedeljo nad našimi najvišjimi vrhovi, v ponedeljek pa se bo že spustilo do nadmorske višine okoli 2500 m, v torek pa pod 1500 m. V ponedeljek bo zapihal jugozahodnik in v zahodnem delu naših gora se bo začela nabirati oblačnost. Rahle padavine bodo prevsem ponekod v Posočju ter v hribih Notranjske in severne Primorske. V torek se bodo padavine na zahodu nekoliko okrepile. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 600 in 900 m nad morjem.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo zaradi otoplitve hitreje sesedala, predvsem na južnih pobočjih bo nastajala skorja. Še vedno bo potencialno nestabilna na strmih pobočjih ter na mestih z napihanom snegom, ki jih je precej. Nevarnost snežnih plazov bo ostala nad okoli 1600 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa bo MAJHNA, 1. stopnje.

Naslednja objava: torek, 26. 12. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere 22.12.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 22.12.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 22.12.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 22.12.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Mirni gori. Vir: http://www.mirnagora.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki