Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

27.1.2020 Snežne razmere 27.1.2020

Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je povsod v naših gorah MAJHNA, 1. stopnje. Plazovne razmere se ob koncu tedna niso spremenile.

Snežne razmere
Ob koncu tedna ni bilo omembe vrednih padavin, ponekod je nad okoli 1500 m zapadlo par cm snega. Zaradi dokaj oblačnega vremena sonce ni imelo večjega vpliva na sneg. Snežna odeja je večinoma trda ali skorjasta, ponekod poledenela, le v senčnih legah visokogorja je ponekod sneg še mehak ali pokrit s tanko skorjo. Na vetru izpostavljenih legah je sneg močno spihan, grebeni so večinoma poledeneli.

Predviden razvoj vremena
Danes bo sončno, popoldne se bo v zahodnih in južnih Julijcih ter v predgorju začela nabirati oblačnost. Temperatura bo večinoma okoli ničle, v visokogorju pa nekaj stopinj pod ničlo. Veter bo šibak, popoldne bo začel pihati jugozahodnik in se bo krepil. Ponoči se bodo na zahodu začele pojavljati padavine. Jutri bo oblačno in megleno. Dopoldne bodo padavine predvsem na območju Julijskih Alp in zahodnih ter osrednjih Karavank ter deloma v Kamniških Alpah. Popoldne ali zvečer se bodo padavine od severa začele pojavljati tudi drugod. Meja sneženja bo sprva na okoli 1200 m nad morjem, zvečer se bo pustila pod 1000 m. Pihal bo močan jugozahodnik, ki se bo ob prehodu hladne fronte proti večeru obrnil v severno do severozahodno smer. Nekoliko se bo ohladilo. V sredo bo dokaj sončno vreme. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1200 m. Pihal bo šibak do zmeren severozahodnik.

Tendenca snežnih razmer
Plazovne razmere se bodo jutri spremenile zaradi novega snega. Nevarnost se bo predvidoma povečala na 2. stopnjo. Snežilo bo na trdo in poledenelo podlago, zato se novi sneg ne bo sprijel s podlago. Močan jugozahodnik ga bo prenašal v zamete, ki bodo potencialno precej labilni. Ob koncu padavin bo zapihal še severni veter, zato bo nekaj zametov tudi na južnih straneh grebenov in sedel. S strmih pobočij se bodo lahko prožili manjši plazovi suhega, nesprijetega snega. Na mestih z napihanim snegom boste lahko že na srednje strmih pobočjih hitro sprožili plaz kložastega snega že ob manjši obremenitvi snežne odeje. Vetru izpostavljena mesta bodo spihana do stare podlage in tam ter na grebenih bo še naprej nevarnost zdrsov.

Naslednja objava: sreda, 29. 1. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 27.1.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 27.1.2020 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 27.1.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 27.1.2020 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki