Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

28.3.2018 Snežne razmere 28.3.2018

Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 28. 3. 2018
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1300 m večinoma ZMERNA, 2 stopnje. Nižje je zaradi manjših količin snega in že bolj preobraženega snega nevarnost MAJHNA, 1. stopnje. Glavna težava je še vedno šibka povezava med staro tršo plastjo in večjimi količinami novejšega nesprijetega snega. Nove plasti, predvsem v klože napihanega snega so potencialno nestabilne. Sredi dneva in popoldne postane na prisojnih pobočjih sneg še nekoliko labilnejši. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom. Tam lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Verjetnost za spontano plazenje se čez dan nekoliko poveča na prisojnih pobočjih predvsem pod okoli 1500 m nadmorske višine.

Snežne razmere
Snežna odeja je v senčnih legah večinoma mehka ali pomrznjena. Drugod je skorjasta, na vetru izpostavljenih legah spihana. Razmere se krajevno hitro spreminjajo. Na osončenih legah se sneg čez dan ojuži, ponoči pa pomrzne. Veliko je klož.

Predviden razvoj vremena
Danes bo dokaj sončno vreme, pihal bo okrepljen jugozahodnik. Jutri bo oblačno. Dopoldne bodo padavine predvsem v zahodnem delu naših gora, popoldne ali zvečer se bodo razširile proti vzhodu. Meja sneženja bo večinoma med 1300 in 1500 m. V petek bodo padavine prehodno oslabele in na vzhodu prehodno ponehale, a predvsem v Posočju bodo še zmerne jakosti. Meja sneženja bo nekoliko nihala. V soboto se bodo padavine spet razširile proti vzhodu, v noči na nedeljo se bo meja sneženja lahko spustila tudi pod 1000 m.

Tendenca snežnih razmer
Lavinske razmere se bodo od jutri dalje hitro spreminjale. NAD mejo sneženja se bo debelila snežna odeja. Veter bo delal zamete. Do petka zjutraj bo v Julijcih in zahodnih Karavankah predvidoma zapadlo od 20 do okoli 50 cm snega, vzhodneje pa do okoli 20 cm. Višje bo snežilo na večinoma skorjasto podlago, zato bo pod novim snegom šibka plast. Nižje bo sneg moker in se bo bolje sprijel s podlago. S strmih pobočij se bodo lahko prožili plazovi nesprijetega snega, zaradi napihanega snega bo snežna odeja spet pogojno bolj nestabilna. POD mejo sneženja pa bo dež razmočil staro snežno odejo, zato se bodo s strmih pobočij lahko prožili talni plazovi. Nižje, kjer je sedaj snega malo, bo zato nevarnost manjša.

Naslednja objava: petek, 30. 3. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 28.3.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 28.3.2018 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 28.3.2018 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si Snežne razmere 28.3.2018 Slika spletne kamere na Vojskem. Vir: http://www.tsk-idrija.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki