Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

8.3.2019 Snežne razmere 8.3.2019

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je predvsem v visokogorju zahodnih in osrednjih Julijskih Alp zaradi novega snega ZNATNA, 3. stopnje, drugod pa MAJHNA do ZMERNA (1-2), odvisno od količine snega. V visokogorju zahodnih in osrednjih Julijcev se lahko sproži plaz novega snega na bolj strmih pobočjih, ker je snežilo na večinoma skorjasto in trdo podlago. Veliko je napihanega snega, zato so nevarnejša severna in vzhodna pobočja. Nižje je deževalo, v osrednjem in vzhodnem delu naših gora pa padavin sploh ni bilo, zato se lavinske razmere niso spremenile. Predvsem v visokogorju je predvsem na vetru izpostavljenih legah NEVARNOST ZDRSOV.

Snežne razmere
Novi sneg je rahel in mehak, zaradi močnega jugozahodnika je precej spihan, nastale so nove klože na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. Na vetru izpostavljenih mestih je novi sneg spihan tudi do trde in deloma poledenele podlage. Nižje, kjer je deževalo, je sneg kopnel, s strmih pobočij se tam lahko sproži kakšen plaz razmočenega snega. V osrednjih in vzhodnih Karavankah ter v Kamniško Savinjskih Alpah ni bilo omembe vrednih padavin, zato je tam le stara snežna odeja, ponekod pokrita z nekaj centimetri novega snega. Snežna odeja je tam trda ali pa nekoliko zmehčana in dobro preobražena.

Predviden razvoj vremena
Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nastala bo kakšna kratkotrajna ploha. Vrhovi bodo lahko občasno v oblakih. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1800 m. Pihal bo zmeren jugozahodnik, ki bo popoldne slabel. Jutri bo zmerno do pretežno oblačno in brez omembe vrednih padavin. Jugozahodnik se bo čez dan spet krepil. Ledišče se bo popoldne dvignilo nad 2000 m. V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno in še malo topleje. Še bo pihal jugozahodnik. Zvečer in v noči na ponedeljek se bodo začele pojavljati padavine, ki bodo v ponedeljek čez dan oslabele. Hladilo se bo, meja sneženja se bo v ponedeljek postopno spustila do okoli 500 m nadmorske višine.

Tendenca snežnih razmer
V večjem delu naših gora se lavinske razmere ne bodo kaj dosti spreminjale. Na osončenih legah se bo sneg čez dan nekoliko zmehčal in ponoči pomrznil. Na območjih z novim snegom na zahodu pa se bo novi sneg počasi sesedal in preobražal. Šibka plast med starim in novim snegom bo ostala, zato bodo nevarne klože na bolj strmih pobočjih, kjer se bo lahko ob obremenitvi snežne odeje sprožil plaz kložastega snega. Postopna otoplitev bo do nedelje nekoliko pospešila preobrazbo novega snega, a hkrati bo sneg zato zlasti na prisojnih pobočjih čez dan bolj labilen.

Naslednja objava: ponedeljek, 11. 3. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 8.3.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 8.3.2019 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 8.3.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 8.3.2019 Slika spletne kamere na Sviščakih. Vir: https://www.s59dgo.org
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki