Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

13.4.2017 Snežne razmere v gorah 13.4.2017

Splošna stopnja nevarnosti - četrtek, 13. 4. 2017
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: ugodne razmere, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma stabilna, snega je v gorah malo.

Snežne razmere
Sneg je večinoma dobro preobražen. Snežna odeja je zjutraj pomrznjena in trda. Čez dan se zlasti na osončenih legah, nižje pa tudi v senci, ojuži. Višina snežne odeje je neenakomerna, snega je v gorah malo in se hitro tali. Možnost, da bi sprožili kakšen snežni plaz, je majhna.

Predviden razvoj vremena
Danes bo sprva zmerno do pretežno oblačno, čez dan se bo delno zjasnilo. Popoldne bodo nastale posamezne kratkotrajne plohe. Jutri bo zjutraj in dopoldne pretežno oblačno, popoldne pa večinoma sončno. Nastale bodo krajevne plohe, ki se bodo nadaljevale v noč na soboto. Meja sneženja bo med 2000 in 2100 m nadmorske višine. V soboto bo oblačno s padavinami, ki bodo zvečer od severa ponehale. Meja sneženja se bo spustila do okoli 1800 m nad morjem. Zapade lahko do 20 cm snega. V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bodo še manjše, krajevne padavine. V ponedeljek bo suho in deloma sončno vreme.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja je razmeroma stabilna. V soboto bo snežilo na razmeroma trdo podlago, zato bo novi sneg z njo slabše sprijet. V krajih, kjer bo padlo vsaj 20 cm snega, bo novi sneg potencialno labilen. S strmih pobočij bodo možni tudi manjši plaziči novega snega ali osipi. Tudi v nedeljo bo novi sneg še lahko potencialno nestabilen, potem pa se bo predvidoma že toliko sesedel, da se bo možnost plazenja zmanjšala.

Naslednja objava: petek, 14. 4. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 13.4.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere v gorah 13.4.2017 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere v gorah 13.4.2017 Slika spletne kamere s pogledom na Begunjščico. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere v gorah 13.4.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere v gorah 13.4.2017 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki