Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

22.4.2017 Snežne razmere v gorah 21.4.2017

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 21. 4. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je v Julijskih Alpah nad nadmorsko višino okoli 2100 m ZMERNA, 2. stopnje, drugod pa MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma stabilna, le na mestih z napihanim snegom, predvsem na južnih straneh grebenov, je veliko napihanega snega od zadnjega sneženja. Tam lahko sprožite plaz kložastega snega. Kjer je novi sneg spihan, je podlaga trda in je nevarnost zdrsov.

Snežne razmere
Močan severni veter je včeraj in predvčerajšnjim naredil številne zamete predvsem na južnih pobočjih. Ta sneg je zaradi nizkih temperatur in tudi zaradi oblačnega vremena v preteklih dneh slabše sprijet s podlago. Na vetru izpostavljenih legah je novi sneg skoraj povsem spihan do stare, trde in deloma poledenele podlage.

Predviden razvoj vremena
Jutri dopoldne bo precej jasno, popoldne se bo od severa zmerno pooblačilo. Že danes je v višinah začel dotekati toplejši zrak, jutri pa bo 0 stopinj na nadmorski višini okoli 2100 m. Pihal bo večinoma šibak jugozahodni veter. V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno, vrhovi bodo občasno v oblakih. Manjše padavine ne bodo kaj dosti spremenile lavinskih razmer. Nekoliko hladneje bo, ledišče bo na nadmorski višini med 1400 in 1700 m. V ponedeljek bo v vzhodnem delu naših gora delno jasno, drugod pa pretežno oblačno in megleno. Pihal bo jugozahodnik.

Tendenca snežnih razmer
Sneg, ki je zapadel v preteklih dneh, se je danes pod vplivom sončnega vremena na južnih pobočjih nekoliko ojužil, ponoči bo pomrznil. Jutri se bo ob otoplitvi in v sončnem vremenu hitreje preobražal, postopno se bo novi sneg sprijel s staro podlago. V nedeljo bo zaradi nižje temperature in bolj oblačnega vremena snežna odeja ostala dokaj stabilna. Podobno bo v ponedeljek.

Naslednja objava: ponedeljek, 24. 4. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 21.4.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere v gorah 21.4.2017 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere v gorah 21.4.2017 Slika spletne kamere s pogledom na Begunjščico. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere v gorah 21.4.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere v gorah 21.4.2017 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki