Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

22.3.2017 Snežne razmere v gorah 22.3.2017

Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 22. 3. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je danes nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, ki so na vseh straneh grebenov. Možni so tudi posamezni manjši spontani plazovi mokrega snega, na strmejših pobočjih v nižjih nadmorskih višinah so možni talni plazovi mokrega snega.

Snežne razmere
Sneg je, razen v osojah visokogorja, že kar dobro preobražen. Snežna odeja je danes pomrznjena predvsem nad nadmorsko višino okoli 1800 m ter v vzhodnem delu naših gora, kjer je bila noč jasna. Drugod je večinoma zmehčana in mokra. Višina snežne odeje je zlasti v visokogorju zelo neizenačena, na vetru izpostavljenih legah je ponekod kopno. Zaradi padavin se bo stanje snežne odeje danes čez dan spreminjalo.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in megleno. Čez dan bodo občasne manjše padavine, na Pohorju in v vzhodnih Karavankah pa bo suho. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1800 m. Višje bo lahko do večera zapadlo od 5 do 10 cm snega, več v Julijcih, nižje pa bo dež dodatno razmočil sneg. Pihal bo jugozahodnik. Jutri bo v vzhodnem delu naših gora delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, drugod pa spremenljivo do pretežno oblačno. Še se bodo pojavljale občasne manjše krajevne padavine z mejo sneženja na okoli 1900 m nad morjem. Ledišče bo med 1500 in 2700 m nad morjem. Pihal bo jugozahodnik. Vendarle bo ponekod nekaj več sonca kot danes. V petek bo prevladovalo sončno vreme. Veter bo šibak. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2800 m.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja je razmeroma stabilna, le sredi dneva in popoldne se na prisojnih pobočjih nekoliko labilizira. Kakšen snežni plaz lahko na teh mestih sprožite ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje, s strmih pobočij pa se lahko tudi spontano sproži kakšen plaz mokrega snega. Današnji novi sneg se bo v visokogorju slabo sprijel s skorjasto podlago in jutri se bo ob nekoliko višji dnevni temperaturi ter zaradi večje količine sončnega sevanja ta plast snega lahko spontano prožila s strmih pobočij. Ker pa bo novega snega malo, bodo to le manjši plazovi in osipi. Nižje, kjer je snežna odeja premočena do tal, deloma bo to pospešil še današnji dež, bodo s strmih pobočij možni posamezni talni plazovi mokrega snega. V petek bo ob razmeroma sončnem vremenu vpliv dnevnega segrevanja še večji, zato se bo zlasti na prisojnih pobočjih snežna odeja čez dan dodatno labilizirala.

Naslednja objava: petek, 24. 3. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 22.3.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere v gorah 22.3.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere v gorah 22.3.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere v gorah 22.3.2017 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki