Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

24.4.2017 Snežne razmere v gorah 24.4.2017

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 24. 4. 2017
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: ugodne razmere, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma stabilna, le na mestih z napihanim snegom, predvsem na južnih straneh grebenov, je ponekod še nekaj klož.

Snežne razmere
V preteklih dneh se je v gorah nekoliko segrelo, a ledišče ni preseglo nadmorske višine 1800 m. Ob sončnem vremenu se je sneg, ki je zapadel sredi tedna, sesedal in preobražal ter nižje tudi kopnel. V nedeljo je ponekod zapadlo okoli 5 cm snega in nekoliko se je ohladilo. Sneg je krajevno precej različen. Na stari, trdi in tudi ponekod poledeneli podlagi je nekaj novega snega, ki je povečini skorjast, le ponekod v senčnih legah je še mehak. Precej je spihan v zamete.

Predviden razvoj vremena
Danes bo zmerno do pretežno oblačno in občasno tudi megleno. Manj oblačnosti bo v vzhodnem delu naših gora. Pihal bo zmeren jugozahodnik. 0 stopinj bo popoldne na nadmorski višini okoli 2100 m. Še topleje bo jutri, ko se bo ledišče dvignilo do okoli 2500 m nad morjem. Jugozahodnik se bo nekoliko okrepil. Manjše padavine se bodo danes pojavljale v hribih Notranjske, severne Primorske ter v zahodnih Julijcih, jutri pa lahko vse do Kamniških Alp. V sredo se bodo padavine na zahodu krepile. Pihal bo kar močan jugozahodnik. Meja sneženja se bo dvigala in bo popoldne na nadmorski višini okoli 2100 m. V četrtek bo oblačno in megleno s padavinami. Meja sneženja bo na okoli 1900 m nad morjem. V noči na petek se bo ob dotoku hladnejšega zraka spuščala in ob koncu padavin bo predvidoma lahko snežilo tudi do nadmorske višine okoli 500 m. Do petka zjutraj lahko nad okoli 1900 m zapade od 20 pa tudi do več kot 50 cm snega, več predvsem v Julijskih Alpah.

Tendenca snežnih razmer
Danes in jutri se bo sneg čez dan talil, ponoči pa bo pomrznil nad nadmorsko višino okoli 2000 m. V sredo bo v zahodnem in osrednjem delu naših gora nad 2100 m že zapadlo nekaj snega, največ pa v četrtek. Jugozahodni veter bo novi sneg spihal v zamete, tako da bodo na severnih in vzhodnih straneh grebenov nastala območja napihanega snega. S strmih pobočij se bodo že me sneženjem prožili plazovi novega, nesprijetega snega. Nevarnost snežnih plazov se bo zato v visokogorju predvidoma povečala na 3. stopnjo. Ob ohladitvi bo snežilo tudi nižje, a bo snega tam precej manj in zapadel bo na kopno podlago, zato tam ne bo povečane nevarnosti snežnih plazov.

Naslednja objava: petek, 28. 4. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 24.4.2017 Slika spletne kamere s pogledom na Triglavski ledenik. Vir: http://ktl.zrc-sazu.si Snežne razmere v gorah 24.4.2017 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere v gorah 24.4.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere v gorah 24.4.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere v gorah 24.4.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki