Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

28.3.2017 Snežne razmere v gorah 27.3.2017

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija
Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je zjutraj in deloma dopoldne MAJHNA, 1. stopnje. Čez dan se zaradi dnevnega segrevanja ter sončnega sevanja predvsem na prisojnih pobočjih poveča na ZMERNO, 2. stopnjo. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, ki so na vseh straneh grebenov. Možni so tudi posamezni manjši spontani plazovi mokrega snega, na strmejših pobočjih v nižjih nadmorskih višinah so možni talni plazovi mokrega snega.
Snežne razmere
Sneg je, razen v osojah visokogorja, kar dobro preobražen. Snežna odeja je zjutraj večinoma pomrznjena in trda, lahko tudi poledenela. Čez dan se zlasti na osončenih legah ojuži. Ledišče se je danes popoldne dvignilo do nadmorske višine okoli 2000 m. Višina snežne odeje je zlasti v visokogorju zelo neizenačena, na vetru izpostavljenih legah je ponekod kopno.
Predviden razvoj vremena
Do konca tedna se bo nadaljevalo precej jasno in toplo vreme, le v četrtek bo prehodno nekaj oblačnosti. Jutri bo ledišče nad našimi najvišjimi vrhovi, v sredo in četrtek pa se bo spet nekoliko znižalo in bo med 2200 in 2400 m nad morjem.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja je razmeroma stabilna, a zaradi visokih temperatur se čez dan predvsem pod vplivom sonca nekoliko labilizira zlasti na sončnih legah. Ponoči pomrzne in je zjutraj trda in ponekod lahko tudi poledenela. Snežna odeja se bo na prisojah in v sredogorju talila, tudi v osojah visokogorja se bo čez dan ojužila. Večjih sprememb lavinskih razmer do petka ne pričakujemo.

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 27.3.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere v gorah 27.3.2017 Slika spletne kamere s pogledom na Begunjščico. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere v gorah 27.3.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere v gorah 27.3.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Peci: Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere v gorah 27.3.2017 Slika spletne kamere na Kopah: Vir: http://www.vabo.si
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki