Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

3.3.2017 Snežne razmere v gorah 3.3.2017

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 3. 3. 2017
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: šibke plasti, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Sodra prekrita s snegom

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je nad nadmorsko višino okoli 1300 m ZNATNA, 3. stopnje, pod nadmorsko višino okoli 1300 m pa ZMERNA, 2. stopnje, v Kamniško Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah, kjer je snega manj, pa MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, ki so na vseh straneh grebenov. Tam lahko že ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz kložastega snega. Spontanega plazenja večinoma ne pričakujemo več. Sneg je zaradi močnega vetra, ki je pihal ob sneženju, precej spihan.

Snežne razmere
V snežni odeji je pod vrhnjo plastjo najnovejšega snega marsikje plast babjega pšena, kar pomeni potencialno drsno površino. Snežna odeja se je sicer ob deloma sončnem vremenu že nekoliko sesedla. Ledišče je bilo večinoma na nadmorski višini med 1300 in 1500 m, višje se je sneg bolj preobražal le na osončenih legah, v osojah pa je marsikje še ostal pršič. Veliko je klož, na vetru izpostavljenih legah je sneg marsikje povsem spihan do starejše podlage.

Predviden razvoj vremena
Danes bo zmerno do pretežno oblačno, nekoliko več sonca bo v vzhodnem delu naših gora. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Jutri bo v vzhodnih Karavankah delno jasno, drugod po gorah pa pretežno oblačno in marsikje megleno. občasne padavine bodo zjutraj in deloma dopoldne predvsem v zahodnih Julijcih, čez dan se bodo postopno širile nad zahodne in osrednje Karavanke in Kamniško Savinjske Alpe. Meja sneženja bo večinoma med 1200 in 1500 m, višja bo vzhodneje. Več padavin bo v Julijskih Alpah, kjer bo lahko zapadlo na zahodu tudi okoli 40 cm snega, drugod v Julijcih in v zahodnih Karavankah od 10 do 20 cm, v preostalem delu naših gora pa okoli 10 cm. Pihal bo okrepljen južni do jugozahodni veter. V noči na nedeljo se bodo padavine prehodno pojavljale tudi v vzhodnih Karavankah. V nedeljo in do ponedeljka zjutraj bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasne manjše padavine pričakujemo predvsem v Julijskih Alpah ter v hribih severne Primorske in Notranjske. Nekoliko hladneje bo, meja sneženja bo okoli 300 m nižje kot v soboto. Jugozahodni veter bo nekoliko oslabel.

Tendenca snežnih razmer
Danes se bo snežna odeja še naprej počasi sesedala in preobražala, v krajih s sončnim vremenom tudi v visokogorju, drugod pa le pod okoli 1500 m. Višje ter v senčnih legah bo sneg ostal slabo preobražen ter večinoma mehak in suh. Jutri se bo ob novem sneženju začel spet nabirati novi sneg, ki ga bo okrepljen jugozahodni veter prenašal v zamete na severne in vzhodne strani grebenov in sedel. Sneg bo nad okoli 1500 m večinoma suh in se bo slabo prijemal s podlago tam, kjer je površina skorjasta ali trša zaradi vetra. V nedeljo se zaradi precej oblačnega vremena in nekoliko nižjih temperatur novozapadli sneg večinoma ne bo kaj dosti sesedel in stabiliziral. Snežna odeja bo še naprej ostala POTENCIALNO NESTABILNA predvsem na mestih z napihanim snegom, kjer boste lahko sprožili plaz kložastega snega, na starih kložah pa bo tudi nov sneg. V Julijskih Alpah, kjer bo ob koncu tedna zapadlo več snega, pa pričakujemo tudi spontano plazenje predvsem s strmih pobočij.

Naslednja objava: ponedeljek, 6. 3. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 3.3.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere v gorah 3.3.2017 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere v gorah 3.3.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere v gorah 3.3.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere v gorah 3.3.2017 Slika spletne kamere na Rogli. Vir: ARSO
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki