Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

6.3.2017 Snežne razmere v gorah 6.3.2017

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 6. 3. 2017
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je nad nadmorsko višino okoli 1400 m ZNATNA, 3. stopnje, pod nadmorsko višino okoli 1300 m pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, ki so na vseh straneh grebenov. Tam lahko že ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz kložastega snega. Na strmih pobočjih so možni tudi spontani plazovi, predvsem manjši in srednje veliki. Sneg je zaradi močnega vetra na izpostavljenih legah precej spihan.

Snežne razmere
Ob koncu tedna je snežilo, meja sneženja je nihala med 1200 in 1600 m. V zahodnih Julijcih je zapadlo tudi do 80 cm snega, drugod v Julijskih Alpah in v zahodnih in osrednjih Karavankah ter v Kamniško Savinjskih Alpah od 20 do 50 cm, vzhodneje pa od 5 do okoli 10 cm snega. V visokogorju je bil sneg suh, nižje pa moker in se je s podlago dobro sprijel. Pod okoli 1600 m je vmes tudi deževalo. Pihal je veter zahodnih smeri, ki je delal zamete in gradil opasti. Snežna odeja je mehka in rahla, le veter je ponekod naredil skorjo, ki je ponekod lahko tudi razmeroma trda. Pod okoli 1300 m je sneg razmočen. Na snežni odeji je nekaj šibkih plasti, po katerih se sneg lahko splazi.

Predviden razvoj vremena
Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, deloma plohami. Lahko tudi zagrmi. Lokalno ni izključen pojav sodre ali babjega pšena. Tudi jutri bo še prevladovalo spremenljivo oblačno vreme z občasnimi krajevnimi padavinami. Ledišče je danes na nadmorski višini okoli 1300 m in tudi jutri ne bo dosti drugače. Količina padavin do srede zjutraj ne bo velika, nad okoli 1300 m lahko zapade od 5 do največ 10 cm snega, ki ne bo vplival na lavinske razmere. Danes bo veter zahodnih smeri slabel, jutri se bo čez dan okrepil severovzhodnik. Veter bo še prenašal sneg v zamete predvsem na izpostavljenih legah.

Tendenca snežnih razmer
Sneg se bo počasi sesedal in preobražal, nižje pa talil. Snežna odeja bo ostala potencialno nestabilna. Predvsem bodo nevarna mesta z napihanim snegom, kjer boste lahko že ob manjši obremenitvi sprožili snežni plaz kložastega snega. V sredo se bo začelo topliti, več bo tudi sončnega vremena. ZATO SE BO SNEŽNA ODEJA ČEZ DAN DODATNO LABILIZIRALA, ponoči pa, ko bo sneg pomrznil, bo manj labilna. Nastajala bo skorja.

Naslednja objava: sreda, 8. 3. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 6.3.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere v gorah 6.3.2017 Slika spletne kamere s pogledom na Begunjščico. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere v gorah 6.3.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere v gorah 6.3.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere v gorah 6.3.2017 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki