Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

7.4.2017 Snežne razmere v gorah 7.4.2017

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 7. 4. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je zjutraj in deloma dopoldne MAJHNA, 1. stopnje. Čez dan se zaradi dnevnega segrevanja ter sončnega sevanja predvsem na prisojnih pobočjih poveča na ZMERNO, 2. stopnjo. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom na osončenih legah. Na strmejših pobočjih so možni talni plazovi mokrega snega.

Snežne razmere
Sneg je, razen v osojah visokogorja, kar dobro preobražen. Snežna odeja je zjutraj večinoma pomrznjena in trda, lahko tudi poledenela. Čez dan se zlasti na osončenih legah, nižje pa tudi v senci, ojuži. Višina snežne odeje je neenakomerna, na vetru izpostavljenih legah je marsikje tudi v visokogorju kopno.

Predviden razvoj vremena
Danes bo zmerno do pretežno oblačno, nekaj več jasnine bo v zahodnih Julijskih Alpah. Od jutri dalje bo spet več sončnega vremena in tudi topleje bo. Ledišče bo jutri na nadmorski višini okoli 2500 m, v nedeljo in v ponedeljek pa na višini najvišjih vrhov. V torek bo oblačno s padavinami. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1200 m. Padavine bodo do srede zjutraj ponehale.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja je razmeroma stabilna, a zaradi visokih temperatur ter pod vplivom sonca se čez dan nekoliko labilizira zlasti na sončnih legah. Ponoči pomrzne in je zjutraj trda in ponekod lahko tudi poledenela. Snežna odeja se hitro tali. S strmih pobočij se lahko sproži kakšen plaz mokrega snega, lahko tudi talni, saj je snežna odeja nižje premočena do tal. V torek bo predvidoma zapadlo od 10 do okoli 20 cm snega. Nad nadmorsko višino okoli 1600 m se bo lahko novi sneg plazil s strmih pobočij. Nevarnost snežnih plazov se bo povečala.

Naslednja objava: sreda, 12. 4. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 7.4.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere v gorah 7.4.2017 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere v gorah 7.4.2017 Slika spletne kamere s pogledom na Begunjščico. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere v gorah 7.4.2017 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si Snežne razmere v gorah 7.4.2017 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki