Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

8.5.2017 Snežne razmere v gorah 8.5.2017

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 8. 5. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: ugodne razmere, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je danes v visokogorju, nad nadmorsko višino okli 2000 m, ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter mesta z napihanim snegom. Čez dan se snežna odeja pod vplivom sonca dodatno labilizira na osončenih legah. Jutri bo zaradi postopne ohladitve in oblačnega vremena nevarnost povsod MAJHNA, 1. stopnje.

Snežne razmere
Snežna odeja se preobraža in nižje tudi tali. Snežna odeja je večinoma kar dobro preobražena, le v senčnih legah je ponekod še slabše preobražen in skorjast sneg. Omembe vredna snežna odeja je le v visokogorju nad okoli 2000 m, na prisojnih pobočjih celo višje.

Predviden razvoj vremena
Jutri bo pretežno oblačno in občasno megleno. Občasno bodo krajevne padavine. Meja sneženja bo večinoma nad okoli 1500 do 1700 m, a se bo popoldne zniževala. Ledišče se bo postopno spustilo pod 1500 m. V sredo čez dan bo postopno že začel dotekati toplejši zrak, v četrtek in petek bo ledišče nad najvišjimi vrhovi.

Tendenca snežnih razmer
Lavinske razmere se bodo le malo spreminjale. Nov sneg nanje predvidoma ne bo vplival. Jutri in v sredo dopoldne bo zaradi prehodne ohladitve snežna odeja povsod večinoma stabilna. V četrtek in petek pa se bo zaradi otoplitve spet nekoliko labilizirala. V visokogorju bodo zato spet nekoliko nevarnejša strma pobočja, zlasti na osončenih legah, kjer se bo lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožil kakšen plaz mokrega snega. S strmih pobočij se bo lahko splazil tudi kakšen talni plaz razmočenega snega.

Naslednja objava: petek, 12. 5. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 8.5.2017 Slika spletne kamere s pogledom na Triglavski ledenik. Vir: http://ktl.zrc-sazu.si Snežne razmere v gorah 8.5.2017 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere v gorah 8.5.2017 Slika spletne kamere s pogledom na Begunjščico. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere v gorah 8.5.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki