Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Žrd / Sart / Reklanska dolina - Žrd / Sart

Reklanska dolina - Žrd / Sart

Natisni
Izhodišče: Reklanska dolina (700 m)
Širina/Dolžina: 46,3937°N 13,4405°E
Čas hoje: 5 h 15 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1624 m
Višinska razlika po poti: 1750 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 8.029
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 41
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Iz Kranjske Gore se čez mejni prehod Rateče zapeljemo do Trbiža / Tarvisio. V Trbižu nadaljujemo levo v smeri Bovca in cesti sledimo do križišča v bližini Rabeljskega jezera. Tu nadaljujemo desno v smeri Nevejskega prevala / Sella Nevea. S prevala se spustimo po cesti skozi številne tunele in galerije na reklansko stran. Približno 1km za zadnjim tunelom oziroma galerijo parkiramo na enem od parkirišč ob cesti.
Iz Bovca se zapeljemo do mejnega prehoda Predel, s katerega se spustimo na italijansko stran. Le malo za Rabeljskim jezerom pa pridemo do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Nevejskega prevala / Sella Nevea. Naprej sledi zgornjemu opisu.
Opis poti:
S parkirišča ob cesti se nato spustimo še nekaj deset metrov do mesta, kjer na levi strani ceste opazimo planinske oznake za planino Gorjuda (Casera Goriuda). Pot nas takoj povede v gozd, kjer se sprva zložno nato pa vse strmeje vzpenja. Po dobrih 20 minutah hoje pa nas pot pripelje do prvega zahtevnejšega dela, kjer s pomočjo jeklenice prečimo široko in zavarovano umetno polico. Podoben prehod se nato ponovi še dvakrat, pri vseh prehodih pa nas spremlja curljanje vodnih kapel, tako da smo kar dodobra mokri. Pot se nato še strmeje vzpenja po strmem in v mokrem za zdrs nevarnem pobočju. Vsa ključna mesta, predvsem prehodi čez grape pa so dobro zavarovana. Problem nastane le, če se na pot odpravimo po močnejšem deževju ali odjugi, ko so grape polne vode in je takrat prehod onemogočen. Strmina nato nekoliko popusti in precej zaraščena pot nas nato skozi gozd pripelje pod skalne pečine, kjer pot zavije ostro levo. S pomočjo jeklenice prečimo še eno kratko rahlo izpostavljeno mesto, nato pa težave izginejo. Naprej nas pot hitro pripelje iz gozda in pred seboj zagledamo staro pastirsko kočo (preurejena v bivak) na planini Gorjuda, kjer je razpotje poti. Nadaljujemo po desni strani koče v smeri bivaka Marrusich po precej zaraščeni poti, ki nas po krajšem vzponu ponovno privede v gozd. Precej zaraščena pot nekoliko naprej s pomočjo mostička preči hudourniški potok in nas za tem pripelje v redek povečini macesnov gozd. Tu se pot povsem približa mogočnim škrapljastim ploščam, nato pa se jim umakne rahlo v desno in se naprej vzpenja vzporedno z njimi. Ko se pot za kratek čas položi pa na desni strani opazimo vhod v ledeno jamo. Tu se lahko malce ohladimo, vzpon v jamo pa je zaradi ledu lahko smrtno nevaren. Naprej nas vse bolj razgledna pot čez niz dolinic pripelje na visokogorski svet Kaninskega pogorja. Po nadaljnjih nekaj minutah hoje po planotastem svetu pa pridemo na slabše označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno Tamaroz). Pot naprej se vzpenja po kraškem svetu polnem škrapelj in brezen zato pazljivo sledimo poti, ki nas po dobrih 20 minutah vzpona od razpotja, pripelje na pot Rifugio Giberti - Žrd. Tu nadaljujemo desno in razmeroma zložni poti sledimo do bivaka Marrusich, ki ga dosežemo po nekaj minutah. Le nekaj korakov od bivaka pa pridemo na preval Peravo, kjer je naslednje razpotje.
Nadaljujemo naravnost v smeri M.Sart po poti, ki se začne vzpenjati proti zahodu. Že kmalu pa se pot položi in zavije na desno severno stran Vrha Grubij. Precej položna pot pa nas nato pripelje na lep visokogorski travnik (Škrbina v Senožečah), kjer zapustimo mulatjero. Vzpon nadaljujemo desno in se po slabo vidni poti povzpnemo do grebena, kjer nadaljujemo vzpon. Pot naprej se strmo vzpenja po mestoma nekoliko izpostavljenem grebenu. Po polurnem vzponu, ko že mislimo, da smo na vrhu pa stopimo na predvrh Žrdi (v megli marsikdo misli, da je to vrh), s katerega se nam odpre lep pogled na naš cilj. Sledi rahel spust po komaj vidni poti, ki še naprej poteka po deloma izpostavljenem grebenu. Greben se nato z leve strani počasi razširi in pot nas po nadaljnjih nekaj minutah vzpona pripelje na razgleden vrh.
Izhodišče - planina Gorjuda 2:00, planina Gorjuda - bivak Marrusich 2:00, bivak Marrusich - Žrd 1:15.
zemljevid poti - Žrd / Sart
Ob poti: Planina Gorjuda (1404m), Bivak Marrusich (2041m), Škrbina v Senožečah (2131m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Reklanska dolina - Žrd / Sart1
Reklanska dolina - Žrd / Sart2
Reklanska dolina - Žrd / Sart3
Reklanska dolina - Žrd / Sart4
Reklanska dolina - Žrd / Sart5
Reklanska dolina - Žrd / Sart6
Reklanska dolina - Žrd / Sart7
Reklanska dolina - Žrd / Sart8
Reklanska dolina - Žrd / Sart9
Reklanska dolina - Žrd / Sart10
Reklanska dolina - Žrd / Sart11
Reklanska dolina - Žrd / Sart12
Reklanska dolina - Žrd / Sart13
Reklanska dolina - Žrd / Sart14
Reklanska dolina - Žrd / Sart15
Reklanska dolina - Žrd / Sart16
Reklanska dolina - Žrd / Sart17
Reklanska dolina - Žrd / Sart18
Reklanska dolina - Žrd / Sart19
Reklanska dolina - Žrd / Sart20
Reklanska dolina - Žrd / Sart21
Reklanska dolina - Žrd / Sart22
Reklanska dolina - Žrd / Sart23
Reklanska dolina - Žrd / Sart24
Reklanska dolina - Žrd / Sart25
Reklanska dolina - Žrd / Sart26
Reklanska dolina - Žrd / Sart27
Reklanska dolina - Žrd / Sart28
Reklanska dolina - Žrd / Sart29
Reklanska dolina - Žrd / Sart30
Reklanska dolina - Žrd / Sart31
Reklanska dolina - Žrd / Sart32
Reklanska dolina - Žrd / Sart33
Reklanska dolina - Žrd / Sart34
Reklanska dolina - Žrd / Sart35
Reklanska dolina - Žrd / Sart36
Reklanska dolina - Žrd / Sart37
Reklanska dolina - Žrd / Sart38
Reklanska dolina - Žrd / Sart39
Reklanska dolina - Žrd / Sart40
Reklanska dolina - Žrd / Sart41
Diskusija o izletu Reklanska dolina - Žrd / Sart
mirank9. 11. 2017
Turo na Žrd sva pred par leti zaključevala s spustom po tej poti do planine Zg gorjuda in potem v območju planine zavila desno in po stezi prečila na sedlo, kjer sva imela avto pri žičnici. Ta pot mi je ostala v spominu po zoprnih drsnih skalah preden prideš na omenjeno planino (podobno Kotu nad Lengarjevim routom) in sicer zanimivi stezici na N sedlo, ki pa se vleeečeee...
darinka423. 08. 2023 22:45:50
Nedolgo nazaj sva z Marijanom obrnila pri bivaku Marušič ker se je ob 12najsti uri pooblačilo čeprav je bila napoved šele pozno popoldne. Takrat sva šla po spodnji poti s Selle Neveje .Sestopila v dežju mimo koče Gilberti na izhodišče. Danes pa smo se vsi trije odločili, da gremo na Žrd iz Solbice. Po avtocesti do Tolmzza in potem po tisti ozki cesti na izhodišče. Lepa je ta pot . Do bivaka Igor Crasso. Ki je zgledno urejen. Potem pa po označeni poti do vrha. Tiste nevihte s pop tv , ki so jih včeraj napovedali so nekam poniknile. Krasno vreme smo imeli. Res pa je da je ta pot dolga in kondicijsko zahtevna. Še bolj andrenalinska je bila vožnja po ozki cesti za nazaj do Učje. Te pa res ne priporočam. Nekako smo jo preživeli.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki