Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Mala Ponca / Belopeška jezera - Mala Ponca

Belopeška jezera - Mala Ponca

Natisni
Izhodišče: Belopeška jezera (929 m)
Širina/Dolžina: 46,4733°N 13,6713°E
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 996 m
Višinska razlika po poti: 996 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 45.256
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 34
Število komentarjev: 23
Dostop do izhodišča:
Iz Kranjske Gore se čez mejni prehod Rateče peljemo proti Trbižu / Tarvisio. Že kmalu za mejnim prehodom pa se levo odcepi cesta v smeri Belopeških jezer / Laghi di Fusine, kateri nato v zmernem vzponu sledimo do velikega parkirišča pri Zgornjem Mangartskem (Belopeškem) jezeru.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po levi strani gostišča v smeri koče Zacchi. Pot sprva poteka po gozdni cesti, katero pa po nekaj minutah zapustimo, saj nas markacije usmerijo levo na širok kolovoz. Kolovoz po katerem hodimo pa se nekoliko višje spremeni v vzpenjajočo se peš pot. Razmeroma široka in dobro markirana pot pa nas nato v zmernem vzponu skozi gozd v dobri uri hoje od izhodišča pripelje do planinske koče Zacchi (do sem lahko tudi po gozdni cesti).
Od koče nadaljujemo po levi poti, ki gre že po nekaj korakih vzpona v gozd. Pot naprej sprva v zložnem, nato pa v zmernem vzponu preči pobočja proti severu, med tem pa preči večje število grap. Nekatere grape prehodimo s pomočjo mostičkov, druge pa po lepo urejeni poti. Gozdna pot pa nas višje pripelje do razgledne točke, s katere se nam odpre pogled na Belopeška jezera in okoliško hribovje. Pot gre nato ponovno v gozd in nas po nekaj nadaljnjih minutah lahkotne hoje pripelje do slabše označenega razpotja poti, kjer se desno odcepi kratka pot do zavetišča (1 minuta).
Le nekaj korakov naprej pa se nam z leve strani priključi markirana pot od spodnjega Belopeškega jezera. Nadaljujemo naravnost po poti, ki nas po nekaj 10 korakih pripelje do hudourniškega potoka po katerem teče prijeten studenček. Pot naprej preči omenjeni hudournik in se nato s pomočjo mostička vrne na desno stran (levi breg). Sledi krajši nekoliko bolj strm vzpon po široki stopničasti poti, ki nas vodi skozi macesnov gozd. Pot nato zavije nekoliko v levo in nas višje pripelje do izrazite grape, ki se spušča skoraj z vrha Male Ponce. Markirana pot tu zavije desno in se po nadaljnjem vzponu povsem približa mejnemu grebenu. Le nekaj metrov pred Škrbino pa deloma neoznačena pot zavije levo in preči pobočja mejnega grebena, na katerem opazimo številne stolpiče. Pot naprej v rahlem spustu preči rahlo izpostavljeno grapo, za katero zavijemo desno in se nato vzpenjamo ob vse bolj strmi grapi. Po krajšem vzponu nas pot pripelje na vrh grape med dva stolpiča Male Ponce. Oznaka na skali nas usmeri levo na strmo pot, ki se vzpne skozi rušje strmo navzgor. Strma in rahlo izpostavljena pot pa nas v 5 minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh Male Ponce.
Izhodišče - koča Zacchi 1:15, koča Zacchi - zavetišče pod Ponco 45 minut, zavetišče pod Ponco - Mala Ponca 45 minut.
zemljevid poti - Mala Ponca
Ob poti: Rifugio Zacchi (1380m), Zavetišče pod Ponco (1657m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Belopeška jezera - Mala Ponca1
Belopeška jezera - Mala Ponca2
Belopeška jezera - Mala Ponca3
Belopeška jezera - Mala Ponca4
Belopeška jezera - Mala Ponca5
Belopeška jezera - Mala Ponca6
Belopeška jezera - Mala Ponca7
Belopeška jezera - Mala Ponca8
Belopeška jezera - Mala Ponca9
Belopeška jezera - Mala Ponca10
Belopeška jezera - Mala Ponca11
Belopeška jezera - Mala Ponca12
Belopeška jezera - Mala Ponca13
Belopeška jezera - Mala Ponca14
Belopeška jezera - Mala Ponca15
Belopeška jezera - Mala Ponca16
Belopeška jezera - Mala Ponca17
Belopeška jezera - Mala Ponca18
Belopeška jezera - Mala Ponca19
Belopeška jezera - Mala Ponca20
Belopeška jezera - Mala Ponca21
Belopeška jezera - Mala Ponca22
Belopeška jezera - Mala Ponca23
Belopeška jezera - Mala Ponca24
Belopeška jezera - Mala Ponca25
Belopeška jezera - Mala Ponca26
Belopeška jezera - Mala Ponca27
Belopeška jezera - Mala Ponca28
Belopeška jezera - Mala Ponca29
Belopeška jezera - Mala Ponca30
Belopeška jezera - Mala Ponca31
Belopeška jezera - Mala Ponca32
Belopeška jezera - Mala Ponca33
Belopeška jezera - Mala Ponca34
Diskusija o izletu Belopeška jezera - Mala Ponca
žl1. 08. 2008
Do koče Zacchi precej hrupno,ker tovornjaki vozijo ogromne skale.Ko bo koča dograjena bo vsa lepa,čeprav je meni osebno tudi srara zelo ugajala.Meni je lepši prostop z Planiške strani.Od tu sem šla samo enkrat, Planiške strani pa mi je tura zelo pri srcu.nasmeh
branči14. 08. 2009
13.8.09 do Belopeških jezer. Pot nadaljevala proti koči Zacchi in bila kmalu pri njej. Od tu sva odšla proti bivaku Ponca, malo počila in se napotila proti vrhu Male Ponce. V zadnjem delu poti je potrebno kar nekaj pazljivosti, saj je na poti polno drobirja, ki otežuje hojo navzgor, še bolj pa hojo navzdol. Med nizkimi borovčki v zadnjem vzponu je potrebno iskati pot ki je slabo sledljiva, kar pomeni, da ta vrh ni pretirano obiskan. Tudi ta dan od bivaka naprej nisva srečala nikogar, tako da sva se naužila lepega dne in polno miru. Pri koči Zacchi pa je bilo polno ljudi, kar pričuje da je to zanimiva izletniška točka. Nives in Brančinasmeh
Kriška11. 10. 2009
Danes je Mala Ponca dočakala nekaj obiskovalcev, vendar posebne gneče na poti ni bilo, saj se je večina pohodnikov ustavila pri koči Zacchi.

Društvo, ki skrbi za urejenost in označenost markirane poti od zgornjega Belopeškega jezera do Vratic (oz. nekaj metrov pod njimi), si zasluži vse pohvale!
al130. 10. 2009
Včeraj sva bili s kolegico na Mali Ponci od spodnjega Belopeškega jezera. Pot se lepo vije skozi gozd in potem med macesni. Je tudi bolj razgledna ter neprimerno lepša od poti mimo koče Zacchi. Priporočava!
veoniq30. 10. 2009
Kakšne so pa razmere - je pot kopna?
veoniq30. 10. 2009
Kakšne so pa razmere - je pot kopna?http://www.hribi.net/slike/zmeden.gif
pika31. 10. 2009
Od jezer je pot je popolnoma kopna in lepo prehodna.
dogna29. 07. 2010
Včeraj sva bila z možem na vrhu. Naredila sva krožno pot. Start pri spodnjem jezeru,potem na vrh in mimo koče Zacchi nazaj. Čudovita tura.Vidljivost je bila enkratna,na Mangartu polno ljudi,midva pa sva bila sama in sva šele ob povratku z vrha srečala nekaj ljudi. Pod vratci je potrebno biti pazljiv, da zaviješ levo.Predlagam, da PD markira tudi pot iz Planice in skupaj z Italijani uredi krožno pot.
grega_p31. 07. 2010
Pred Vratci se na levo odcepi več stezic, vse vas pripeljejo v grapo pod Ponco, kakšna je bolj gostoljubna, druga manj. Sem pa postavil možica na odcepu tiste, ki je opisana tu zgoraj. Zadnji dež je kar dobro spral grapo, zatorej previdno pri drobirju!

Če bo kdo prespal v bivaku (zavetišče - slika 19), mu svetujem, naj pozabi na udobje, saj sta notri zgolj dva vzmetnika, brez žimnic in ena stara deka. Je pa jutro toliko lepše:-)
hosti15. 10. 2010
Čeprav smo oddaljeni tri ure vožnje, se je danes splačalo, saj so Julijci ponujali enkratne razglede. Zelo lepa pot na Malo Ponco mimo koče Zacchi, med zlato rumenimi macesni,v soncu,brez vetra, na vrhu pa dovolj prostora za uživanje v razgledih daaaaaaleč naokrog. Škoda da je dan kratek in se je treba hitro vrniti. Letos je to najbrž za nas zadnja tura v visokogorju, saj je že za nedeljo napovedan sneg. Lp
falcon1. 01. 2011
krasen pohod.nasmeh
VanSims2. 10. 2011
Pot navzgor niti ni tako zahtevna, dol pa je do pod Vratc, kjer se spet začnejo normalne markacije, prav zoprna. Delno zaradi grušča in drsljivosti, delno pa zato ker so tiste oranžne pike namalane tako da so sledljive le navzgor.
slavko11. 07. 2012
Ja, zanimiva pot, niti ne zahtevna, vendar je treba biti proti koncu pozoren namarkacije. Italijanske te pripeljejo do vratc kjer je sijajen razgled na Rateče in okolico. Že prej, treba zaviti levo, nekakšne čudne oranžne pike so kao markacije in strma pot pripelje (10- 15 min) do Male Ponce.
puma20. 08. 2012
Grapa pod Ponco danes zgleda malce drugače kot tu na sliki, s precej odloženega materiala, tudi markacije - tiste oranžne pike velik nasmeh čez grapo je bolj kot ne odneslo. Prav tako je pot do Vratic od razcepa Mala Ponca-Vratice naprej bolj kot ne podrta. Sicer pa do tu pot povsem enostavna, naprej pa težja, čez grapo tudi z vklopom pogona na vse 4 nasmeh, za navzdol mestoma zoprna zaradi finega peska in grušča.
Enka18. 08. 2013
Je šel kdo na Malo Ponco te dni? Kakšna je pot, še kar podrta?
istrumel21. 08. 2015
zanima me,če je kdo opravil pot na veliko Ponco in nato nadaljeval do male . Nikjer namreč ne najdem opisa poti in časa,ki ga za to potrebujem.zmeden
istrumel23. 08. 2015
včeraj bila gor, pot je normalno prehodna ni videti da bi bilo kaj podrto.
Ana00727. 10. 2015
Želim si to pot prehoditi pa me zanima, kaj dela pote iz Belopeških tako posebno zahtevno? Nisem ravno aplinist... Hvala nasmeh
bagi27. 10. 2015
@Ana007... Če greš mimo koče Zacchi boš šla po zelo prijetni poti z oznako 512. Višje gori je še ena mala koča in v križišču pod njo ubereš desno potko z oznako 512a. Tudi ta je zelo lepa do sedla malo pod vrhom. Ne smeš na sedo ampak zavij na levo potko ki gre v ruševje. Kmalu prideš do "težavne" zagruščene grape ki v kopnem ne predstavlja nobene posebne težave. Nad grapo je še malček skalovja in to je vse nasmeh Še link za boljši vtis ... http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2015/06/mala-ponca.html
Clovek118. 12. 2015
Živijo! nasmeh zanimalo bi me, če je kaj snega na mali ponci in če je v tem primeru pot shojena? Hvala
Enka8. 06. 2018
Je kdo hodil po poti od Spodnejga jezera? je tisti zavarovani del OK? Nekaj časa je bila pot tod mimo zaprta, zato vprašam.
VanSims9. 06. 2018
Lansko leto je bila odprta in lepo prehodna.

Stoick11. 10. 2023 14:06:12
Včeraj bil na Ponza Grande, pot spet odprta, jeklenice nove.
Sem pa opazil, da je pot na Malo Ponco uradno zaprta, sta tabli tako spodaj pri cesti kot pri koči Zacchi.
Kdo ve, kaj se dogaja?
Kolikor vem, je pot sorazmerno enostavna, občasno se vidi tudi kakšnega kolesarjanasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki