Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Planina Konjščica / Konec ceste na Pokljuki - Planina Konjščica

Konec ceste na Pokljuki - Planina Konjščica

Natisni
Izhodišče: Konec ceste na Pokljuki (1340 m)
Širina/Dolžina: 46,3386°N 13,9045°E
Čas hoje: 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 98 m
Višinska razlika po poti: 98 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 37.268
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 11
Število komentarjev: 17
Dostop do izhodišča:
a) Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu za Lesce, nato pa sledimo oznakam za Bled in Pokljuko. Naprej se peljemo skozi Gorje in mimo smučišča Zatrnik do Rudnega polja na Pokljuki, kjer je veliko plačljivo parkirišče, v bližini pa tudi vojašnica in strelišče. Od tu nadaljujemo naravnost po makadamski cesti, ki nas nekoliko naprej pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno (levo Uskovnica). Tej cesti nato sledimo do nekdanjega parkirišča Za Ribnico, ki se nahaja na koncu ceste (v bližini so planinske oznake za planino Konjščico).
Po novem je parkiranje na koncu ceste prepovedano, zato parkiramo že na Rudnem polju, kar nam pot podaljša za približno 40 minut, primerneje pa je, da za pot izberemo markirano pot, ki se prične že na Rudnem polju.
b) Iz Železnikov ali Podbrda se zapeljemo v Bohinjsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Bleda. Kmalu za Petrolovo bencinsko črpalko, ki se nahaja le malo za Bohinjsko Bistrico, pa z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Pokljuke in Jereke. V nadaljevanju se cesta najprej strmo vzpne, nato pa se za Koriti postopoma položi in nas pripelje do križišča ob avtobusni postaji, kjer nadaljujemo desno v smeri Pokljuke, Koprivnika in Jereke (naravnost Srednja vas). Takoj za križiščem prispemo v Jereko, mi pa iz križišča pred cerkvijo nadaljujemo naravnost proti Pokljuki (levo Podjelje). Za Jereko se cesta ponovno prične strmeje vzpenjati, višje pa se položi in se nadaljuje ob Mrzlem potoku. Ko se priključimo cesti z Bleda gremo levo ter se zapeljemo do Rudnega polja, kjer je veliko plačljivo parkirišče, v bližini pa tudi vojašnica in strelišče. Od tu nadaljujemo naravnost po makadamski cesti, ki nas nekoliko naprej pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno (levo Uskovnica). Tej cesti nato sledimo do nekdanjega parkirišča Za Ribnico, ki se nahaja na koncu ceste (v bližini so planinske oznake za planino Konjščico).
Po novem je parkiranje na koncu ceste prepovedano, zato parkiramo že na Rudnem polju, kar nam pot podaljša za približno 40 minut, primerneje pa je, da za pot izberemo markirano pot, ki se prične že na Rudnem polju.
Opis poti:
Z nekdanjega parkirišča na koncu ceste nadaljujemo po širokem in sprva vzpenjajočem kolovozu v smeri planine Konjščice. Kolovoz, ki gre takoj v strnjen gozd, se hitro položi in se po nekaj minutah lahkotne hoje spremeni v peš pot, ki se nadaljuje ob levem bregu potoka Ribnica. Ko se pot povsem približa omenjenemu potoku zavije rahlo v desno in se strmeje vzpne. Višje se pot položi in nas iz gozda pripelje na spodnji rob prostrane Konjščice. Tu pot zavije rahlo v levo, preči potoček in nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do sirarne na planini Konjščica.
zemljevid poti - Planina Konjščica
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Planina pod Mišelj vrhom (3 h 15 min), Velo polje (2 h 45 min), Vodnikov dom na Velem polju (2 h 30 min), Studorski preval (1 h 30 min), Ablanca (1 h 50 min), Jezerski Stog (4 h 30 min), Viševnik, Prevalski Stog (4 h 30 min), Mali Draški vrh (2 h 5 min), Koča na Doliču (4 h 30 min), Vernar (3 h 45 min), Veliki Draški vrh, Tosc (3 h 15 min), Vrh Snežne konte (4 h 15 min), Šmarjetna glava (5 h 10 min), Dom Planika pod Triglavom (4 h), Visoka Vrbanova špica (5 h 40 min), Begunjski vrh (6 h), Triglavski dom na Kredarici (4 h 30 min), Rjavina (7 h), Triglav
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Konec ceste na Pokljuki - Planina Konjščica1
Konec ceste na Pokljuki - Planina Konjščica2
Konec ceste na Pokljuki - Planina Konjščica3
Konec ceste na Pokljuki - Planina Konjščica4
Konec ceste na Pokljuki - Planina Konjščica5
Konec ceste na Pokljuki - Planina Konjščica6
Konec ceste na Pokljuki - Planina Konjščica7
Konec ceste na Pokljuki - Planina Konjščica8
Konec ceste na Pokljuki - Planina Konjščica9
Konec ceste na Pokljuki - Planina Konjščica10
Konec ceste na Pokljuki - Planina Konjščica11
Diskusija o izletu Konec ceste na Pokljuki - Planina Konjščica
Lj5. 01. 2010
V nedeljo smo se potepali po Pokljuki in si ogledali tudi novi biatlonski center. Opazili smo, da je sedaj gozdna cesta, po kateri se pride na Uskovnico ali pa do omenjenega parkirišča pod Konjščico, zaprta - območje streljanja!eek Prav tako moraš direktno po tekaških progah, če želiš po pešpoti, ki gre mimo planine Praprotnice na Uskovnico. Ker so tekaške proge asfaltirane,predvidevam, da bodo tudi v kopni sezoni tekli in streljali? Ima morda kdo informacijo, kako bo v prihodnje s tem dostopom do Uskovnice oz. Konjščice? Je sploh kakšna možnost, da bo uporaba te ceste in pešpoti še možna?
lukapet5. 01. 2010
Letošnjo poletno sezono je bila cesta normalno prevozna, najbrž bo tudi letos tako, sej v poletni sezoni ni intezivnih treningov. V zimskem času, pa je cesta vsa leta zaprta, vsaj uradno, ker po cesti poteka proga in jo seveda ne plužijo, sploh pa ne do parkirišča pod planino Konjščica.
Lj6. 01. 2010
Hvala za vzpodbudno informacijo in lp!nasmeh
zatrepar6. 01. 2010
Ko bo cesta splužena, se bo dalo peljat proti Praprotnici in naprej. Samo malo bo treba pazit, ker je treba pri športnem centru 2x prečkat rolkarsko stezo.
velkavrh2. 08. 2010
Danes sem nehote obiskal to pašno planino. Nazaj grede k avtu na Rudno polje sem na križišču nad planino nevede zavil na planino. Ko sem to napako ugotovil sem nadaljeval na planino. Pri koči ti lahko skuhajo celo žgance z ocvirki, samo z brezalkoholnimi pijačami ni bilo nič. Za nazaj pa je kriza, ker ni nič označeno, niti ni nobene table. Če hočeš priti nazaj na pot za zgornje parkirišče na Rudnem polju je treba iti v breg nad planino in kmalu vidimo potko.Ko se ta potka priključi na pot za parkirišče pa je izredno slabo označena pot za na planino. Nekaj sicer piše na eni skali, vendar se več ne vidi. Za promocijo Bohinjskih pašnih planin bi bilo treba res storiti nekaj več.
ajam8. 07. 2013
Ima kdo mogoče kontakt "pastirjev" oziroma sirarjev na planini Konjščica?!? Hvala za info že vnaprej.
jana19668. 07. 2013
Na planini sem nabavila mazilo DAKAL in je izdelek sirarja oz.oskrbnika,na izdelku pa je tel.031 385 215,če lahko kako pomagam!
ViLa2. 09. 2013
Ima kdi info, če je koča odprta vsak dan?
Daaam2. 09. 2013
Dokler se še kravce pasejo je odprta.. ..Ni pa to planinska koča, da ne bo kšnih nesporazumov jezik
ViLa2. 09. 2013
Hvala nasmeh
lucylucy6. 07. 2015
Obiskala sem to planino,sama pot je lahka in primerna tudi za najmlajše.Osebje je prijazno.Na to planino se zagotovo še vrnem.nasmeh
trdi10. 09. 2018
V soboto je bila zaprta, na znaku celo piše, da je vožnja smrtno nevarna, vendar se pride do parkirišča brez težav, še celo polno parkirišče je bilo. Očitno potekajo kakšna gozdarska opravila, ker je na cesti vse blatno in polno vejevja. Med tednom zna biti cesta neprevozna.
francimedved11. 09. 2018
Ta cesta je uradno zaprta zaradi spravila lesa že od spomladi, toda do parkirnega prostora se da priti z avtom tudi med tednom. Če slučajno ob vašem obisku nakladajo les se pa malo počaka. Jaz sem šel kar peš, saj ni tako daleč.
baloncek052. 07. 2021 21:26:51
Ali je koca odprta?
Enka2. 07. 2021 21:40:46
Zadnji dve leti ni bila.
matej19. 08. 2022 10:54:21
Koča je odprta do konca poletja, menda pa bo odprta tudi za vikende do pozne jeseni.
Loni7. 11. 2022 12:41:51
Koča bo ob vikendih odprta v primeru lepega vremena dokler ne zmrzne voda, vsaj tako je rekel oskrbnik.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki