Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Veliki Karman / Monte Chiampon / Scuglielârs - Veliki Karman / Monte Chiampon (CAI 713)

Scuglielârs - Veliki Karman / Monte Chiampon (CAI 713)

Natisni
Izhodišče: Scuglielârs (571 m)
Širina/Dolžina: 46,2849°N 13,158°E
Ime poti: CAI 713
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1142 m
Višinska razlika po poti: 1173 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: klm
Ogledov: 3.869
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 7
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Iz osrednje Slovenije po gorenjski avtocesti do izvoza Hrušica in skozi Zgornje Savsko dolino mimo Rateč proti Trbižu / Tarvisio. Na zahodnem koncu Trbiža gremo po magistralni cesti SS13 proti Vidmu / Udine. Cesto zapustimo pred Huminom / Gemona dei Friuli in po lokalni cesti do centra mesta. Tik pred njim je na levi odcep panoramske ceste, ki se v 34. serpentinah zložno vzpenja do kmečkega turizma na planini Karman. Mi cesto zapustimo na eni od serpentin, na kateri se levo odcepi krak strme betonske vzdrževalne ceste. Po 200 m se pripeljemo do parkirišča pred mostom hudournika Torrente Vegliato.
Opis poti:
S parkirišča se ponujata dva pristopa do sedla Predol nad planino Karman. Prvi poteka takole: nekaj metrov pred parkiriščem se desno odcepi kamnita steza, ki se v loku vzpenja nad strugo potoka Vegliato do križišča (ok. 800 m). Levo se odcepi krak steze, ki preči strugo potoka Vegliato, kjer se nato priključi drugi različici pristopa na planino. Mi pa nadaljujemo po glavnem kraku steze desno. Po njem se vzpenjamo v dolgih ključih po strmi, plitvi grapi do roba gozdnega hrbta, kjer zavijemo levo in ob poseki v zložnem vzponu nadaljujemo mimo počitniških hišic do bližnjega kmečkega turizma.
Drugi pristop – v primerjavi s prvim priporočljivejši v primeru neposrednega vzpona na Veliki Karman – poteka takole: betonska vzdrževalna cesta se od mostu naprej vzpenja še kilometer v serpentinah vzporedno s prodnato strugo z jezovi reguliranega potoka Vegliato. Nato se konča in preide v stezo, po kateri čez približno 100 m pridemo do razpotja. Desno se odcepi stezica, ki preči hudourniško strugo Vegliata in se priključi prvi različici pristopa na planino. Naša pot pa gre od razpotja naravnost še nekaj časa vzporedno s strugo hudournika. Kmalu pa se tudi ta steza cepi: spodnji krak gre vseskozi vzporedno s strugo, zgornji pa zavije nekoliko levo, vendar se na okrog 970 m ponovno združita. Ko dosežemo bližnje sedlo Predol se priključimo široki stezi, ki se v kratkih ključih vije po strmem pobočju proti Karmanu.
Steza se sprva vije ob robu gozda, nato pa v številnih kratkih ključih po vedno strmejšem travnatem pobočju do krušljivega skalnega terena ob robu prepadne grape. Po njem se vzpenjamo prek številnih manjših pragov prečno levo pod skalnat izrastek, ki ga obidemo, nato pa s pomočjo varoval nadaljujemo prek poličke (prehod Gospodična, Passo della Signorina, 1359 m; ob poti je spominsko obeležje ponesrečenima furlanskima planinkama). Od tam še prek kratke, razbite in precej skrotaste, a ne prestrme stene, nad katero nadaljujemo prek več pragov, nato pa v ključih po strmem vršnem travnatem pobočju naravnost na razgledni vrh.
zemljevid poti - Veliki Karman / Monte Chiampon
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Scuglielârs - Veliki Karman / Monte Chiampon1
Scuglielârs - Veliki Karman / Monte Chiampon2
Scuglielârs - Veliki Karman / Monte Chiampon3
Scuglielârs - Veliki Karman / Monte Chiampon4
Scuglielârs - Veliki Karman / Monte Chiampon5
Scuglielârs - Veliki Karman / Monte Chiampon6
Scuglielârs - Veliki Karman / Monte Chiampon7
Diskusija o izletu Scuglielârs - Veliki Karman / Monte Chiampon (CAI 713)
tulipan17. 06. 2014
Verjetno se je glede časa hoje prikradla napaka?
Čas hoje je verjetno pravilen, kot je razvidno iz prve slike.
Tadej17. 06. 2014
Hvala za obvestilo. Sem popravil.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki