Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Slemenova špica / Dom v Tamarju - Slemenova špica (skozi Grlo)

Dom v Tamarju - Slemenova špica (skozi Grlo)

Natisni
Izhodišče: Dom v Tamarju (1108 m)
Širina/Dolžina: 46,476°N 13,7241°E
Ime poti: skozi Grlo
Čas hoje: 2 h 10 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 803 m
Višinska razlika po poti: 803 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 50.631
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 26
Število komentarjev: 32
Dostop do izhodišča:
Iz Kranjske Gore se peljemo proti mejnemu prehodu Rateče, a le do mesta, kjer se (pri vasi Rateče) levo odcepi cesta v Planico in dolino Tamar. Cesta, ki se zmerno vzpne nas kmalu pripelje do velikega parkirišča pri skakalnicah v Planici. Od tu nadaljujemo po makadamski cesti v smeri doma v Tamarju, kateri nato sledimo do parkirišča, ki se nahaja v bližini planinskega doma.
Po novem je cesta v dolino Tamar zaprta. To nam podaljša pot za približno 1 uro.
Opis poti:
S parkirišča se spustimo po cesti dve minuti nazaj proti Planici do oznak za Slemenovo špico. Usmerimo se na pot, ki nas že po nekaj korakih pripelje iz gozda na prostrana prodišča. Pot naprej se zložno vzpenja rahlo proti levi do izteka mogočne grape, ki jo vidimo pred seboj. Pot nas nato pripelje prav v grapo po kateri se pot nadaljuje. Naprej se vzpenjamo po grapi navzgor in pri tem iščemo prehode, ki so po vsakem močnejšem deževju drugje. Pot po grapi je sicer markirana a je marsikatera markacija obrnjena na glavo in tam, kjer je markacija je pogosto prehod skoraj nemogoč. Celoten približno 45 minut dolg prehod skozi grapo pa je tudi izpostavljen padajočemu kamenju. Vzpon po grapi je težaven a nikjer izpostavljen. Iz grape izstopimo na sedlu Grlo, kjer se nam priključi komaj opazna neoznačena pot iz doline Male Pišnice.
Nadaljujemo desno v smeri Slemenove špice in Vršiča. Pot naprej preči krajši pas gozda in nas nekoliko višje pripelje na melišča, katera pot v rahlem vzponu preči do strmih pobočij. Tu se pot strmo vzpne, v pomoč pa nam je nekaj klinov in jeklenica. Naprej se vzpenjamo po zmerno zaraščenem pobočju kar strmo navzgor do mesta, kjer se priključimo poti z Vršiča.
Tu nadaljujemo desno po poti, ki se le občasno bolj vzpne in nas kmalu pripelje do jezerc na Slemenu s katerih je lep pogled na Jalovec. Naprej nadaljujemo rahlo proti desni mimo vpisne skrinjice na vrh Slemenove špice, ki jo dosežemo v nekaj minutah nadaljnje hoje.
zemljevid poti - Slemenova špica
Ob poti: Grlo (1457m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dom v Tamarju - Slemenova špica1
Dom v Tamarju - Slemenova špica2
Dom v Tamarju - Slemenova špica3
Dom v Tamarju - Slemenova špica4
Dom v Tamarju - Slemenova špica5
Dom v Tamarju - Slemenova špica6
Dom v Tamarju - Slemenova špica7
Dom v Tamarju - Slemenova špica8
Dom v Tamarju - Slemenova špica9
Dom v Tamarju - Slemenova špica10
Dom v Tamarju - Slemenova špica11
Dom v Tamarju - Slemenova špica12
Dom v Tamarju - Slemenova špica13
Dom v Tamarju - Slemenova špica14
Dom v Tamarju - Slemenova špica15
Dom v Tamarju - Slemenova špica16
Dom v Tamarju - Slemenova špica17
Dom v Tamarju - Slemenova špica18
Dom v Tamarju - Slemenova špica19
Dom v Tamarju - Slemenova špica20
Dom v Tamarju - Slemenova špica21
Dom v Tamarju - Slemenova špica22
Dom v Tamarju - Slemenova špica23
Dom v Tamarju - Slemenova špica24
Dom v Tamarju - Slemenova špica25
Dom v Tamarju - Slemenova špica26
Diskusija o izletu Dom v Tamarju - Slemenova špica (skozi Grlo)
o_O17. 09. 2010
Nad Grlom zelo zanimiva in lepa pot, ampak Grlo je pa Š$Đ#&%!#Ž&!...
Zasavčan22. 06. 2011
A je š kej snega?
merkur23. 06. 2011
Do Grla nič! Naprej nisem hodil (20.6. prišel skozi Malo Pišnico in sestopil v Tamar), a je praktično skoraj nemogoče, da bi te lahko sneg kje višje kakorkoli oviral.
VanSims2. 10. 2011
Pravzaprav v Grlu markacije kar dobro nakazujejo smer hoje. Le tu pa tam je kaj obrnjeno na glavo. Pomagamo si lahko tudi s stopinjami predhodnikov.
Lunatic9. 11. 2011
Vprašanje, morda kdo ve kakšne so razmere, tudi za povratek mimo Črnih vod? Glede na to da vmes ni dosti sonca... Kako sta obe poti primerni za pasjo spremljevalko zmeden

L.p.
VanSims9. 11. 2011
Čez Grlo po mojem mnenju pot ni primerna za psa. Od Grla naprej je potem do Špice sicer lepa pot. Alternativa bi morda bila dostop iz Pišnice(ne vem kakšna je ta pot) a je ta pot še vedno zaprta.

Čez črne vode je pot načeloma primerna, je pa tik za slapom(ali tik pred njim če se vračaš) en malo bolj zoprn drsljiv odsek, kjer bi znalo biti s psom(še posebej navzdol) malo težav. Naprej višje je potem pot lepa in primerna za psa.
Lunatic9. 11. 2011
Hvala za info...nasmeh
U&Q9. 11. 2011
Jaz sem šla poleti čez črne vode z večjo psičko in moram priznati, da sem imela sama več težav s prečenjem odseka, ki ga opisuje VanSims, kot ona. Vendar vsak pes je svoja zgodba...
ajda9. 11. 2011
Lunatic, kako je trenutno na teh dveh poteh ne vem. Na zadnje vprašanje ti lahko odgovorim iz lastnih izkušenj. To pot sem prehodila s svojim psom, brez težav. Čez Grlo sva šla gor in na Črne vode nazaj. Res pa je, da morata biti pes in njegov človek lepo uigran tim, če hodita skupaj v hribe. Potem so dnevi vedno prekratki toliko vsega se dogaja. Srečno na vajinih poteh.
Lunatic9. 11. 2011
Vsem hvala za info nasmeh, grem prvo sam preverti, ker iz slik ni prav dosti razvidno, načeloma moja Luna ne paničari tudi o kakšnih zajlah in višini alpinistka pa tudi ni, kondicija ni problem... zmeden

Bom pa vseeno prvo sam preveril stabje, pa potem spomladi ponoviva skupajnasmeh
Laščan10. 11. 2011
V nedeljo nameravamo iti na Slemenovo špico, gor skozi Grlo, nazaj mimo Črnih vod. Prosim za informacije o stanju na poti (sneg, ...). Vnaprej hvala in lepe poglede in razglede vsem !
Laščan10. 11. 2011
Še nekaj sem pozabil vprašati. Do kje v Tamarju lahko pridem z avtomobilom ? Ali do Planinskega doma, ali pa je cesta v Tamar zaprta, kot je zgoraj opisano ?
JusAvgustin10. 11. 2011
cesta je zaprta, dovoljeno je samo oskrbniku. tistih par km-jev boš pa ja naredu! parkiraš pa v Planici...
Laščan10. 11. 2011
Hvala za expresni odgovor - nekaj km res ni problem. Me pa vseeno zanima stanje poti(sneg)? Še enkrat hvala!
gorski potepuh10. 11. 2011
Slemenova špica je kopna.
Lunatic10. 11. 2011
Laščan, sem govoril z oskrbnikom v Tamarju, čez Grlo kopno, čez Črne vode par flik snega, naj pa ne bi bilo problema (naj ne bi bilo treba derez gor dajati), Luna (pes) bo doma počakala, mi se pa kje vidno nasmeh Štart okol pol sedmih, sedmih iz Planice, ker moram bit kmalu nazaj v LJ zaradi opravkov zmeden

Potepuh lepe slikice, če bo kdaj dolgačas ali ne bi se povabil na turo s tabo eek

L.p.
Lunatic10. 11. 2011
Še to, za pol ure hoje se res ne splača dajati 200€ redarjem in uničevati ceste, delati hrupa in prahu... se zjutraj s hitro hojo ravno ogreješ... eek Pomladi, poleti, jeseni so redarji dnevno v Tamarju velik nasmeh
skalar5011. 11. 2011
včeraj krog Tamar - Grlo - Sleme - Črne vode - Tamar.
Pot v bistvu brez problema.
Laščan11. 11. 2011
Lunatic in skalar50, hvala za informacije!
Lunatic14. 11. 2011
Pot lepa, praktično na novo markirana, s strani gamsov v steni v grlo vsake toliko prileti kamen, tako da čelada ni odveč eek Jezerca že v večni senci na Špico pa sonce še posije nasmeh Pri povratku čez Črne vode, pa je kakšna skala okovana v let in malo več previdnosti ne škodi nasmeh
ajda14. 11. 2011
Lunatic pozdravljen, kako si pot ocenil ali bi tvoja psička zmogla to pot?
Lunatic14. 11. 2011
Za psa je lušna z Vršiča nasmeh Naša Luna (dalmatinka) bi sicer verjetno b.p. prišla gor in dol, samo je malo rizkantno čez grlo za kakšen zvin, zlom pasje tace, skoki s skal na neraven teren, pot je še kar podrta, razmiki med skalami zmeden, Naprej od grla tud če tisto jeklenico ne bi bil problem ne za gor ne za dol... čez Črno vode malo boljša pesem, tam verjetno za tiste na dolših tacah sploh ni problem. No za ljudi je vsekakor primernejša, ob alpinističnih plezanjih gamsov v stenah nad grlom pa samo onemiš eek Je za pazit samo na kamenje izpod njihovih kopit nasmeh Priporočam zavijanje z očmi
Laščan14. 11. 2011
Včeraj z ženo gor in dol mimo Črnih vod.
Lunatic, mislim da smo se srečali na meliščih pod sedelcem Slatnica. In prav tvoja informacija o proženju kamna skozi Grlo,naju je odvrnila od krožne poti.
jaksa15. 11. 2011
Prosao sam tu stazu u subotu, gore po Grlu, dole po Crne vode, pravo uzivanje
Lunatic15. 11. 2011
Smo se srečali eno rekli, pa naprej uživat nasmeh Pot lušna...
Grega9227. 12. 2012
Živjo
a je biu kdo zadnje dni po tej poti ali mimo črnih vod?
kakšno je stanje poti?
_d_19. 06. 2014
Ponavljam vprašanje kot Grega, zanima me kakšno je stanje poti (skozi Grlo gor, mimo Črnih vod nazaj)?
katty6. 08. 2015
Hej.
A je kkšna posebnost na tejle poti?
Hvala za info nasmeh
Grenaleva26. 10. 2015
Pot je bila včeraj brez posebnosti, skozi Grlo gre lepo počasi, ni bilo posebej krušljivo, je pot lepo označena z markacijami ali možici. Od odcepa proti vrhu, malenkost snega, ki je lepo shojen. Gamsov nismo srečali, tudi planinca zgolj enega. Vsekakor priporočam po tej poti gor za tiste, ki nimajo radi gužve. Od Planice s postanki na vrhu 2.45 minut.
ločanka28. 06. 2018
Vznemirljivo vzpenjanje po tej poti, malo drugače kot običajne poti. Začetek vzpona po levi strani grape, kasneje bolj po sredini, kjer pač vidiš lažje prehode. Na poti tudi pogled v levo na lovsko kočo v Mali Pišnici.
Na srečavanja in pozdravljanje po poti (vsaj do priključitve poti z Vršiča) ni za računati.
jarekpe(PL)15. 09. 2021 14:59:50
Pot Tamar-Grlo je poškodovana in zaprta.
Barpka130. 09. 2021 22:28:17
Jarekpe(PL), zakaj širite neresnico? Le zato, ker ne zmorete takšne poti? Pot Tamar-Grlo pač ni tivolska promenada, ampak čisto zaresna planinska pot. Upajmo, da ji tudi PZS kmalu prizna status, ki ji pritiče - zahtevna pot.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki