Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Križ / Zadnjica - Križ (čez Dovška vrata)

Zadnjica - Križ (čez Dovška vrata)

Natisni
Izhodišče: Zadnjica (650 m)
Širina/Dolžina: 46,3824°N 13,7604°E
Ime poti: čez Dovška vrata
Čas hoje: 5 h 45 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1760 m
Višinska razlika po poti: 1790 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 12.648
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 70
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Iz Kranjske Gore se čez prelaz Vršič peljemo proti Bovcu ali obratno, a le do 50. serpentine vršiške oz. Ruske ceste (v bližini vasi Trenta). Tu zavijemo na stransko cesto, ob kateri nato pa nekaj 100 metrih parkiramo na parkirišču ob cesti.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti, le ta pa nas mimo nekaj hiš (predvsem vikendi) v približno 15 minutah pripelje do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela (ob križišču je bilo nekoč parkirišče, danes pa je parkiranje prepovedano).
S starega parkirišča se usmerimo na levo cesto v smeri Pogačnikovega doma na Kriških podih (desna cesta vodi proti Prehodavcem in Doliču). Po 15 minutah nadaljnje hoje nas cesta pripelje do spodnje postaje tovorne žičnice, kjer se le ta konča.
Vzpon nadaljujemo po markirani peš poti (mulatjeri), ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Pot, ki se vzpenja nad dolino Belega potoka, pa nas hitro pripelje na zelo strma pobočja (nevarnost padajočega kamenja), čez katera vodi zelo široka peš pot. Pot naprej preči grapo Veliki Presek, za katero pridemo na kratko izpostavljeno polico, preko katere pridemo s pomočjo jeklenice. Naprej se pot vrne v gozd, kjer se v številnih okljukih zmerno vzpenja. Nekoliko naprej nas pot pripelje pod manjši previs, kjer bomo lahko opazili številne paličice, ki jih pohodniki postavljajo, da se skala ne zvali v dolino (paličice so postavljene bolj za šalo, kot zares). Pot naprej preči nekaj manjših grap, nato pa nas mimo kapelice pripelje do večje grape. Z nekaj previdnosti (nezahtevno) prečimo omenjeno grapo za katero se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do prijetnega počivališča (dve klopi ob poti). Naprej prečimo še eno večjo grapo (v zgodnjem poletju možnost snežišča), nato pa se pot vrne v gozd. Višje gozd postaja vse redkejši, pot pa nekoliko bolj strma in vse bolj razgledna.
Pot, ki se še naprej vzpenja po stari mulatjeri, pa nas nato mimo še dveh klopi pripelje v pas rušja, za katerim preidemo v bolj kamnit svet. Naprej se vzpenjamo čez manjša melišča, po vse bolj razgledni poti, ki nas višje pripelje do prijetnega studenčka (izvira).
Le nekaj 10 korakov nad omenjenim izvirom, pa bomo prišli na neoznačeno razpotje, kjer se v desno odcepi neoznačena pot proti Spodnjemu Kriškemu jezeru (2 minuti), mi pa nadaljujemo rahlo levo po še naprej široki planinski poti. Pot naprej nas vodi mimo manjši ruševin, mi pa ji sledimo vse do označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri Pihavca, Bovškega Gamsovca, Stenarja in doline Vrat (levo Pogačnikov dom 3 minute). Vzpon nadaljujemo po vse bolj razgledni poti, s katere se kmalu v desno odcepi pot na Pihavec. Nadaljujemo naravnost po zmerno strmi poti, ki nas višje pripelje na Dovška vrata, kjer je naslednje razpotje.
Tu nadaljujemo naravnost v smeri proti Križu in Stenarju (ostro desno Bovški Gamsovec, desno Vrata) po poti, ki se postopoma začne vzpenjati proti Stenarskim vratcem. Po nekaj minutah vzpona pa se pot razcepi na dva dela. Nadaljujemo levo (desno Stenar) po poti, ki z melišč preide na rahlo izpostavljena pobočja, katera v zmernem vzponu prečimo proti severozahodu. Precej drsna pot pa nas višje pripelje pod vršno vznožje Križa. Tu se pot strmo vzpne in nas pripelje na nekoliko izpostavljen greben, kjer se s pomočjo skobe in jeklenice povzpnemo na razgleden vrh.
Zadnjica - Pogačnikov dom 4:00, Pogačnikov dom - Križ 1:45.
zemljevid poti - Križ
Ob poti: Spodnje Kriško jezero (1880m), Pogačnikov dom na Kriških podih (2050m), Dovška vratca (2180m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Križ, Stenar
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Zadnjica - Križ1
Zadnjica - Križ2
Zadnjica - Križ3
Zadnjica - Križ4
Zadnjica - Križ5
Zadnjica - Križ6
Zadnjica - Križ7
Zadnjica - Križ8
Zadnjica - Križ9
Zadnjica - Križ10
Zadnjica - Križ11
Zadnjica - Križ12
Zadnjica - Križ13
Zadnjica - Križ14
Zadnjica - Križ15
Zadnjica - Križ16
Zadnjica - Križ17
Zadnjica - Križ18
Zadnjica - Križ19
Zadnjica - Križ20
Zadnjica - Križ21
Zadnjica - Križ22
Zadnjica - Križ23
Zadnjica - Križ24
Zadnjica - Križ25
Zadnjica - Križ26
Zadnjica - Križ27
Zadnjica - Križ28
Zadnjica - Križ29
Zadnjica - Križ30
Zadnjica - Križ31
Zadnjica - Križ32
Zadnjica - Križ33
Zadnjica - Križ34
Zadnjica - Križ35
Zadnjica - Križ36
Zadnjica - Križ37
Zadnjica - Križ38
Zadnjica - Križ39
Zadnjica - Križ40
Zadnjica - Križ41
Zadnjica - Križ42
Zadnjica - Križ43
Zadnjica - Križ44
Zadnjica - Križ45
Zadnjica - Križ46
Zadnjica - Križ47
Zadnjica - Križ48
Zadnjica - Križ49
Zadnjica - Križ50
Zadnjica - Križ51
Zadnjica - Križ52
Zadnjica - Križ53
Zadnjica - Križ54
Zadnjica - Križ55
Zadnjica - Križ56
Zadnjica - Križ57
Zadnjica - Križ58
Zadnjica - Križ59
Zadnjica - Križ60
Zadnjica - Križ61
Zadnjica - Križ62
Zadnjica - Križ63
Zadnjica - Križ64
Zadnjica - Križ65
Zadnjica - Križ66
Zadnjica - Križ67
Zadnjica - Križ68
Zadnjica - Križ69
Zadnjica - Križ70
Diskusija o izletu Zadnjica - Križ (čez Dovška vrata)
Victorinox28. 08. 2021 00:44:32
Je ta pot uradno sploh še odprta? 24. avgusta sem na Križ prišel po poti čez Bovška vratica in nameraval po tej poti naprej na Stenar preko Stenarskih vratc. Najprej je pod vrhom izruvan klin od jeklenice (sicer to ne povzroča problema tudi pri sestopu), potem pa malo naprej izgleda, kot da se je zgodil podor. Isto idejo za pot je imel še en planinec, s katerim sva nato kar nekaj časa premišljevala, ali je spust varen in gledala teren, saj je pot delovala zasuta. Nato je prišel še nek tuji planinec (ki je skalo zgoraj pod vrhom prečil kar po podoru in prožil velike kamne - če se midva ne bi obotavljala, bi to vse letelo v naju). Skupaj smo nato uspeli priti do Stenarskih vratc, ampak ne ravno po označeni poti, ker je delovala preveč nevarna za spust.
bo_zl28. 08. 2021 20:22:17
jaz menim da je ta pot zaprta. Sem hodil leta 2019, sicer iz Dolkove špice na Križ in nato čez Sovatno v Vrata in je bilo na eni skali lepo označeno da je pot direktno iz Križa proti Stenarju zaprta. potrebno se je spustiti nazaj nekaj deset metrov po poti pristopa, čez tisi kratek plezalni del in nato po poti ki preči pobočje pod križa naprej proti odcepu za Stenar.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki