Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Gradovec / Vodel - Gradovec

Vodel - Gradovec

Natisni
Izhodišče: Vodel (1086 m)
Širina/Dolžina: 46,249°N 13,8974°E
Čas hoje: 1 h 55 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 606 m
Višinska razlika po poti: 630 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.150
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 60
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Bohinjsko Bistrico, kjer iz krožišča nadaljujemo v smeri Soriške planine in Tolmina. V nadaljevanju se peljemo skozi Bohinjsko Bistrico, nato pa na začetku levega ovinka nadaljujemo naravnost v smeri naselja Ravne v Bohinju. Od križišča naprej se pričnemo strmeje vzpenjati, ko pa se cesta položi nas pripelje v omenjeno vasico. Na koncu vasice se asfalt konča, mi pa se po makadamski cesti peljemo najprej čez travnik, nato pa cesta preide v gozd, kjer nas najprej vodi mimo nekdanjega Planinskega doma dr. Janeza Mencingerja (danes privat hiša), v bližini katerega sta dva odcepa poti za Črno prst, nato se peljemo še kar nekaj časa in prečimo pot Polje - Črna prst, za omenjenim prečenjem pa že prispemo na pobočja Pezdenice, kjer polkrožno obidemo omenjeni greben. Ko na drugi strani grebena cesta prvič zavije izraziteje v desno, postanemo pozorni saj nato parkiramo na prvem primernem mestu ob cesti. Od mesta, kjer se asfalt konča, pa do izhodišča je 6,5 km.
b) Z Rovtarice ali Soriške planine se spustimo v Bohinjsko Bistrico, nato pa na začetku omenjenega kraja nadaljujemo levo v smeri naselja Ravne v Bohinju. Od križišča naprej se pričnemo strmeje vzpenjati, ko pa se cesta položi nas pripelje v omenjeno vasico. Na koncu vasice se asfalt konča, mi pa se po makadamski cesti peljemo najprej čez travnik, nato pa cesta preide v gozd, kjer nas najprej vodi mimo nekdanjega Planinskega doma dr. Janeza Mencingerja (danes privat hiša), v bližini katerega sta dva odcepa poti za Črno prst, nato se peljemo še kar nekaj časa in prečimo pot Polje - Črna prst, za omenjenim prečenjem pa že prispemo na pobočja Pezdenice, kjer polkrožno obidemo omenjeni greben. Ko na drugi strani grebena cesta prvič zavije izraziteje v desno, postanemo pozorni saj nato parkiramo na prvem primernem mestu ob cesti. Od mesta, kjer se asfalt konča, pa do izhodišča je 6,5 km.
Opis poti:
Od mesta, kjer smo parkirali se po cesti vrnemo nazaj do ovinka, nekaj 10 metrov za ovinkom pa prestopimo kovinski dražnik (prečni odtočni kanal preko makadamske ceste), za katerim nadaljujemo ostro desno v breg (ob mestu, kjer zapustimo cesto se običajno nahaja možic). Sledi minuto ali dve dolg vzpon po pobočju naravnost navzgor, kjer nam smer kažejo posamezni možici, nato pa dosežemo dobro vidno staro lovsko pot, katero pa le prečimo, saj nas možici usmerijo naravnost navzgor na slabšo, a večinoma sledljivo stezico, ki se s pomočjo posameznih možicev strmo vzpenja. Na delu, kjer je več podrtega drevja moramo pazljiveje slediti stezici, nato pa prispemo ob rob precej zaraščenega hudourniškega grabna. V zadnjem delu grabna se strmo vzpnemo prečno preko deloma izpostavljenega prehoda, nato pa se priključimo bolje uhojeni poti, kateri sledimo v smeri naravnost (desno v opisih izhodišče Pod Debelo glavo).
Pot naprej nas vodi po dolinici med Pezdenico na levi in Ventijami na desni. Nekaj minut hodimo po dolinici, nato pa prispemo na jaso, ob robu katere se nahaja lovska koča Ventije.
Za kočo še nekaj minut nadaljujemo po dolinici, nato pa se pot strmeje vzpne in nas ob občasnih lepih pogledih, ki sežejo vse do Triglava, pripelje stopnjo višje, na bolj planotast svet, kjer se pot razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po desni poti (leva pot vodi do napajališča in travnika na Dolgi Planji), ki se v nadaljevanju zložno vzpenja po nizu manjših dolinic obdanih z ruševjem. Malo višje se v levo odcepi še ena pot k omenjenemu napajališču, mi pa nadaljujemo desno, kjer pred seboj že zagledamo planino Poljana in nad njo Raskovec. Sledi rahel spust, ko pa že dosežemo planino, pa se nam z desne priključi še druga pot z izhodišča Pod Debelo glavo.
Tu nadaljujemo levo in se sprehodimo do bližnje pastirske koče.
Od pastirskih koč nadaljujemo po desni strani planine, mi pa ob robu planine hodimo do mesta, kjer se v desno odcepi lepo sledljiva steza, ki se prične vzpenjati skozi pas ruševja. Po krajšem vzponu pot zavije ostro v desno, nato pa nas po dobrih 10 minutah nadaljnje hoje pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi pot (pozneje brezpotje) proti Raskovcu. Nadaljujemo po širši desni poti, katera se nekoliko naprej položi, nato pa nas v zmernem vzponu pripelje do prevala južno od Gradovca (1692 m).
Na omenjenem prevalu običajno stoji možic, ki nas usmeri desno na izsekano pot, ki se nadaljuje skozi pas ruševja. V nadaljevanju se najprej zmerno, nato pa kar strmo vzpenjamo po južnem in vse bolj razglednem grebenu Gradovca. Ob lepih pogledih na gore, ki obdajajo Bohinj, hitro dosežemo razgleden vrh, ki je prav tako kot zadnji del poti posekan.
Vodel - planina Poljana 1:15, planina Poljana - Gradovec 40 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (junij).
zemljevid poti - Gradovec
Ob poti: Lovska koča Ventije (1305m), Planina Poljana (1466m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Vodel - Gradovec1
Vodel - Gradovec2
Vodel - Gradovec3
Vodel - Gradovec4
Vodel - Gradovec5
Vodel - Gradovec6
Vodel - Gradovec7
Vodel - Gradovec8
Vodel - Gradovec9
Vodel - Gradovec10
Vodel - Gradovec11
Vodel - Gradovec12
Vodel - Gradovec13
Vodel - Gradovec14
Vodel - Gradovec15
Vodel - Gradovec16
Vodel - Gradovec17
Vodel - Gradovec18
Vodel - Gradovec19
Vodel - Gradovec20
Vodel - Gradovec21
Vodel - Gradovec22
Vodel - Gradovec23
Vodel - Gradovec24
Vodel - Gradovec25
Vodel - Gradovec26
Vodel - Gradovec27
Vodel - Gradovec28
Vodel - Gradovec29
Vodel - Gradovec30
Vodel - Gradovec31
Vodel - Gradovec32
Vodel - Gradovec33
Vodel - Gradovec34
Vodel - Gradovec35
Vodel - Gradovec36
Vodel - Gradovec37
Vodel - Gradovec38
Vodel - Gradovec39
Vodel - Gradovec40
Vodel - Gradovec41
Vodel - Gradovec42
Vodel - Gradovec43
Vodel - Gradovec44
Vodel - Gradovec45
Vodel - Gradovec46
Vodel - Gradovec47
Vodel - Gradovec48
Vodel - Gradovec49
Vodel - Gradovec50
Vodel - Gradovec51
Vodel - Gradovec52
Vodel - Gradovec53
Vodel - Gradovec54
Vodel - Gradovec55
Vodel - Gradovec56
Vodel - Gradovec57
Vodel - Gradovec58
Vodel - Gradovec59
Vodel - Gradovec60
Diskusija o izletu Vodel - Gradovec
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki