Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Rjavina / Dolina Kot - Rjavina (grebensko prečenje Macesnovec-Rjavina)

Dolina Kot - Rjavina (grebensko prečenje Macesnovec-Rjavina)

Natisni
Izhodišče: Dolina Kot (950 m)
Širina/Dolžina: 46,4157°N 13,8977°E
Ime poti: grebensko prečenje Macesnovec-Rjavina
Čas hoje: 8 h
Zahtevnost: zelo zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 1582 m
Višinska razlika po poti: 1750 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze, svetilka
Ogledov: 10.339
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 19
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in doline Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot (naravnost Radovna in Krma). Tej občasno nekoliko slabši cesti, nato sledimo do parkirišča, kjer tudi opazimo planinske smerokaze.
Opis poti:
Od parkirišča najprej kar precej časa hodimo po markirani poti, ki vodi do Staničeve koče. Pot je mestoma nekoliko izpostavljena, na najbolj izpostavljenih mestih zavarovana z nekaj klini in dvema jeklenicama.
Ko pridemo do studenčka, ki ga zagledamo na levi strani ob poti (podstavljen je kratek del žleba, da si lahko natočimo vodo, zraven na manjši skali napis "drži čistočo"), pa postanimo pozorni: kakšnih 50 m naprej se z markirane poti odcepi levo navzgor neoznačena pot, in sicer tik preden markirana pot zavije desno preko hudourniške grape.
Neoznačena, vendar dobro vidna steza se precej strmo vzpne proti velikemu melišču, kmalu pa se razcepi na dve - desno (zgornjo) in levo (spodnjo). Obe stezi se višje na poti spet združita. Spodnja (leva) se vzpenja dokaj enakomerno preko melišč in med ruševjem (pogosto označena z možici), zgornja (desna) pa se najprej precej strmo vzpne po melišču, nato pa vodi v lahnem vzponu, brez večjih izrazitih vzponov do mesta, kjer se obe poti spet združita. Pot od tod dalje poteka večinoma zelo strmo po pobočju, v redkem gozdu macesnov in ruševja na precej mestih je izpostavljena (nevarnost zdrsa), vendar ves čas dobro sledljiva. Malo pod vrhom pot preide preko grebena na drugo stran (doslej smo bili na pobočju nad Kotom, od tam dalje pa na pobočju nad Krmo). Tik pod vrhom ruševje v celoti zamenja do tedaj prevladujoče macesne. Sam vrh je skalnat in poraščen s travo.
Z vrha se spustimo kakih 200 dolžinskih metrov, nato začnemo oprezati za stezo, ki nas bo pripeljala do škrbine med Macesnovcem in Dimniki. Svet je divji in brezpoten, zato se ne brani varovanja z vrvjo! Od škrbinice se vzpnemo približno 30 višinskih metrov proti steni, ki nas bo po bolj ali manj lahki smeri pripeljala na vrh Dimnikov. Smer sem ločil na tri dele, prva stena je približno 50 m visoka in nas dostavi na izredno lepo polico, prekrito z rušjem (štant), drugi raztežaj (najzahtevnejši) opravimo po grebenski rezi Dimnikov do naslednje uravnave, ki nas pripelje do zadnje stene. Zadnja stena postreže s super plezanjem zgornje tretje stopnje in nas dostavi kakih 100 višincev pod vrh Dimnikov. Vrhova sta dva, sestopimo naprej proti "žagi", vendar se žage ognemo! Rogljem in grebenu se 3 umikamo na levo (Krmsko) stran. Kmalu pridemo do raza, ki pelje na Luknjo peč (lahko II-III), obstaja tudi možnost obvoza in skozi okno PP na severno stran od tam po polici do prve grape, po grapi navzgor in nato mimo "Skulpture" nazaj na PP in po "normalki na LP (krušljivo I-II). Iz Luknje peči sestopimo po normalki do "poti" Pred nami se odpre greben Rjavine, težavam se umikamo na levo (Krmsko) stran, vendar gre smer več ali manj strogo po grebenski rezi, na grebenu sta dva spusta ob vrvi in en zahtevnejši kamin (IV). Spusti so opremljeni, prav tako kamin. V prijetnem plezanju (II-III) počasi napredujemo do zadnjega predvrha Rjavine (luska!, zahtevno, trenje). Kmalu pridemo na točko kjer se man odpre pogled na možica in vrh Rjavine (od tu do vrha še slabih 100 m). Po celodnevnem plezanju si le privoščimo počitek, kajti divjina je nepopisna. Če je naveza vplezana bo zmogla greben (dostop, plezanje, sestop) v 10h-15h urah) sicer je potrebno tovoriti opremo za bivak. Plezalsko je ta greben eden težjih (dostop na Dimnike IV-). Sestopimo po plezalni poti nazaj v Kot, ali po grebenu do Staničevega doma.
Oprema: vrv, par klinov, kakšen metulj in skalni zatič. Sidrišča so, klini (par) tudi. Greben je bil pozimi že presmučan. Varen in predvsem slikovit vzpon vam želi Pipi Naveza
zemljevid poti - Rjavina
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dolina Kot - Rjavina1
Dolina Kot - Rjavina2
Dolina Kot - Rjavina3
Dolina Kot - Rjavina4
Dolina Kot - Rjavina5
Dolina Kot - Rjavina6
Dolina Kot - Rjavina7
Dolina Kot - Rjavina8
Dolina Kot - Rjavina9
Dolina Kot - Rjavina10
Dolina Kot - Rjavina11
Dolina Kot - Rjavina12
Dolina Kot - Rjavina13
Dolina Kot - Rjavina14
Dolina Kot - Rjavina15
Dolina Kot - Rjavina16
Dolina Kot - Rjavina17
Dolina Kot - Rjavina18
Dolina Kot - Rjavina19
Diskusija o izletu Dolina Kot - Rjavina (grebensko prečenje Macesnovec-Rjavina)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki