Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Rodica / Stržišče - Rodica

Stržišče - Rodica

Natisni
Izhodišče: Stržišče (756 m)
Širina/Dolžina: 46,2133°N 13,9235°E
Čas hoje: 4 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1210 m
Višinska razlika po poti: 1275 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 6.920
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 78
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom, Podbrdu in Tolminu. Nekaj kilometrov za Podbrdom, pa bomo prišli do križišča, kjer se ostro v desno odcepi ožja vzpenjajoča cesta proti vasem Znojile, Stržišče in Kal. Razmeroma ozki cesti sledimo proti vasici Stržišče. Ker v omenjenem naselju ni urejenih parkirnih mest, je dobro, da parkiramo že nekoliko pod vasjo, na primernem mestu ob cesti.
b) S ceste Idrija - Most na Soči, pri kraju Bača pri Modreju zavijemo desno, oz. levo, če prihajamo iz smeri Posočja in z vožnjo nadaljujemo proti Podbrdu. Za krajem Hudajužna, pa prispemo do križišča, kjer nas oznake za vasi Znojile, Stržišče in Kal usmerijo levo na ožjo vzpenjajočo cesto. Razmeroma ozki cesti sledimo proti vasici Stržišče. Ker v omenjenem naselju ni urejenih parkirnih mest, je dobro, da parkiramo že nekoliko pod vasjo, na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Ko prispemo v Stržišče nas cesta najprej vodi mimo betonskega korita z vodo, nato pa mimo nekaj hiš prispemo do križišča, kjer nadaljujemo ostro levo v smeri Rodice in vasice Rut (naravnost Kal). Cesta po kateri nadaljujemo se kmalu razcepi, mi pa nadaljujemo po zgornji desni cesti (leva vodi do bližnje hiše), katero pa pred naslednjo hišo zapustimo in nadaljujemo rahlo desno na kolovoz, ki hitro preide v gozd. Med vzponom skozi gozd se nam občasno odpre nekaj razgleda proti Matajurskemu vrhu in Črni prsti. Nekoliko naprej, na sedlu severno od vrha Vidizek (977 m), dosežemo cesto, ki vodi proti Stržiški planini in lovski koči Sanek ter cesto, ki vodi proti Kalarskemu brdu, mi pa omenjeno cesto le prečimo ter pot nadaljujemo po širokem kolovozu v smeri Rodice in Ruta.
Za pašnikom, ob robu katerega se nahaja lesena koča, pot preide gozd ter nas najprej vodi mimo manjšega studenčka, nato pa še mimo nekaj tabel Slovenske geološke poti. Pot v nadaljevanju občasno poteka pod pečinami, kjer je predvsem v pomladanskem času in po deževju povečana nevarnost padajočega kamenja. Sledi prečenje hudournika, nato pa nas pot vodi mimo neizrazitega, a dokaj razglednega vrha Grive (893 m), ki je s poti oddaljen le nekaj 10 korakov v levo. Od tu naprej se pot še nekaj časa lahkotno spušča, nato pa nas vodi mimo še ene razgledne točke (dostop do razgledne točke je označen, pot nanjo pa že povsem zaraščena). Za razgledno točko pot zavije desno, nato pa nas po nadaljnjem prečenju pripelje do Tomčeve grape. Ves čas široka pot, se za grapo postopoma prične lahkotno vzpenjati, nato pa nas mimo kamnitega korita in v steno vklesane letnice 1910, pripelje do označenega razpotje, kjer se rahlo v levo odcepi pot proti vasici Rut, mi pa nadaljujemo naravnost ter vzpon še naprej nadaljujemo po široki poti. Pot se v nadaljevanju kar nekaj časa vzpenja pod vrhom Lajte (1056 m), nato pa se priključimo makadamski cesti, ki pripelje od vasi Rut.
Vzpon nadaljujemo po široki makadamski cesti, ki nas nekaj minut višje pripelje na neoznačeno križišče, mi pa nadaljujemo po desni cesti, ob kateri je prometni znak za prepoved nadaljnje vožnje ter rampa. Za rampo se cesta prične strmeje vzpenjati, nato pa na naslednjem križišču, kjer se v desno odcepi ožja cesta, nadaljujemo naravnost, po njej pa hodimo do mesta, kjer se cesta zoži oz. razcepi v dva kolovoza.
Nadaljujemo po zgornjem širšem kolovozu, ob katerem so oznake za Rodico. V nadaljevanju se nekaj časa prečno vzpenjamo po slabši cesti oz. kolovozu, ki nas vodi mimo lovske opazovalnice in občasnih razgledih na gore na drugi strani Baške grape. Višje se nam z leve priključi še markirana pot iz vasice Grant, nekaj 10 metrov naprej pa s kolovoza nadaljujemo desno v smeri Rodice (naravnost Koča na planini Razor - pot čez Hudo stopno).
Za razpotjem imenovanim Mladinska koča se pričnemo vzpenjati po lepo ohranjeni mulatjeri, ki po nekaj minutah zavije ostro v levo, nato pa se kar nekaj časa prečno vzpenja proti levi, sprva še skozi gozd, nato pa skozi ruševje. Med prečnim vzponom nas pot vodi tudi preko nekaj grap, prehodi preko njih pa niso zahtevni, saj je pot ves čas široka. Ob lepih razgledih na Idrijsko in Cerkljansko hribovje, se pri desni serpentini povsem približamo vrhu Jehlc, katerega ves čas prečenja vidimo pred seboj. Pri tej serpentini se v smeri naravnost nadaljuje brezpotni pristop na omenjeni vrh (zadnji del pred grebenom je zahteven), mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki se še naprej nadaljuje po mulatjeri. Dve serpentini višje se v levo odcepi še lažji pristop na prej omenjeni vrh, mi pa se še naprej vzpenjamo skozi ruševje. Malo višje dosežemo greben, ki se vleče od Jehlca do glavnega grebena Spodnjih Bohinjskih gora, pot pa se mu večkrat umakne, enkrat na levo, drugič spet na desno stran. Višje ruševje zamenjajo trave in kamenje, nam pa se z vsakim korakom odpirajo lepši razgledi. Sledi še nekaj serpentin, kjer se vzpnemo preko bolj strmega pobočja, nato pa se pobočje položi in pot nas pripelje na označeno razpotje, kjer se priključimo poti z bohinjske strani.
Tu nadaljujemo desno (levo Šija, Ski hotel Vogel in Ribčev Laz) ter se po zmerno strmem grebenu v dobrih 10 minutah nadaljnje hoje povzpnemo na 1966 metrov visok vrh Rodice.
Stržišče - Rutarski gozd 1:45, Rutarski gozd - Rodica 2:30.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (avgust).
zemljevid poti - Rodica
Ob poti: Mladinska koča (1329m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Črna prst, Suha Rodica (Novi vrh), Mali Raskovec, Raskovec
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Stržišče - Rodica1
Stržišče - Rodica2
Stržišče - Rodica3
Stržišče - Rodica4
Stržišče - Rodica5
Stržišče - Rodica6
Stržišče - Rodica7
Stržišče - Rodica8
Stržišče - Rodica9
Stržišče - Rodica10
Stržišče - Rodica11
Stržišče - Rodica12
Stržišče - Rodica13
Stržišče - Rodica14
Stržišče - Rodica15
Stržišče - Rodica16
Stržišče - Rodica17
Stržišče - Rodica18
Stržišče - Rodica19
Stržišče - Rodica20
Stržišče - Rodica21
Stržišče - Rodica22
Stržišče - Rodica23
Stržišče - Rodica24
Stržišče - Rodica25
Stržišče - Rodica26
Stržišče - Rodica27
Stržišče - Rodica28
Stržišče - Rodica29
Stržišče - Rodica30
Stržišče - Rodica31
Stržišče - Rodica32
Stržišče - Rodica33
Stržišče - Rodica34
Stržišče - Rodica35
Stržišče - Rodica36
Stržišče - Rodica37
Stržišče - Rodica38
Stržišče - Rodica39
Stržišče - Rodica40
Stržišče - Rodica41
Stržišče - Rodica42
Stržišče - Rodica43
Stržišče - Rodica44
Stržišče - Rodica45
Stržišče - Rodica46
Stržišče - Rodica47
Stržišče - Rodica48
Stržišče - Rodica49
Stržišče - Rodica50
Stržišče - Rodica51
Stržišče - Rodica52
Stržišče - Rodica53
Stržišče - Rodica54
Stržišče - Rodica55
Stržišče - Rodica56
Stržišče - Rodica57
Stržišče - Rodica58
Stržišče - Rodica59
Stržišče - Rodica60
Stržišče - Rodica61
Stržišče - Rodica62
Stržišče - Rodica63
Stržišče - Rodica64
Stržišče - Rodica65
Stržišče - Rodica66
Stržišče - Rodica67
Stržišče - Rodica68
Stržišče - Rodica69
Stržišče - Rodica70
Stržišče - Rodica71
Stržišče - Rodica72
Stržišče - Rodica73
Stržišče - Rodica74
Stržišče - Rodica75
Stržišče - Rodica76
Stržišče - Rodica77
Stržišče - Rodica78
Diskusija o izletu Stržišče - Rodica
MarkoR28. 08. 2016
Ta vikend smo s skupino prehodili opisano pot. Super opis poti in slikovne priloge. Časi so realni. Slikovita in dobro uhojena pot. Nadaljevali smo do Črne prsti (3h) sestopili pa do Stržišča.
Lazo2. 07. 2023 14:45:09
Pozdravljeni.
Še en super pohod po eni najlepših poti, ki sem jih prehodil pod 2000m. Če ne veste ali je pot primerna za vas, sem jo v celoti posnel in si lahko mogoče s posntkom pomagate.

https://youtu.be/v0qz0CBuQo0
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki