Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Veliki Draški vrh / Rudno polje - Veliki Draški vrh (čez Jezerce in Studorski preval)

Rudno polje - Veliki Draški vrh (čez Jezerce in Studorski preval)

Natisni
Izhodišče: Rudno polje (1347 m)
Širina/Dolžina: 46,3458°N 13,9236°E
Ime poti: čez Jezerce in Studorski preval
Čas hoje: 3 h 20 min
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot
Višinska razlika: 896 m
Višinska razlika po poti: 930 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 25.617
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 56
Število komentarjev: 16
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo proti Bledu. Na Bledu pa nas pri semaforju oznake za Pokljuko usmerijo desno. Naprej se peljemo skozi Gorje in mimo opuščenega smučišča Zatrnik do Rudnega polja na Pokljuki (veliko parkirišče, vojašnica in strelišče).
Opis poti:
Z velikega parkirišča nasproti vojašnice na Rudnem polju najprej prečimo cesto, nato pa poiščemo začetek gozdne ceste (ob začetku gozdne ceste so tudi oznake za Triglav), ki vodi proti smučišču Viševnik. Po približno 10 minutah hoje po omenjeni cesti prispemo ob vznožje smučišča, kjer se markirana pot razcepi na dva dela. Desna pot vodi proti Viševniku in Blejski koči na Lipanci, mi pa še kratek čas nadaljujemo po cesti v smeri Triglava, Vodnikovega doma na Velem polju in Studorskega prevala. Ko se cesta vrne v gozd bomo na levi opazili markirano stezo, ki se prične zložno do višje zmerno vzpenjati skozi gozd. Po nekaj minutah stopimo nazaj na cesto, katero dosežemo na srednje velikem parkirišču, kjer je prostora za kakih 20 avtomobilov (do sem je možno tudi z avtom, to nam pot skrajša za približno 20 minut).
Ko dosežemo parkirišče, nekaj 10 m hodimo po cesti, nato pa nas oznake povedejo rahlo desno na markirano in dobro uhojeno pot, ki se prične vzpenjati skozi gozd. Po nekaj minutah se pot položi ter postopoma preide na razmeroma strma južna pobočja Plesišča (1790 m). Sledi nekaj minut prečenja, nato pa stopimo na nekakšen hrbet prej omenjenega vrha. Tu markirana pot zavije desno (naravnost navzdol vodi nemarkirana, a dobro uhojena pot proti Planini Konjščici) ter se še nekoliko spusti. Nekoliko naprej bomo levo pod nami opazili planino Konjščico. Naša pot se nato neha spuščati in preide iz gozda med rušje. Pot, ki se ponovno vzpenja nas nato pelje pod strmimi skalnimi pečinami in nas kmalu za tem pripelje na razpotje, kjer se priključimo poti s planine Konjščica. Sledi še krajši vzpon in pot nas pripelje v lepo dolinico imenovano Jezerce, kjer se pot položi.
Na začetku Jezerc, kjer je tudi označeno razpotje nadaljujemo levo (desno Srenjski preval in Viševnik) v smeri Studorskega prevala, Vodnikovega doma in Triglava.
Sledi lahkotna hoja do table, ki označuje osrednje območje TNP-ja, nato pa se pot prične zmerno vzpenjati ob hudourniku (sprva studenček). Pot višje preide na desno stran hudournika (gledano iz smeri vzpona) in se nato prečno vzpne do Studorskega prevala, s katerega se nam odpre lep razgled na Bohinjsko stran.
S Studorskega prevala nadaljujemo desno (levo Ablanca, naravnost Vodnikov dom, ostro desno Srenjski preval) po sprva zložni poti, ki se vzpenja skozi pas rušja. Nekoliko naprej pot zavije v levo in se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Po nekaj minutah nadaljnje hoje nas pot pripelje pod kratek, a precej strm skalnat skok, katerega "premagamo" z nekaj malega pomoči rok (predvsem za ravnotežje). Skalnat skok je poleg nevarnosti zdrsa, izpostavljen tudi padajočemu kamenju (previdno!). Višje se pot položi in preide na zelo razgleden in tehnično večinoma nezahteven greben. Pot, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na Spodnje Bohinjske in tudi ostale bohinjske gore, pa se malo pod vrhom ponovno prične strmeje vzpenjati. Pot naprej se vzpne čez kratko in strmo kamnito pobočje, nato pa se položi in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na razgleden vrh.
Rudno polje - Studorski preval 2:20, Studorski preval - Veliki Draški vrh 1:00.
zemljevid poti - Veliki Draški vrh
Ob poti: Studorski preval (1982m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Rudno polje - Veliki Draški vrh1
Rudno polje - Veliki Draški vrh2
Rudno polje - Veliki Draški vrh3
Rudno polje - Veliki Draški vrh4
Rudno polje - Veliki Draški vrh5
Rudno polje - Veliki Draški vrh6
Rudno polje - Veliki Draški vrh7
Rudno polje - Veliki Draški vrh8
Rudno polje - Veliki Draški vrh9
Rudno polje - Veliki Draški vrh10
Rudno polje - Veliki Draški vrh11
Rudno polje - Veliki Draški vrh12
Rudno polje - Veliki Draški vrh13
Rudno polje - Veliki Draški vrh14
Rudno polje - Veliki Draški vrh15
Rudno polje - Veliki Draški vrh16
Rudno polje - Veliki Draški vrh17
Rudno polje - Veliki Draški vrh18
Rudno polje - Veliki Draški vrh19
Rudno polje - Veliki Draški vrh20
Rudno polje - Veliki Draški vrh21
Rudno polje - Veliki Draški vrh22
Rudno polje - Veliki Draški vrh23
Rudno polje - Veliki Draški vrh24
Rudno polje - Veliki Draški vrh25
Rudno polje - Veliki Draški vrh26
Rudno polje - Veliki Draški vrh27
Rudno polje - Veliki Draški vrh28
Rudno polje - Veliki Draški vrh29
Rudno polje - Veliki Draški vrh30
Rudno polje - Veliki Draški vrh31
Rudno polje - Veliki Draški vrh32
Rudno polje - Veliki Draški vrh33
Rudno polje - Veliki Draški vrh34
Rudno polje - Veliki Draški vrh35
Rudno polje - Veliki Draški vrh36
Rudno polje - Veliki Draški vrh37
Rudno polje - Veliki Draški vrh38
Rudno polje - Veliki Draški vrh39
Rudno polje - Veliki Draški vrh40
Rudno polje - Veliki Draški vrh41
Rudno polje - Veliki Draški vrh42
Rudno polje - Veliki Draški vrh43
Rudno polje - Veliki Draški vrh44
Rudno polje - Veliki Draški vrh45
Rudno polje - Veliki Draški vrh46
Rudno polje - Veliki Draški vrh47
Rudno polje - Veliki Draški vrh48
Rudno polje - Veliki Draški vrh49
Rudno polje - Veliki Draški vrh50
Rudno polje - Veliki Draški vrh51
Rudno polje - Veliki Draški vrh52
Rudno polje - Veliki Draški vrh53
Rudno polje - Veliki Draški vrh54
Rudno polje - Veliki Draški vrh55
Rudno polje - Veliki Draški vrh56
Diskusija o izletu Rudno polje - Veliki Draški vrh (čez Jezerce in Studorski preval)
laik19. 09. 2014
Do Studorskega prevala sem že spoznal pot....kaj pa naprej do Velikega Draškega vrha? je zahtevno za začetnika? hvala in srečno vsem.
živjo20. 09. 2014
Zahtevno ni, vendar če nisi vajen brezpotij v teh meglenih dneh ne hodi gor. Počakaj na lepo vreme. Lp
Grenaleva13. 11. 2015
Tudi jaz sem bila na Studorskem prevalu že 2x, ali je za gor čisto svoja pot? Se jo zlahka najde?
simon7913. 11. 2015
S Studorskega prevala kreneš desno (naravnost se gre do Vodnikovega doma, levo pa na Ablanco), glej sliko 39, kjer je lepo viden začetni del poti, ki se vije med ruševjem. Višje je pot bolj vidna, so pa v pomoč postavljeni tudi možici. V meglenem zna biti problem, v lepem pa ob zbranosti ni problema. Srečno!
Grenaleva13. 11. 2015
Hvala za pomoč - menda se desno zavije tudi nazaj na Lipanco čez Srenjski preval, pa ne bi radi zgrešili - kako je pa potem dol, če bi delali krožno čez Srenjski preval?
simon7913. 11. 2015
Ja, lahko se z vrha spustiš tudi na drugo stran (v smeri Srenjskega prevala). Prideš na markirano pot Studorski preval - Srenjski preval v bližini sedla med Malim Draškim vrhom in Velikim Draškim vrhom. Ta pot je še bolj jasno vidna kot s Studorskega prevala. Je pa res, da sem sam šel v obratni smeri, se mi zdi, da je v tej smeri pot lažje sledljiva.
Glej ta opis, tu sem šel jaz:
http://www.hribi.net/izlet/rudno_polje_veliki_draski_vrh_cez_kacji_rob/1/397/3266
Srečno!
Grenaleva13. 11. 2015
Mamo dilemo iz katere strani je bolje, tja čez Kačji rob, ali nazaj, zato me malo zanima, vsekakor bi radi naredili krožno jutri zarana
simon7913. 11. 2015
Sam sem šel iz Pokljuke - Kačji rob - Srenjski preval (tu še na Mali Draški vrh in nazaj dol na preval) - sedlo med obema Draškima vrhovoma - Veliki Draški vrh - Studorski preval (od tu še na Ablanco in nazaj dol na preval) - mimo Konjščice nazaj na Pokljuko. Priporočam.
Grenaleva15. 11. 2015
Včeraj naredili krožno v opisani smeri in jo podaljšali z obiskom Viševnika pod grebenom Malega drškega vrha. Pot je do Studorskega prevala lepo označena, na prevalu pa je pot desno čisto po grebenu, skrajno desno pa vodi na Srenjski preval in je treba paziti, da se ne gre po tej, eni pohodniki so včeraj naredili prav to. Pot je skozi ruševje lepo sledljiva, na začetku malo strma. Poti se lepo sledi tudi naprej, saj se vrh vidi vso pot. Spust sledi po drugi strani in je tudi lepo uhojen.
garmont15. 11. 2015
Tudi po desni poti se lepo in enostavno pride na VDV. Paziti je treba le na pravočasen brezpoten odcep na levo proti vrhu VDV.
Grenaleva15. 11. 2015
Drži, tako so potem tudi naredili, se pa pot malo podaljša
lilyd22. 09. 2019
Odlično, ko organizator omogoči pohodnikom dve varianti. Prva z Rudnega polja do Jezerc, na Konjščico, do Uskovnice, pa še energijske točke - vse umirjeno, z užitkom, brez priganjanja - z odličnim vodenjem dveh vodnic. Skupaj 15 km, planinke vesele ture.

Drug skupina z Rudnega polja do Jezerc in naprej na Studorski preval. Levo Ablanco danes izpustimo, na prevalu zavijemo desno v ruševje proti Velikemu Draškemu vrhu. Pot ni markirana, je pa sledljiva, najprej malo prebijanja skozi ruševje, nekaj poplezavanja, a nič nevarnega. Potem po grebenu na 2243 m visok VDV, slabih 1.000 višincev je za nami. Na poti vidimo kar nekaj planik. Danes sicer ni bilo modrine na nebu, a vseeno razgledno. Levo Tosc, na vrhu pa veseli pogleda na Triglav s Planiko in Kredarico, Rž in Rjavino. Vidimo Mali Draški vrh in Viševnik. Prav tako Debelo peč, Mrežce in Lipanski vrh. Selišnik je zakrit...vidimo enega naših prihodnjih ciljev - Macesnovec. Spust v smeri Srenjskega prevala, a prej zavijemo desno proti Jezercem in krog je na Rudnem polju sklenjen. Prve kaplje so nas ujele že na busu.
Paglia23. 02. 2020
Včeraj sva s prijateljem opravila zimski vzpon na ta lep vrh. Z avtom se da z malo poguma kot sva ugotovila kasneje pripeljati celo do parkirišča pred odcepom za Vodnikov dom.Ker nisva vedela sva šla peš od Rudnega polja.
Po markirani poti,ki je deloma suha, deloma ledena sva si raje nadela žabice da sva bolj varno hodila do Jezerc.
Od tam naprej pa povsem zimske razmere,zato sva se kot neprestano opozarjajo tako reševalci kot vsi mediji povsem opremila, to pomeni na noge 12 zobe dereze, cepin v roke, palce v nahrbtnik ter čelado na glavo.
Malo pod Studorskim prevalom sva krenila na prehojeno gaz ostro levo ki se vije dolgo in počasi v tej smeri naprej. To varianto ponavadi uporabljam pozimi za vzpon na ta vrh.
Kasneje se pot naenkrat usmeri naravnost proti vrhu. Poudarjam da je bilo le nekaj centimetrov novega snega, spodaj pa povsem trdo, tako da tudi cepin ni kaj dosti pomagal, dereze pa so odlično opravljale svoje delo.
Na vrhu peščica gornikov, nekateri so prišli tudi po grebenu iz prevala, midva pa sva tudi za sestop uporabila smer pristopa.

Še enkrat, kot vsi veste, če tole berete se je en dan prej na bližnjem Toscu zgodila nesreča z smrtnim izidom, zato vsem res polagam na srcePaglia: za vzpon na Veliki Draški vrh v trenutnih razmerah je potrebna popolna zimska oprema ter seveda vsaj nekaj let izkušenj za hojo v gore v zimskem času z znanjem uporabe obvezne opreme.
Srečno !


Paglia23. 02. 2020
Se opravičujem malo pod prevalom se zavije ostro desno in NE levo kot sem zgoraj napačno napisal.
J.P.31. 03. 2021
Pot do Jezerc je zjutraj raznolika: ledena, snežna, brez snega...Od 10h ure dalje je sneg že zrel za krplje in smuči :-) Vreme pa kičasto. Pazite nase. LP
G3420. 11. 2022 17:54:43
Bil sem že tam. Čeprav naj bi se s tega vrha odlično videlo Triglavvelik nasmeh, se ga ni, ker je bilo popolnoma oblačno.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki