Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Šija / Javorje - Šija (čez Zadnjo Suho)

Javorje - Šija (čez Zadnjo Suho)

Natisni
Izhodišče: Javorje (1050 m)
Širina/Dolžina: 46,2496°N 13,8675°E
Ime poti: čez Zadnjo Suho
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 830 m
Višinska razlika po poti: 900 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 10.244
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 27
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici in Bohinjskemu jezeru. Za naseljem Laški Rovt bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v levo odcepi cesta, ki vodi proti izhodiščem poti na Rodico, planino Suho, Šijo, Vogel... in tabornega prostora Laški Rovt. Makadamska cesta takoj preide v gozd ter se najprej vzpne mimo omenjenega taborniškega prostora, nato pa se še nekaj kilometrov razmeroma strmo vzpenja. Po nekaj manj kot 6,5 km vožnje po makadamu bomo prišli do nekoliko večjega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti planini Storeča raven (izhodišče poti na Vogel). Tu nadaljujemo naravnost in po približno 50 m nadaljnje vožnje prispemo do levega ovinka, kjer je izhodišče poti proti planini Suhi. Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
V bližini parkirišča, na zahodni strani hudournika opazimo markirano peš pot, ki vodi proti planini Suha. Pot se sprva vzpenja po desni strani hudournika, nato pa se mu priključi. Po nekaj korakih hoje po hudourniškem produ markirana pot zavije v desno in se povsem položi. Zložno hojo pa hitro prekine strm vzpon čez razmeroma strmo pobočje. Strmina nato nekoliko popusti in dobro označena pot nas nato vodi skozi strnjen gozd po in ob hudourniku navzgor. Nekoliko višje se markirana pot hudourniku umakne v levo in se mu po nekaj minutah ponovno priključi. Pot, ki nato poteka po desni strani hudournika pa nas kmalu pripelje iz gozda na prostrano planino Suha.
S planine nadaljujemo mimo pastirske koče ob nanosu hudourniškega proda. Mestoma zelo slabo vidna stezica v zgornjem delu planine zavije rahlo levo. Naprej je pot, ki se začne obračati rahlo v desno veliko lažje sledljiva. Po krajšem vzponu obidemo lovsko kočo, ki jo opazimo na desni strani.
Pot se nato začne strmeje vzpenjati po pobočju, ki je deloma poraslo z rušjem. Ta vse bolj razgledna pot, pa nas višje pripelje do nekoliko večjega možica, kjer je razpotje (naravnost markirana pot na sedlo Čez Suho, levo neoznačena pot čez Lepo Suho).
Nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se vzpenja med rušjem in redkimi drevesi. Višje zmanjka dreves in pot pride do vrtače pod sedlom Čez Suho. Pot jo obide po levi strani in nas kmalu za tem pripelje na razpotje na sedlu Čez Suho. Tu stoji star vojaški bunker na katerem so smerokazi.
Tu se usmerimo desno na pot v smeri Šije (levo Rodica), ki nas v rahlem vzponu pelje po grebenu. Kmalu se pot umakne s širokega grebena na severna pobočja, kjer v spustu prečimo rahlo izpostavljeno grapo. Sledi še kratek vzpon po melišču do razpotja pod vrhom Šije.
Tu se usmerimo levo na strmo pot, po kateri se v petih minutah povzpnemo na vrh Šije.
Izhodišče - planina Suha 1:00, planina Suha - Čez Suho 1:00, Čez Suho - Šija 30 minut.
zemljevid poti - Šija
Ob poti: Planina Suha (1385m), Čez Suho (1773m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vrh Dlani
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Javorje - Šija1
Javorje - Šija2
Javorje - Šija3
Javorje - Šija4
Javorje - Šija5
Javorje - Šija6
Javorje - Šija7
Javorje - Šija8
Javorje - Šija9
Javorje - Šija10
Javorje - Šija11
Javorje - Šija12
Javorje - Šija13
Javorje - Šija14
Javorje - Šija15
Javorje - Šija16
Javorje - Šija17
Javorje - Šija18
Javorje - Šija19
Javorje - Šija20
Javorje - Šija21
Javorje - Šija22
Javorje - Šija23
Javorje - Šija24
Javorje - Šija25
Javorje - Šija26
Javorje - Šija27
Diskusija o izletu Javorje - Šija (čez Zadnjo Suho)
tango28. 06. 2021 22:05:36
Prešnji teden pl. Suha, sedlo Čez Suho in do M.Raskovca, danes pa na sedlu desno, najprej na Šijo potem pa sva podaljšala še do Vogla, saj je bilo vreme odlično in niti ne preveč vroče. Se je pa v enem tednu kar močno spremenila cvetoča preproga, pobralo pa je tudi še tisto nekaj snega, tako da je pot bp.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki